Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић у Рожајама: Ганића кула примјер одговорног односа државе и добре сарадње са Исламском заједницом

Објављено: 24.02.2020. 22:36 Аутор: МКУ
MKUМинистар културе Александар Богдановић боравио је данас у радној посјети Рожајама, гдје је са предсједником општине Рахманом Хусовићем разговарао о реализованим пројектима и будућим облицима сарадње на више нивоа.

Том приликом, министар Богдановић и предсједник Хусовић обишли су и симбол Рожаја - Ганића кулу, на којој се завршава прва фаза реконструкције.

„Кула је била конструктивно нестабилна и у јако лошем стању, стога је било потребно спровести захтјевне конзерваторске мјере како би јој се вратио аутентичан изглед. Радује ме што је прва фаза реконструкције скоро у потпуности завршена, а посебно задовољство причињава ми то што данас на дјелу видимо свијетли примјер поштовања правила струке при обнови овог скоро урушеног здања. То је и примјер који нам показује колико је за ваљану заштиту и обнову наше културне баштине значајна и спрега вјерских заједница и државе. Ганића кула пред нама данас стоји као показатељ одговорног односа државе и добре сарадње са Исламском заједницом, овог пута уз велику и драгоцјену подршку УНДП“, казао је министар Богдановић, напомињући да је обнова Ганића куле један од бројних примјера улагања Владе Црне Горе у заштиту културне баштине.

Цијенећи значај очувања објеката традиционалне архитектуре карактеристичне за ово подручје, на данашњем састанку са руководством рожајске општине инициране су активности везане за Кулу Хаџиалијагића, која је у поступку утврђивања културне вриједности од стране Управе за заштиту културних добара. Препоручено је и спровођење конзерваторских мјера на Кучанској џамији као још једном очуваном примјеру сакралних објеката исламске архитектуре из 18. вијека. 
  
MKUРазговарано је и о пројектима који би у скоријој будућности могли да се валоризују у културно-туристичке сврхе. Министар Богдановић казао је да ће Министарство културе наставити да подржава пројекте из области културно-умјетничког стваралаштва, као и значајне манифестације овог краја од којих је најреферентнији фестивал дјечје пјесме „Златна пахуља“. 

„Ово је била прилика и да искажемо спремност и вољу Министарства културе да и у наредном периоду подржи и културне дјелатнике са овог подручја, не само кроз конкурсна рјешења већ и кроз друге концепте наших културних политика које се односе на додатну афирмацију културно-умјетничке сцене сјевера наше земље“, истакао је министар Богдановић. 

Предочио је и могућности сарадње кроз аплицирања код међународних фондова попут Еуримажа и програма „Креативна Црна Гора“ и „Европа за грађане“. На састанку је оцијењено и да је неопходно снажити сарадњу између националних и општинских установа културе. 

„У том контексту, сагласни смо да ће од велике помоћи бити доношење Програма развоја културе за Рожаје, којим ће на стручан и аналитичан начин бити дефинисано стање културе у овој општини и донијете конкретне мјере даљег унапређења и развоја културе у овом граду“, нагласио је министар Богдановић. 

Предсједник општине Рожаје Рахман Хусовић истакао је важност сарадње са Министарством културе и напоменуо да је подршка пројектима који се у тој општини реализују, посебно из области баштине, од изузетног значаја за културни развој не само овог краја, већ и цијелог сјевера државе.

ВИДЕО: YОУТУБЕ
  
ФОТО: ФОТО
  
Министарство културе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?