Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић након сједнице Владе: Регионални хаб у Бијелом Пољу оснажиће развој креативних индустрија на сјеверу Црне Горе

Објављено: 28.02.2020. 01:06 Аутор: МКУ
MKU„Успостављањем регионалног хаба у Бијелом Пољу желимо да стратешки, инфраструктурно, административно и програмски оснажимо и афирмишемо развој креативних и културних индустрија у сјеверном дијелу наше државе“, казао је министар културе Александар Богдановић на прес конференцији након данашње сједнице Владе Црне Горе, на којој је усвојена Информација о активностима на успостављању креативног хаба у Бијелом Пољу.

Министар Богдановић је нагласио да је Влада овим још једном показала посвећеност реализацији јавних политика које за циљ имају валоризацију нашег издашног креативног потенцијала, са посебном пажњом на сјевер Црне Горе. Појаснио је да је Информација о активностима на успостављању регионалног креативног хаба у Бијелом Пољу усвојена како би се створили услови за реализацију прве фазе пројекта.

Та фаза, како је истакао, односи се на спровођење Међународног отвореног конкурса за израду Идејног урбанистичко-архитектонског рјешења адаптације некадашњег војног комплекса Церово у функцији успостављања хаба и израду студије одрживости са приједлогом његовог модела управљања и финансирања.

„Комплекс Церово у Бијелом Пољу, идентификован је као идеална локација за успостављање једног оваквог регионалног хаба, који ће обезбиједити услове за развој широког спектра активности - како у области креативе и иновација, тако и у областима производње и предузетништва. Такође, у сарадњи са Министарством одрживог развоја и туризма, предложено је да управо овај локалитет буде и мјесто на коме ће бити постављени национални павиљони Црне Горе са свјетских изложби ЕXПО, чиме се додатно повећава атрактивност овог локалитета и као туристичке дестинације“ казао је министар Богдановић.

Додао је и да је у циљу афирмације сјеверне регије на пољу производње и стварања амбијента за дјеловање савремених облика стваралаштва у домену дизајна, архитектуре, визуелних умјетности и ИЦТ-а, MKUБијело Поље препознато као општина која може да обезбиједи просторну, инфраструктурну и административну подршку за успостављање креативног хаба који ће бити на располагању не само локалним актерима, већ и актерима шире регије. Министар Богдановић напоменуо је и да је Министарство културе у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој у Црној Гори спровело опсежно истраживање и мапирање капацитета културних актера који дјелују у различитим стваралачким и креативним дјелатностима на територији општине Бијело Поље и околине.

„Управо ово истраживање показало је неопходност успостављања инфраструктурне основе, која ће омогућити даљу валоризацију тржишно оријентисаних културних производа и предузетничких производних погона, који ће кроз сарадњу са креативним сектором обезбиједити отварање одрживих бизниса у култури на сјеверу Црне Горе“, казао је министар Богдановић.

Програм развоја културе 2016-2020, као стратешки документ Министарства културе, како је подсјетио, препознао је креативне индустрије као једну од области које треба да допринесу валоризацији креативног и културног потенцијала којим располажемо. Као посебно важан сегмент потребне подршке креативном сектору, препозната је потреба за обезбјеђивањем простора за рад актера, кроз генерисање неопходне инфраструктуре у виду креативних хабова, као амбијента у којем аутор ствара, дијели искуства са другим „станарима“ хаба и продуцира производ.

„То је био мотив да се након детаљне анализе и расположивих ресурса опредијелимо да у Црној Гори успоставимо четири креативна хаба са резиденцијом и једну самосталну резиденцију, од чега ће два комплекса бити на сјеверу Црне Горе“, казао је министар Богдановић.

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?