Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић: Важна подршка ЕУ и у области управљања водним ресурсима

Објављено: 21.02.2020. 20:15 Аутор: МПРР
MPRR MPRR
За унапређење управљања водним ресурсима Влада у сарадњи са  међународним партнерима реализује пројекте вриједности преко 30 милиона еура, казао је потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић поводом представљања резултата једног од пројеката - ИПА пројекта „Јачање капацитета за имплементацију Оквирне директиве о водама у Црној Гори“.

„Обезбјеђење воде за све, одрживо управљање водним ресурсима и заштита од вода кључни су изазови и у Црној Гори и на глобалном нивоу“, казао је Симовић истичући да Влада Црне Горе као одговор на те изазове реализује вриједне пројекте у сарадњи са међународним партнерима - Европском комисијом, Свјетском банком, Адаптационим фондом, Глобалним еколошким фондом и УНДП.

Потпредсједник Симовић је истакао да је за Црну Гору посебно важна, издашна и континуирана подршка од стране Европске комисије у процесу усклађивања са законодавством Европске уније, јачању институција и реализацији бројних активности на терену.

Јачање капацитета за имплементацију Оквирне директиве о водама у Црној Гори је пројекат који су реализовали Министарство пољопривреде и руралног развоја у сарадњи са ЕК која је обезбиједила грант у износу од 1.9 милиона€. Циљ пројекта је унапређење квалитета водних ресурса у Црној Гори и имплементације ЕУ директива о водама.

Симовић је оцијенио да су остварени бројни и вриједни резултати: набављена је и инсталирана савремена опрема; изведене су бројне истражне бушотине, прикупљени значајни хидрогеолошки подаци; урађени планови управљања рјечним сливовима; урађена стратешка процјена утицаја за те планове; у току је успостављање Водног информационог система.

Истоврмено са завршетком овог пројекта, како је саопштио потпредсједник, већ је почела реализација новог ИПА пројекта „Подршка имплементацији и мониторингу управљања водама у Црној Гори“, укупне вриједности 4,1 милион еура.

„Реализацијом новог, већ започетог пројекта испунићемо обавезе које проистичу из четири важне Директиве ЕУ - Директиве о управљању ризицима од поплава, Нитратне Директиве, Директиве о води за купање и Оквирне директиве о морској стратегији. 

Он је казао да ће се приликом израде прелиминарне процјене ризика од поплава припремити хидролошки и хидраулички модел ријеке Бојане и Скадарског језера, што је, како је рекао, важан приоритет за Црну Гору.

„Биће набављен специјализовани брод са одговарајућом опремом, који ће се користити за активности у оквиру истраживања и испитивања морског екосистема. Наставићемо истражна бушења са нових 1.500м дубине“, казао је Симовић.

Подсјетио је да су започети бројни пројекти који треба да обезбиједе заштиту од вода, што је посебно важно због последица све већих утицаја климатских промјена на режим вода, какве су поплаве. 

„У циљу заштите од вода са другим међународним партнерима реализоване су бројне активности, које ће током ове године имати за резултат и вриједне инфраструктурне радове на терену. Уредићемо корита и објекте за одбрану од поплава на Грнчару, Лиму и Бојани“, поручио је Симовић.

Влада је, према ријечима Симовића, у циљу испуњавања трећег важног циља – Обезбјеђења воде за све, само за побољшање водоснабдијевања руралних подручја у ове четири године обезбиједила преко 5 милиона еура, чиме је за преко 3.000 домаћинстава ријешено питање уредног водоснабдијевања.

Симовић се посебно захвалио европским партнерима на значајном доприносу у искорацима које Црна Гора остварује у управљању водним ресурсима. Такође, честитао је свим институцијама које су учествовале у реализацији пројекта, одговорном конзорцијуму који је имплементирао пројекат као и сарадницима из Министарства, који су, како је рекао, исказивали пуну посвећеност у припреми и реализацији ових захтјевних пројеката. 

Такође, позвао је представнике институција да на бази остварених резултата, постигнутих уз подршку ЕК,  одговорно и посвећено наставе рад на даљем управљању водним ресурсима.

Шпиц: Помажемо усвајање стандарда за бољи квалитет живота

Шеф Сектора за сарадњу Делегације ЕУ у Црној Гори Херман Шпиц истакао је да је подршка и кроз овај пројекат саставни дио подршке ЕУ Црној Гори на путу усвајања и примјене потребних стандарда у свим областима, а све у циљу бољег живота становника. 

Шпиц је казао да Оквирна директива о водама има за циљ да успостави правни оквир за заштиту и побољшање статуса водених екосистема, да се спријечи њихово нарушавање и обезбиједи дугорочна употреба.

“Како би се ови циљеви постигли, припремљени су планови управљања јадранским ријечним сливом и дунавским сливом. Оба плана су прошла стратешку процјену утицаја на животну средину у јавне консултације у складу са црногорским законом”, казао је Шпиц.

Он је истакао да је постигнут значајан напредак, али да остаје доста тога да се уради, што захтијева висок ниво укључености и сарадње домаћих институција у даљем раду на управљању водама.

Шпиц је казао и да је управљање водама и заштита вода представљају дио мјерила за затварање поглавља 27 о животној средини и климатским промјенама које се морају испунити у циљу побољшања стања ресурса, што ће директно утицати на здравље и квалитет живота грађана. 


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?