Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Нухоџић са резидентним амбасадорима: Црногорски бирачки списак је квалитетна, ажурна и тачна база података по највишим међународним стандардима

Објављено: 17.02.2020. 21:21 Аутор: МУП
„Црногорски бирачки списак је квалитетна, ажурна и тачна база података по највишим међународним стандардима. Све радимо транспарентно, јер желимо да створимо услове на основу којих ће грађани моћи да изаберу своје представнике на слободним изборима, у атмосфери демократске толеранције, мира и поштовања владавине закона“, поручио је министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић на састанку са резидентним амбасадорима у Црној Гори, шефом Делегације Европске уније и представницима међународних организација.

Biro za odnose s javnošću Vlade CGТом приликом, министар је нагласио да значајан дио реформских активности које спроводи Министарство унутрашњих послова доприноси унапређењу изборног процеса, што је, у дијелу политичких критеријума, један од услова за приступање Европској унији. „Управо одговорност према грађанима, према бирачима, опредијелила нас је да интензивно радимо на побољшању правног оквира, који ће омогућити да грађани имају потпуно повјерење у изборни процес у Црној Гори као будућој држави чланици Европске уније. Наш задатак - и власти и опозиције и цивилног сектора и медија - јесте да додатно ојачамо повјерење грађана у институције и интегритет изборног система. И сви треба да будемо посвећени том циљу“, саопштио је Нухоџић. Додао да је, на нивоу МУП-а, формиран Тим који има задатак да прати, усмјерава и организује реализацију обавеза које произилазе из изборних закона.

Biro za odnose s javnošću Vlade CGУ контексту испуњавања препорука посматрачких мисија ОЕБС/ОДИХР, министар је посебно указао да су, од почетка рада Одбора за свеобухватну реформу изборног и другог законодавства, посланици владајуће коалиције, уз стручну помоћ међународних организација, цивилног сектора и академске заједнице, показивали спремност да се унаприједи изборно законодавство. Резултат рада Одбора су донешена законска рјешења: Закон о измјенама и допунама закона о бирачком списку, Закон о територијалној организацији, Закон о финансирању политичких субјеката и изборних кампања и Закон о допунама Кривичног законика, а имплементација ових закона је кључна.

Нухоџић је исказао посебну захвалност Европској комисији, Мисији ОЕБС-а и ОДИХР-а на пружању експертске подршке током рада на реформи изборног законодавства, у духу пријатељске и конструктивне сарадње. Најавио је да ће, препознајући допринос цивилног сектора и медија креирању демократског амбијента за одржавање избора, Министарство унутрашњих послова организовати састанке и са невладиним организацијама и са медијима, како би отворено разговарали о свим питањима важним за изборни процес из надлежности овог ресора.
„Вјерујем да ће мјесеци пред нама и дијалог на који је Влада Црне Горе позвала све релевантне политичке и друштвене субјекте, отворити простор да дођемо до договора и око изборног законодавства, чиме ћемо потврдити европску перспективу Црне Горе и демократски капацитет црногорског друштва“, закључио је министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић.

Представници Министарства унутрашњих послова упознали су дипломатски кор са чињеницама које указују да је бирачки списак транспарентна и ажурна база података у чији квалитет се, сходно Закону о бирачком списку, електронским путем, односно вршењем увида у бирачки списак и промјене које су у њему настале, могу увјерити и парламентарна странка, подносиоц потврђене изборне листе, и невладина организација овлашћена за праћење избора.



МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА










Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?