Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Обраћање предсједника Владе Црне Горе Мила Ђукановића на свечаном отварању новосаграђеног објекта за палијативну његу Дома старих Грабовац у Рисну

Објављено: 17.12.2008. 22:11 Аутор: Насловна страна
Даме и господо,

Дозволите ми да поводом отварања овог модерног објекта, којим ће се значајно унаприједити услови за живот и рад у Дому старих Грабовац, кажем неколико реченица неуобичајених за прилике у којима се слављенички пресијецају врпце.

Мјесто и повод нашег окупљања дају ми, чини ми се, за право да се, у свечарском говору какав свакако заслужује данашњи догађај, обратим, прије свих, људима који тренутно бораве или ће боравити овдје, у Дому старих Грабовац.

Уважени житељи Дома,

Желим да вас увјерим да Влада Црне Горе и сви њени чланови појединачно, имају пуни осјећај друштвене и личне одговорности, као и развијену свијест о важности социјалне политике, а у оквиру ње посебно пажњу према најстаријој популацији.

Хуманост једног друштва можда је и најбоље оличена кроз мјеру социјалне бриге за људе који су животни вијек провели уграђујући га у темеље своје заједнице.
А то се, знамо добро, посебно односи на ове наше балканске просторе, гдје се никад није живјело ни превише лагодно, ни превише безбједно.


Драги и поштовани житељи дома Грабовац,

Извјесно је да без вашег труда, упорности, често и личног одрицања и животне храбрости, кроз све бурне године које је и Црна Гора пролазила током 20. вијека, не би било ни данашње Црне Горе.
Да, без прегалаштва генерација којима припадате, ни данашње генерације не би имале темељ на коме граде своју државну кућу, модерну, демократску, економски просперитетну - срећно европско друштво слободних и богатих грађана.

Зато, није само диктат доброг васпитања и нашег традиционалног моралног склопа, него и наше искрено опредјељење да бригу о вама не сметнемо с ума ни у времену у коме су пред црном гором бројне обавезе и одговорности, и велики изазови на путу европског развоја.

Данас, када је свима јасно да су врата уједињене европе широм отворена за Црну Гору, за све грађане, желим још једном да вас увјерим да ћемо с дужном пажњом врједновати чињеницу да без вас и ваше Црне Горе не би било ни ове данашње.


Уважене даме и господо,

Данашњим отварањем новог здања, Дом старих у Грабовцу постаје заокружени комплекс у којем ће се примјењивати најсавременија достигнућа у области геронтологије, психологије и социјалног рада, и то уз пуно уважавање личности и посебности корисника.

Прилика је, зато, да истакнем надасве партнерски однос при реализацији овог значајног пројекта. Средства за изградњу и опремање обезбиједили су пријатељи Дома Фондација Грабовац из Амстердама, Европска комисија, посредством њемачке хуманитарне организације Хелп, општина Котор и Влада Црне Горе уз подршку бројних донатора.

Посебну захвалност дугујемо Фондацији Грабовац и Европској агенцији за реконструкцију, који су обезбиједили иницијална средства за градњу објекта. Уз њихову помоћ и разумијевање других, будућих донатора, и стратегија развоја и социјалне заштите старих лица, коју је усвојила Влада Црне Горе као дио свеобухватне реформе система, има реалне шансе да достигне најбољу европску праксу у овој области.

У то име, уз задовољство да потврђујемо визију развоја у једној важној области, нека стандарди који су постављени градњом овог објекта буду добар модел, који ће се примјењивати и у другим црногорским градовима.

Нека је са срећом.
Audio
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?