Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Предсједник Владе Мило Ђукановић примио министра иностраних послова Републике Словеније Самуела Жбогара

Објављено: 02.02.2009. 20:11 Аутор: Насловна страна
Регион Западног Балкана и убудуће ће имати приоритетно мјесто у спољној политици Словеније, која це снажно подржавати даљу интеграцију Црне Горе на путу у Европску Унију и НАТО - саопштио је, у разговору са предсједником Владе Црне Горе Милом Ђукановићем, министар иностраних послова Републике Словеније Самуел Жбогар.

Предсједник Владе је изразио очекивање да ће Европска унија поштовати принцип да свака земља Западног Балкана напредује у складу са оствареним резултатима, по тзв. принципу регате. Након поднешеног захтјева за чланство у МАП-у и апликације за статус кандидата у ЕУ, Црна Гора очекује да се током ове године наставе активности које це обезбиједити континуитет интеграционих процеса.

Шеф словеначке дипломатије, уз честитке на изванредном прогресу Црне Горе након остварене државне самосталности, сагласио се са оцјеном премијера Ђукановића да је даље проширење на регион Западног Балкана и у интересу Европске уније. Словенија це подржати позитивне одговоре у структурама ЕУ и НАТО на црногорске иницијативе за даље кораке у процесу интеграција, саопштио је министар Жбогар, уз оцјену да је јако значајно да током ове године доде и до либерализације визног режима.

Премијер Ђукановић и министар Жбогар су позитивно оцијенили и досадашњу економску сарадњу двије земље, која ће посебно добити на значају у наредном периоду када ће се све државе суочити са посљедицама глобалне кризе.

Континуитет сусрета на највишем нивоу биће настављен и наредних мјесеци, када це предсједник Владе Мило Ђукановић, на позив премијера Словеније Борута Пахора, посјетити Љубљану.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?