Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Баковић: Нова лична карта моћи ће да се користи и у електронској трговини

Објављено: 20.02.2020. 21:23 Аутор: МУП
Влада Црне Горе је на данашњој сједници донијела Уредбу о одређивању идентификационог броја физичког лица.

Генерална директорица за грађанска стања и личне исправе у МУП-у Миланка Баковић је на конференцији за медије након сједнице Владе, истакла да се доношењем ове Уредбе заокружује процес који је од значаја за издавање личне карте у складу са измјенама и допунама Закона о личној карти, чијим увођењем Црна Гора имплементира европске и међународне стандарде из ове области.

Имајући у виду да све развијене демократске земље користе неку од варијанти идентификационог броја, Црна Гора ће, како је навела генерална директорица Баковић, увођењем истог смањити административна оптерећења за грађане, са обзиром на то да ће исти омогућити електронску идентификацију за коришћење електронских услуга, те самим тим сигурније поступке у областима електронског пословања, електронске трговине, платних система, трговине и слично.

Према њеним ријечима, на овај начин ће истовремено бити заштићен јединствени матични број лица, са обзиром на то да идентификациони број, за разлику од јединственог матичног броја, не садржи личне податке власника цертификата за квалификовани електронски потпис, односно сам по себи не открива ниједан податак о њему.


Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?