Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бошковић на Минхенској безбједносној конференцији

Објављено: 14.02.2020. 19:50 Аутор: Биро за односе са јавношћу МО
Министар одбране Предраг Бошковић учествује на 56. Минхенској безбједносној конференцији, у оквиру делегације предвођене предсједником Црне Горе, Милом Ђукановићем, која се одржава од 14. до 16. фебруара 2020. године у Минхену.

Минхенска безбједносна конференција представља један од најпрестижнијих европских форума из домена безбједносне политике. Теме Минхенске безбједносне конференције обухватају политичке и безбједносне изазове са којима се суочавају Европа и међународна заједница, са акцентом на транснационалну безбједност, европску одбрану, безбједност арктичког региона, сајбер и енергетску безбједност. 

Том приликом министар Бошковић одржао је билатерални састанак са министром одбране Украјине, Андријем Загородником. Бошковић је истакао да је у Украјини остварен охрабрујући напредак, те да повлачење војних снага из појединих области представља позитиван корак ка проналажењу трајног мирног рјешења. Током сусрета, Бошковић је исказао пуну подршку Црне Горе напорима Украјине да постане чланица НАТО и ЕУ, сматрајући да ће то допринијети унутрашњој стабилности и безбједности Европе. Додаје да је је Црна Гора, као НАТО чланица и земља која је веома успјешна у европским интеграцијама, спремна да кроз размјену искустава помогне Украјини у тим процесима. Саговорници су оцијенили да је поштовање међународних стандарда у области људских права и слобода кључно за развој сваке држав, те да су сарадња и размјена искустава у области европских и евроатланских интеграција значајне за обје земље.

mod

У разговору министра са грузијским колегом, Ираклијем Гарибашвилијем, истакнута је обострана опредијељеност за даље унапрјеђење сарадње по питањима од заједничког интереса, што представља јасну и недвосмислену демонстрацију одговорности за стабилност региона. Поновљена је снажна подршка суверенитету и националном интегритету Грузије, уз истицање да је Грузија важан партнер НАТО-а у свим мисијама и операцијама, а посебно у мисији „Одлучна подршка“ у Авганистану.

mod

Бошковић се састао и са бившим врховним командантом НАТО снага за Европу, генералом у пензији Кертис Скапаротијем. Он сада заступа америчку Кохен групу која пружа стратешке савјете и подршку у развоју предузетништва, регулативним пословима и активностима прикупљања капитала.

mod

Фокус састанка био је на актуелним процесима и пројектима Министарства одбране у циљу модернизације Војске Црне Горе, као и унапрјеђења цјелокупног одбрамбеног система. Бошковић је изразио захвалност Скапаротију поводом подршке, као и личног доприноса у оквиру процеса свеобухватне интеграције наше земље у систем колективне одбране и истакао да као пуноправна НАТО чланица, Црна Гора данас важи за кредибилног и поузданог савезника, активно доприносећи миру и стабилности. Скапароти је похвалио актуелне напоре које Министарство одбране улаже у оквиру пројеката модернизације ВЦГ, што посебно доприноси унапрјеђењу њених одбрамбених способности.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?