Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Нухоџић: Пут Црне Горе ће увијек одређивати само њени грађани

Објављено: 16.02.2020. 19:44 Аутор: МУП
Министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић позвао је поједине актере јавне сцене да застану са недобронамјерном, непримјереном и запаљивом реториком која узнемирава грађане и доприноси конфузији о чињеницама након доношења Закона о слободи вјероисповјести.

То, како је истакао, не значи да има мјеста за забринутост, нити да је на било који начин угрожена безбједносна ситуација, у било којем сегменту. “Напротив. Увјерен сам да нема разлога за бригу јер су институције државе Црне Горе и позване и способне да штите, како имовину тако и лични и интегритет сваког грађанина. На то смо обавезни и по слову закона и Уставу”, рекао је Нухоџић агенцији МИНА.

Он је позвао црногорске посленике јавне ријечи да одговорним односом, који захтијева актуелна ситуација, као и објективним информисањем грађана, допринесу јавном дијалогу који је неопходан да би се дошло до рјешења актуелног питања.

Према његовим ријечима, дијалогу се не доприноси дезинформацијама, пропагандистичким текстовима, лажним и нарученим рукописима. Тиме се, како је казао, само подстичу нетрпељивост и мржња, што није својствено Црној Гори.

“Сматрам да смо у професионалном смислу дужни да поштујемо и оно мишљење које не дијелимо, да у цивилизованом амбијенту разговарамо, како бисмо чули једни друге нарочито о темама које су озбиљне и које траже посебан сензибилитет”, саопштио је министар Нухоџић. Истакао је  да сви цивилизовани и мирни изрази незадовољства, уживају пуну заштиту институција, прије свих полиције.

“Поштујући исказивање односа вјерника према рјешењима за која сматрају да су неповољна за конфесију којој припадају, наглашам да сви цивилизовани и мирни изрази незадовољства, уживају пуну заштиту институција, прије свих полиције, јер смо дужни штитити Уставом загарантована људска права, у складу са законом, па и право на другачији доживљај реалности”, поручио је министар.

Он је нагласио да су сви дужни да поштују државу и њене институције, њене законе и концепт грађанске мултиетничке и мултикултурне Црне Горе. “Државе којој је највећа вриједност управо његовање различитости на којима почивају наша историја, наше заједништво суживота, које нема алтернативу јер нам је Црна Гора једина држава. Њу не може, нити треба да чува и уређује нико ван њених граница, него само ми који смо њени грађани”, казао је Нухоџић.

Навео је да, обавеза, у том смислу, припада на првом мјесту власти, али и опозицији и грађанима и вјерницима. “Вјерујем да је започетим дијалогом послата порука спремности да се разговара за столом и аргументима на добробит вјерника, грађана и државе Црне Горе. И хоћу да вјерујем да смо, у томе, сви на истој страни”, закључио је министар унутрашњих послова.
  
МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?