Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић отворио Инвестициону конференцију поводом докапитализације Електропривреде Црне Горе

Објављено: 13.01.2009. 16:05 Аутор: Насловна страна
Округли сто инвеститора за трансакцију уласка стратешког инвеститора у ЕПЦГ
- Подгорица,13.01.2009. године -

Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић:


Поштоване даме и господо,

Посебно ми је задовољство да вас поздравим и пожелим успјех у раду на скупу инвеститора заинтересованих за докапитализацију Електропривреде Црне Горе.

Округли сто је организован са циљем да се потенцијалним партнерима Електропривреде пруже основне информације о планираној трансакцији уласка стратешког инвеститора у ову црногорску електроенергетску компанију, као и да се добију иницијалне повратне информације потенцијалних инвеститора које ће помоћи да надлежне Владине институције обаве посао у интересу успјешног ефектуирања ове веома значајне трансакције. Веома ми је драго што сте вашим доласком показали да је овај пројекат од значаја и за ваше будуће стратешке планове и одлуке. Мислим да је данашњи састав излишно подсјећати да докапитализација Електропривреде, као једно од капиталних директних страних улагања у Црну Гору има посебан значај и утицај на цјелокупну црногорску економију.

У потпуности свјесни да ће и Црна Гора у овој години трпети посљедице глобалне економске кризе, вјерујемо да ћемо остварити циљеве које смо пројектовали и задржати континуитет економског раста. Опипљиву основу за оптимизам дају нам резултати из претходних година када је Црна Гора остваривала веома високе стопе реалног раста БДП (у просјеку изнад 8%), као и напори које чинимо на даљем унапрјеђивању конкурентности економског система, као основног услова за привлачење крупних инвестиција. Дакле, наш одговор на очекиване рецесионе тенденције у међународној економији биће стварање свих претпоставки за брзи почетак реализације стратешких инвестиционих пројеката који могу обезбиједити задржавање црногорске економије у зони раста. У циљу ублажавања посљедица глобалне економске кризе, донијели смо и Закон о мјерама за заштиту банкарског сектора, док ћемо сетом фискалних мјера које се већ примјењују дјеловати контрациклично на могуће успоравање привредних активности.

Црна Гора је стратешки опредијељена за чланство у европским и евроатланским интеграцијама. У том циљу смо, 15. децембра 2008. године, током француског предсједавања, поднијели Захтјев за стицање статуса земље кандидата за чланство Црне Горе у Европској унији. Позитивна искуства земаља из региона говоре нам да је јачање институционалних веза са ЕУ и напредак у процесу приближавања НАТО савезу најпоузданији путоказ инвеститорима.

Даме и господо, енергетика је, без дилеме, најважнији замајац укупног економског па и цјеловитог друштвеног развоја сваке државе. Енергетика је инфраструктурна претпоставка укупног привредног развоја, али и аутономан индустријски сектор који, с обзиром на расположиве ресурсе, посебно у електроенергетском сегменту, представља једну од најзначајнијих компаративних предности Црне Горе. Оријентација на потпунију валоризацију домаћих енергетских ресурса и синергија која се постиже њиховом диверсификацијом је модел који ћемо развијати у наредном периоду. Имплементацијом Стратегије развоја енергетике до 2025.године која је у току, Црна Гора улази у нови енергетски инвестициони циклус заснован на постулатима одрживог развоја.

Поред докапитализације Електропривреде Црне Горе, обављамо припреме за реализацију и низа других значајних пројеката. У току су интензивне припреме за реализацију пројекта изградње хидроелектрана на ријеци Морачи, укупне инсталисане снаге 238МW, на бази концесија. Писмо за изражавање заинтересованости за изградњу ХЕ на Морачи доставило је око 20 потенцијалних инвеститора. Ради се и на ревитализацији и модернизацији постојећих електрана, чиме настојимо да постигнемо оптимизацију постојећег производног система и обезбиједимо повећање производње за око 400 ГWх.

Крајем септембра 2008. године потписани су уговори о концесији за истраживање и изградњу малих хидроелектрана на 8 водотока, са компанијама које су у тендерском поступку изабране као најповољнији понуђачи. Сада је у току реализација активности предвиђених тим уговорима, а такође и припрема новог тендера који ускоро треба да буде објављен за изградњу малих хидроелектрана на 10 водотока, на којима су већ извршена истраживања.

У циљу искоришћавања енергије вјетра, врше се истраживања снаге вјетра на више локација у Црној Гори, као и припрема подзаконских аката за изградњу вјетроелектрана. Након завршетка истраживања која се реализују од стране више реномираних компанија, планирано је да се објави јавни позив за изградњу вјетроелектрана.

Осим активности у области обновљивих извора енергије, ради се и на стварању услова за искоришћење постојећих резерви угља, модернизацију постојеће и изградњу нових термоелектрана у Пљевљима и Беранама.

Ради повећања сигурности снабдијевања електричном енергијом, како Црне Горе тако и региона, радимо на изградњи 400 кВ далековода Подгорица -Тирана, затим на успостављању подморске интерконекције између Црне Горе и Италије, који се реализује у оквиру сарадње између Електропривреде Црне Горе и италијанске компаније ТЕРНА, као и других пројеката за побољшање интерконекција са нашим сусједима. Такође се предузимају значајне активности на обнови и проширењу преносне и дистрибутивне електроенергетске мреже.

Нијесмо занемарили ни друге области енергетике. Досадашња истраживања нафте и гаса у Црној Гори указала су на велику перспективу овог подручја. Постојање основних предуслова за производњу нафте и гаса у подморју јужног јадранског геолошког басена је доказано, а директна потврда ове чињенице је производња у албанском и италијанском дијелу басена. Сада је у току припрема тендера за наставак истраживања нафте и гаса у Црногорском подморју, који ће, како је планирано, бити објављен у марту ове године. Значајну подршку свим овим пројектима представља усвојени Просторни план Црне Горе до 2020 године.

Докапитализација ЕПЦГ ће допринијети да се електроенергетски сектор Црне Горе развија у складу са међународним трендовима и да пословање Електропривреде буде успјешније, а њена позиција на регионалном тржишту електричне енергије конкурентнија. Желим да потенцирам да трансакција кроз коју намјеравамо да омогућимо стратешком партнеру да постане власник 22% ЕПЦГ није класичан аранжман којим заинтересована компанија једноставном куповином акција постаје мањински акционар Електропривреде. Овај посао потенцијалном инвеститору понудиће и могућност управљања компанијом путем уговора о менаџменту, као и партнерство са ЕПЦГ у предстојећој реализацији крупних инфраструктурних, односно енергетских пројеката о којима сам већ говорио. Друго, улазак некога од вас на тржиште Црне Горе значиће и стратешко позиционирање у земљи која има значајан неискоришћен енергетски потенцијал, подсјетићу да данас у Црној Гори користимо само 17% укупног хидропотенцијала. Коришћењем 50% хидропотенцијала, колико смо предвидјели Стратегијом енергетике, покрили би више од половине укупне потрошње електричне енергије до 2025.године. Уколико томе додамо значајне резерве висококвалитетног угља, као и потенцијал осталих обновљивих извора енергије, лако ћемо закључити да Црна Гора у догледно вријеме из позиције у којој је сада, дакле са значајним дефицитом енергетског биланса, може прећи у извозника електричне енергије. Оно што очекујемо од партнера, поред смањења увозне зависности, је првенствено реализација идеје дугорочног развоја највеће енергетске компаније у земљи, кроз трансфер нових знања и технологија у енергетском сектору.

На крају, желим да истакнем да је Влада Црне Горе спремна да уважи мишљење инвеститора које ћемо данас чути, како би трансакција уласка стратешког инвеститора у власничку структуру Електропривреде била успјешна за обије стране.

Уз увјерење да ће овај Округли сто допринијети остваривању наших заједничких интереса, још једном вас све срдачно поздрављам и желим успјешну будућу сарадњу.Audio
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?