Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Успјешно завршена обука за рад с мобилним лабораторијама

Објављено: 21.02.2020. 19:40 Аутор: Биро за односе са јавношћу МО
Припадници Војске Црне Горе и Министарства одбране успјешно су завршили двонедјељну обуку за рад са мобилим лабораторијама (QПАК), намијењеним хемијској анализи барута, помоћу које се прати животни циклус муниције.

Њима су данас додијељени сертификати у касарни „Милован Шарановић“ у Даниловграду.

Обука, коју су водили експерти Министарства одбране Аустрије, обухватала је теоријски и експериментални модул, праћење спољашњих фактора који утичу на стабилност барута, појаве старења барута, узимање узорака, као испитивање и анализу барута методом „хроматографија танког слоја“. 

mod

У наредном периоду аустријско Министарство одбране уступиће нам на коришћење три „QПАК“ мобилне лабораторије, тако да ће ВЦГ моћи самостално да врши контролу стабилности барута и праћење животног циклуса муниције.

mod

Сарадња са Министарством Одбране Аустрије на изузетном је нивоу, и обухвата обуку за сигурно складиштење, руковање и одржавање муниције, као и развој капацитета и подршку приликом формирања Регионалног центра за планинско ратовање у Колашину.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?