Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић за портал Аналитика: Закон о државним симболима гарантује оштрије санкције према свима који не поштују државу у којој живе

Објављено: 19.02.2020. 18:35 Аутор: МКУ
„Уништавање званичних обиљежја државе Црне Горе протеклих дана можда би и зачудило, да увертира томе нијесу била идентична дешавања у Београду, а затим и скрнављење монумената и културних добара у Црној Гори, која репрезентују и нашу историју и борбу за слободу Црне Горе. То што нас вандализми, који већ постају учестали пратећи мотив литија, не изненађују - не значи како не треба реаговати. Напротив“, казао је министар културе Александар Богдановић у изјави за портал Аналитика.

‪Како је нагласио, потпуна имплементација Закона о државним симболима и Дану државности у потпуности гарантује још оштрије санкције према свима који нијесу у стању да искажу елементарно поштовање према држави у којој живе. 
‬‬‬
„Апсолутно нас не занима било чија оријентација, имамо пуно разумијевање за све видове манифестовања незадовољства, уосталом - вјерујем да је управо ова држава у минула два мјесеца показала најширу могућу толеранцију и разумијевање према протестима. За разлику од порука из сусједства - нити желимо да тјерамо неистомишљенике из државе, нити пребројавамо било чија крвна зрнца. Напротив. Усаправо различитости, апсолутна слобода манифестовања другачијег става и јесу драгоцјености Црне Горе. Но - протест је једно, а вандализам и мањак разума да се испоштују елементарне цивилизацијске норме, нешто сасвим друго“, оцијенио је министар Богдановић.

‪Из тог разлога, како наглашава, веће казне и оштрији приступ можда нијесу рјешење, али јесу санкција послије које ће размислити свако ко се усуди да не поштује сопствену државу. „Преко скрнављења симбола, уништавања обиљежја која нас сјећају на хероје који су пали за слободу Црне Горе и свих њених грађана, нећемо прећи. ‬Ако неко мисли да ће на овај начин утицати на идентитет Црне Горе - вара се. Јер, оваквих и сличних варварских потписа протеклих смо се деценија нагледали - па је свака држава опстала, а њен идентитет је био ојачан. Баш тако биће са Црном Гором - модерном, окренутом цивилизацијским тековинама, упућеној на европске вриједности, друштвом у којем ће преовладати међусобно уважавање, а изнад свега поштовање сопствене државе“, поручио је министар Богдановић.‬‬‬


Министарство културе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?