Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Петар Смоловић: Влада послала јасну и охрабрујућу поруку, посебно Сјеверу

Објављено: 19.02.2020. 20:30 Аутор: МПРР
Влада Црне Горе је свима нама, посебно у Сјеверном региону, послала јасну поруку - да користимо своје природне потенцијале и ресурсе, те да уз знање и предузетнички дух развијамо један од највећих потенцијала ове државе, а то је пољопривреда”, поручио је предсједник Општине Бијело Поље Петар Смоловић говорећи о овогодишњем Агробуџету на презентацији у тој општини.

Обраћајући се великом броју присутних пољопривредних произвођача са подручја Бијелог Поља који су исказали заинтересованост да и ове године искористе бројне мјере подршке за даље унапређење производње, Смоловић је поздравио одлуку Владе Црне Горе и Министарства пољопривреде и руралног развоја да у овој години буџет намијењен за пољопривреду и рурални развој повећају за више од 8 милиона еура.

“Агробуџет за ову годину износи 61 милион еура и 8,3 милиона је већи него прошле године. Овакав раст средстава само су један од конкретних резултата оствареног раста црногорске економије. Посебно охрабрује раст расположивих средстава ЕУ фондова, што је резултат нових европских искорака Црне Горе, потврда јачања капацитета наших институција”, поручио је Смоловић оцјењујући да је Агробуџет добра основа за даљи развој сектора пољопривреде, унапређење услова живота на селу, отварање нових радних мјеста и усвајање нових стандарда.

Смоловић је подсјетио да је и Општина Бијело Поље, слиједећи државну стратегију, повећала издвајања из буџета за пољопривреду и рурални развој за око 30 %, у односу на прошлу годину.

“Чини ме срећним када видим све више младих који се окрећу пољопривреди, што је гаранција да ће бјелопољска села у наредном периоду оживјети. Сигуран сам да ће вриједни пољопривредници и предузетници из Бијелог Поља у овогодишњем Агробуџету препознати своје нове добре прилике и да ће их искористити, а ми ћемо као локална управа бити ту да пружамо подршку и подстичемо њихову конкурентност кроз изградњу инфраструктуре и нових путева, као и пружањем помоћи приликом аплицирања на пројекте”, поручио је Смоловић.

Настављамо заједно да јачамо наша газдинства

Представници Министарства и на данашњој презентацији Агробуџета у Бијелом Пољу поручили су да бројним и издашним мјерама подршке (57 мјера 30 јавних позива) настављамо са континуираним јачањем пољопривредних газдинстава и руралних подручја.
„Настављамо са спровођењем свих агробуџетских мјера подршке које су из године у годину доприносиле развоју руралних подручја и јачању социјалне структуре руралних заједница, модернизацији производње, унапређењу квалитета производа и, у крајњем, осигурале стабилности прихода произвођача“, порука је представника Министарства. 

Представљене су појединачно све мјере, у секторима сточарства и биљне производње, са посебним акцентом на новине у овогодишњем буџету. Посебно су позвани произвођачи да се упишу у Регистар пољопривредних газдинстава, како би могли конкурисати за подршку по било којој мјери.  

Агробуџет за ову годину данас ће бити представљен и у Беранама.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?