Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У сарадњи са НАТО уништено готово 460 тона застарјелог наоружања

Објављено: 21.02.2020. 00:17 Аутор: Биро за односе са јавношћу МО
Министарство одбране, у сарадњи са НАТО Фондом повјерења завршило је пројекат уништавања муниције велике разорне моћи. Кроз двије фазе, уништено је 459 тона, од чега 228 тона чистог експлозива.

'У протеклом периоду, кроз НАТО Фонд повјерења уништене су акустично индукционе мине, бојеве главе, торпедо, а данас се са Пристана одвозе и посљедње количине бојевих глава крилатих ракета. Са њиховим одвожењем, овај простор биће у потпуности безбједан’, казао је командант Морнарице Војске Црне Горе, кбб Веско Томановић и додао да је ријеч о углавном морнаричкој и ваздухопловној муницији разорне моћи. 

Све то је, како је казала директорица Директората за материјалне ресурсе у Министарству одбране, Алма Љуљанај Јовићевић, потенцијално угрожавало безбједност. 'НАТО је, посредством своје агенције НСПА, Црној Гори пружио велику помоћ у подизању нивоа безбједности грађана, инфраструктуре, што је посебно значајно у обалном подручју, као и помоћ у смислу унапрјеђења заштите животне средине', поручила је Љуљанај Јовићевић која је том приликом захвалила партнерима. 
 
Водећа нација у оквиру НАТО Фонда повјерења била је Велика Британија која је израдила студију изводљивости и успјешно завршила пројекат, у који су утрошене готово 933 хиљаде еура. Британска амбасадорка Алисон Кемп је рекла да је Уједињено Краљевство са задовољством сарађивало са другим НАТО савезницима како би подржали оружане снаге Црне Горе да значајно смање вишак расходоване муниције и побољшају управљање постојећих залиха муниције.

Велика Британија донирала је 104 хиљаде еура, Турска 40.000 еура, Мађарска 15.610 еура, Чешка 5.521 еуро, Бугарска 2.186 еура, док је највећи донатор СР Њемачка са око 765 хиљада еура. Овом приликом, њемачки амбасадор Роберт Вебер рекао је да 'поздравља напоре Црне Горе због успјешно закљученог пројекта подржаног од стране НАТО, којим се рјесава питање уништења застарелог оружја у земљи. Њемачка је финансијски и стручно допринијела овом пројекту, са циљем да подржи Црну Гору своју НАТО савезницу и да допринесе сигурности у региону.'

Уништавање средстава која су се налазила на локалитету Пристан на полуострву Луштица, складиштима Брезовик и Тараш код Даниловграда, највећим дијелом рађено је путем делаборације, односно растављања и сијечења, што значи да је цијели процес реализован уз поштовање највиших стандарда заштите животне средине. 

'Можемо рећи да је у овом моменту Црна Гора ријешила више од 85% вишкова наоружања и муниције, те да се сада 1.778 тона налази у вишку', казала је Љуљанај Јовићевић.
Додаје да су до сада вишкови муниције уништени кроз више програма, али и сопственим капацитетима. Поред НАТО фонда повјерења, ту је и програм МОНДЕМ – партнерство Министарства одбране, УНДП-а и ОЕБС-а, технички споразум са САД, као и Пилот пројекат са Републиком Албанијом.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?