Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржана XИИ сједница Савјета за изградњу аутопутева у Црној Гори

Објављено: 09.10.2008. 20:11 Аутор: Насловна страна
Данас је у Подгорици одржана XИИ сједница Савјета за изградњу аутопутева у Црној Гори, којом је предсједавао предсједник Савјета и предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић. Сједници су присуствовали потпредсједник Владе и потпредсједник Савјета Вујица Лазовиц, те чланови - министри др Андрија Ломпар и Бранимир Гвозденовић, директор Дирекције за саобраћај Веселин Грбовић, директор Монтепута Ратко Ивановић и секретар Ангелина Живковић. На данашњој сједници, активно учешће су имали и представници Међународне финансијске корпорације (ИФЦ), водећег савјетника Владе Црне Горе у имплементационој фази реализације пројекта изградње аутопута од Бара до Бољара.
Након завршене јавне расправе о Нацрту детаљног просторног плана аутопута Бар-Бољаре, Савјет је разматрао Предлог плана и дао сагласност да се тај документ упути Влади Црне Горе на усвајање.
Поред тог документа, на сједници је разматран и Финални извјештај Студије изводљивости за аутопут Бар- Бољари, са пратећом анализом саобраћаја и саобраћајном студијом, као и стратешком процјенаом утицаја на животну средину, која је подијељена у два дијела: преглед и општа питања и Анеx 1-Аутопут Бар-Бољаре. Савјет је и за та докумената дао сагласност да се процесуирају према Влади.
Савјет се такође упознао са Предлогом закона о концесији за аутопут од Бара до Бољара (Леx специалис), који ће омогућити додјелу концесије за аутопут на транспарентан, недескриминаторан и конкурентан начин уз примјену најбоље међународне праксе, путем јавног надметања.
На сједници су са посебном пажњом, уз учешће представника Међународне финансијске корпорације (ИФЦ), разматране ажуриране верзије Упутства за понуђаче и Нацрта Концесионог Уговора за аутопут од Бара до Бољара, као саставних дјелова тендерске документације. Савјет је разматрао најзначајније елементе тих докумената, укључујући и критеријуме за техничку и финансијску евалуацију понуда на тендеру за потписивање и имплементацију уговора о јавном-приватном партнерству, који обухвата пројектовање, финансирање, изградњу, управљање и одржавање аутопута, као елемената који значајно утичу на конципирање Концесионог Уговора. У резимеу закључака Савјета, који се односе на Упутства за понуђаче и Нацрт Концесионог Уговора, истакнуто је да је прихватање тих докумената и њихово упућивање Влади Црне Горе на усвајање, један од предуслова да би се могла уручити тендерска документација за аутопут од Бара до Бољара.
У току трајања тендера, поред дневне коресподенције која ће омогућити свим претквалификованим понуђачима приступ електорнској соби са подацима, биће организована и минимум једна конференција, на којој ће се директно размјењивати мишљења и информације везане за пројекат. Посебна пажња биће посвећена Нацрту Концесионог Уговора, чија ће предфинална верзија бити инкорпорирана у понудама предквалификованих понуђача.
У поступку претквалификације потенцијалних понуђача за потписивање и имплементацију уговора о јавном-приватном партнерству, који укључује пројектовање, финансирање, изградњу, управљање и одржавање аутопута од Бара до Бољара, квалификовало се сљедећих шест компанија/конзорцијума:
-Алпине Конзорцијум (Руководећи члан: Алпине Бау, Аустрија, ПОРР Солутионс Иммобилиен унд Инфраструктурпројекте, Аустрија и Осијек-Котекс д.д, Хрватска),
-Актор Конзорцијум (Руководећи члан: Актор Цонцессионс, Грчка и Актор, Грчка),
-Боуyгуес Конзорцијум (Руководећи члан: Боуyгуес Травауx Публицс, Француска, ДТП Террассемент, Француска и Интертолл-Еуропе Зрт, Мађарска),
-Конструктор Конзорцијум (Руководећи члан: Конструктор инжењеринг д.д., Хрватска, Институт Градевинарства Хрватске д.д., Хрватска и Техника д.д., Хрватска),
-Страбаг АГ Аустрија и
-Хоусинг & Цонструцтион Холдинг Цо, Израел.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?