Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 159. сједнице Владе Црне Горе

Влада Црне Горе је на 159. сједници, којом је предсједавао премијер Душко Марковић, дала сагласност на Програм рада и финансијски план Националне туристичке организације Црне Горе за 2020. годину. Оцијењено је да високе стопе економског раста и прихода од туризма као кључне привреде гране, те повећање броја ноћења и профил гостију потврђују Црну Гору као квалитетну, престижну и сигурну туристичку и инвестициону дестинацију. Влада ће наставити да води политику и предузима мјере како би имиџ наше земље био не само одржан на овако високом нивоу већ и унапређиван.

Усвојен је Извјештај о реализацији Акционог плана за спрјечавање бесправних активности у шумарству за период 2019-2021. године, за 2019. годину. Констатовано је да је међуресорско Координационо тијело, које чине представници Министарства пољопривреде и руралног развоја, Управе за шуме, Управе полиције, Врховног државног тужилаштва, Управе за инспекцијске послове, Управе царина, Пореске управе и НВО сектора, спровело Акциони план који садржи превентивне мјере – чији је циљ предупређивање појава које спадају у нелегалне активности; мјере мониторинга и детекције – чији је циљ активно праћење и откривање нелегалних активности; и репресивне мјере – чији је циљ осигуравање да починиоци нелегалних активности буду процесуирани и кажњени на адекватан начин.

У расправи је констатовано да поједине надлежне институције неадекватно реагују у предметима који се тичу кршења закона у области шумарства. Влада, будући да је ријеч о значајном државном ресурсу, позива Тужилаштво да актуелизује рад на предметима који су покренути, а који се тичу кршења закона у области шумарства.

Влада је донијела Уредбу о измјенама и допунама Уредбе о организацији и начину рада државне управе, којом су, у складу са новим законским рјешењима, дефинисане измјена надлежности појединих министарстава и органа државне управе

Донијета је Одлука о образовању Комисије за процјену ризика безбједности цивилног ваздухопловства. Одлуком је одређен нови састав, мандат чланова и задатак Комисије. Задатак Комисије је да, у складу са Националним програмом безбједности цивилног ваздухопловства, изврши процјену ризика за аеродроме Подгорица и Тиват, уз уважавање методологије Међународне организације за цивилно ваздухопловство (ИЦАО) и Европске конференције цивилног ваздухопловства (ЕЦАЦ). Прописано је да процјену ризика Комисија врши најмање једном годишње, о чему обавјештава Национални одбор за безбједност цивилног ваздухопловства, орган државне управе надлежан за послове ваздушног саобраћаја и Агенцију за цивилно ваздухопловство. Комисија се образује на период од четири године.

Влада је усвојила Информацију о испуњењу претпоставки у вези са уписом и плаћањем акцијског капитала Црне Горе у Међународној банци за обнову и развој (ИБРД), кроз генерално и селективно повећање капитала. Тим поводом, Влада је прихватила генерално и селективно повећање капитала Црне Горе у ИБРД-у, текст Меморандума о прописима и Образац за упис акција.

Усвојен је Обједињени извјештај о раду Мјешовите комисије за спровођење Уговора о уређењу односа од заједничког интереса између Владе Црне Горе и Исламске заједнице у Црној Гори и о раду Мјешовите комисије за спровођење Уговора о уређењу односа од заједничког интереса између Владе Црне Горе и Јеврејске заједнице у Црној Гори. У дискусији је исказано задовољство успјешним радом комисија и оствареним резултатима и наглашено да ће Влада, преко ресорних министарстава за људска и мањинска права, просвјете и културе, као и дјеловањем мјешовитих комисија, наставити да ради на даљем унапређењу сарадње са тим вјерским заједницама, у циљу афирмације вјерских слобода, те очувања мултиконфесионалног склада и рјешавању свих оних заједничких питања која су предмет закључених говора.

Влада је усвојила Информацију о активностима на успостављању регионалног креативног центра (хаба) у Бијелом Пољу. У расправи је оцијењено да ће се успостављањем регионалног центра у Бијелом Пољу стратешки, инфраструктурно, административно и програмски оснажити и афирмисати развој креативних и културних индустрија у сјеверном дијелу наше државе. Стварајући подстицајан амбијент за развој креативне економије, Министарство културе жели да у први план истакне и афирмише локалну културу, насљеђе, умјетнике и креативне производе, те да успостави одрживе механизме за њихову даљу производњу и пласман како на локалном тако и на међунардном плану. Процијењено је да би креативни хаб регионалног карактера, на мјесту бившег војног комплекса у Церову био одржива инвестиција, уз паралелни развој резиденција, које ће омогућити и умјетничку размјену на међународном нивоу. Тим поводом, задужено је Министарство културе да са партнерима спроведе Међународни отворени конкурс за израду Идејног урбанистичко-архитектонског рјешења адаптације војног комплекса „Церово“ у функцији успостављања Креативног центра (хаба) Бијело Поље.

Усвојена је Информација о закључивању Уговора за извођење радова на реконструкцији зграде Старог затвора у Котору у оквиру пројекта „Прекогранична размјена са циљем развоја културе и креативних индустрија” са приједлогом за преусмјерење средстава. Ријеч је о пројекту који ће као резултат имати реконструкцију објекта некадашњег Затвора у Старом граду Котору, са циљем успостављање креативног хаба. Препознајући чињеницу да развој креативних индустрија подразумијева обезбјеђивање просторних капацитета за рад умјетника, Министарство културе је у својству главног партнера, а у оквиру Интеррег ИПА ЦБЦ програма Италија-Албанија-Црна Гора покренуло реализацију пројекта овог пројекта који има за циљ промовисање добросусједских односа и друштвено-економски развој кроз имплементацију заједничких иницијатива на локалном и регионалном нивоу. Укупна вриједност одобреног пројекта је 4.281.675,26 еура, од чега 85 одсто прихватљивих трошкова финансира Европска унија, а 15 одсто сваки пројектни партнер, сразмјерно свом буџету. Одобрени буџет Министарства културе, као главног партнера, износи 1.271.336,81 еура, а национално кофинансирање 190.700,53 еура. Период реализације пројекта је 37 мјесеци и 16 дана, а његов завршетак планиран је 30. јуна 2022. године.

Влада је усвојила Извјештај о спровођењу Програма за реализацију препорука за унапређење образовне политике 2019-2021 на основу резултата студије ПИСА 2015, за 2019. годину. У Извјештају је констатовано да се у досадашњем току спровођења Програма активности реализују у складу са дефинисаним стратешким циљевима. Будући да ће наредно ПИСА тестирање бити организовано 2021. године, наглашено је да је у наредном периоду неопходно посветити пажњу промовисању значаја резултата овог тестирања за образовни систем земље. Уједно, ученици морају да се упознају са типом задатака који се добија током тестирања, гдје су дати сви подаци, али се тражи повезивање, размишљање, логичко закључивање и често је више одговора тачно уз право образложење. У циљу унапређења екстерне евалуације и самоевалуације школа неопходно је даље наставити са унапређивањем подзаконских аката, као основе за даљи рад. С обзиром на то да квалитет једног образовног система у великој мјери зависи од квалитета наставе и компетенција наставинка, наставиће се и обуке наставника у циљу унапређења њихових вјештина, што ће довести до побољшања резултата на ПИСА тестирању.

Усвојен је Извјештај о спровођењу Стратегије инклузивног образовања у Црној Гори 2019-2025, за 2019. годину. Стратегија укључује принципе, теоријска и практична достигнућа у правцу развоја потенцијала дјеце са посебним образовним потребама, али и самог друштва. Водеће начело Стратегије је - Промоција, заштита, осигурање пуног и равноправног учешћа све дјеце са посебним образовним потребама у инклузивном образовању, без дискриминације, искључивања и на основу једнакости са другима. Констатовано је да се активности које су започете у складу са планом реализују очекиваном динамиком. У претходном периоду посебна пажња је посвећена раној и континуираној подршци дјеци, а непосредан рад је базиран на њиховим потребама, могућностима и индивидуализовано се конципира. У сврху снажења компетентности се спроводе циљане, специјализоване обуке и практично вођење кадра, уз сталну подршку специјализованих, боље организованих и више доступних професионалаца. Такође, тежи се увезивању система и развијању недостајућих услуга, на бази података из праксе и пратеће евиденције. Закључено је да се у наредном периоду мора радити на унапређењу услова и сервиса који треба да оснаже систем инклузивног образовања.

Влада је усвојила Извјештај о раду Савјета за ревизију за период јул 2018. - децембар 2019. године.

Министар здравља Кенан Храповић је поднио Влади Усмену информацију о спровођењу Закона о ограничавању употребе дуванских производа. У расправи је констатовано да се Закон углавном поштује, те да су субјектима код којих је утврђено кршење законских одредби одређиване прописане казне. И овом приликом, Влада је исказала одлучност и истрајност у примјени Закона, као и подршку надлежним органима у обављању континуираног инспекцијског надзора и досљедног спровођења прописаних норми.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?