Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржана сједница Савјета за елиминисање баријера за развој предузетништва

Објављено: 10.12.2008. 01:11 Аутор: Насловна страна
На данас одржаној сједници Савјета за елиминисање баријера за развој предузетништва, којом је предсједавао предсједник Савјета и предсједник Владе Мило Ђукановић, усвојен је Извјештај о реализацији плана активности за 2008. годину и промотивне активности у наредном периоду, као и приједлог Свјетске банке за реализацију Стратегије регулаторне реформе, која омогућава брзо рјешавање најкритичнијих проблема, преко доношења квалитетних нових пословних прописа.

Савјет је оцијенио да су резултати у Извјештају за 2008. годину веома добри и да у наредном периоду морамо наставити одлучну акцију уклањања бизнис баријера на свим нивоима, јер Црна Гора мора учврстити позицију отворене конкурентне државе, како би се омогућио несметан развој бизниса у њој. Уклањање бизнис баријера је задатак не само Владе, већ и осталих субјеката, посебно јединица локалне самоуправе, које такође морају стварати услове за привлачење стратешких инвестиција и економски раст у Црној Гори.

Из плана активности за 2008. годину, посебно су значајни резултати на измјенама и допунама Упутства о раду Централног регистра привредног суда (ЦРПС), којима је омогућена он лине регистрација предузећа, као и стварање услова за обједињену наплату пореза на доходак физичких лица и доприноса на зараде и он лине плаћање тих обавеза. Поред тога, усвојен је и Закон о унутрашњој трговини, сходно којем је укинута обавеза подношења захтјева за дозволу за рад, већ је довољна пријава обављања дјелатности, а поједностављене су и скраћене управне процедуре када је у питању ревизија техничке документације и добијање грађевинске и употребне дозволе (15 дана од дана подношења захтјева), итд.

Чланови Савјета су потпредсједник Владе Црне Горе Вујица Лазовић који је и и замјеник предсједника тог тијела, министри за економски развој Бранимир Гвозденовић, финансија Игор Лукшић, унутрашњих послова и јавне управе Јусуф Каламперовић, директор Дирекције за развој малих и средњих предузећа Зоран Вукчевић, секретар Секретаријата за законодавство Душанка Јауковић, предсједник Привредног суда Драган Ракочевић, предсједници Привредне коморе Велимир Мијушковић, Уније послодаваца Предраг Митровић и Монтенегро Бизнис Алијансе Слободан Радовић.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?