Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић за РТЦГ: Црна Гора је светиња свих нас

Објављено: 25.02.2020. 13:57 Аутор: МКУ
„Заједничка светиња свих нас је Црна Гора. Вјерујем да из тог разлога има и оних који треба да размисле да ли се ових дана сви понашају у складу са тим“, поручио је министар културе Александар Богдановић током посјете сјеверу државе, одговарајући на питање новинара РТЦГ какав је став Владе поводом актуелне ситуације изазване усвајањем Закона о слободи вјероисповијести и бројних шпекулација да се њиме народу у Црној Гори одузимају светиње.

Министар Богдановић још једном је нагласио да Закон о слободи вјероисповијести, као акт који никоме ништа не узима, омогућава управо да светиње остану народу и држави као трајно културно и вјерско добро. 

„Стабилност Црне Горе није угрожена, јер грађанска Црна Гора има демократски капацитет и снажне институције које гарантују сигуран амбијент за изражавање слободне воље грађана. Као и све остале вјерске заједнице, и Митрополија црногорско приморска има одговорност према грађанима да води дијалог са државом и да доприноси очувању мултиконфесионалног концепта Црне Горе“, казао је министар Богдановић.

Тај концепт, како је нагласио, управо се подрива оним што је све видљивије у актуелном периоду - подметањем, лажним вијестима, запаљивом реториком, а све у циљу стварања подјела у Црној Гори и покушаја угрожавања правног поретка наше државе.

„Један закон који се тиче наше државе и њених грађана тако се жели искористити као вањскополитичка тема, а очита је и тежња појединих структура да дјеловању вјерских организација дају јасан национално-политички контекст. Како смо и очекивали, и наши грађани и међународни партнери прозрели су све што се скрива иза интензивне кампање лажних вијести, усмјерене против Црне Горе. Координирају је екстремни националистички кругови у иностранству, а спроводе њихове разне агентуре у Црној Гори. Уосталом, узевши у обзир недавну прошлост, то није ништа ново - само је овог пута знатно израженије“, казао је министар Богдановић.

Министарство културе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?