Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора и Уједињени Арапски Емирати настављају успјешну сарадњу

Објављено: 04.03.2020. 20:05 Аутор: МЕК
Друга сједница Мјешовите комисије за економску сарадњу измедју Владе Црне Горе и Владе Уједињених Арапских Емирата одржана је 3. и 4. марта 2020. године у Дубаију, Уједињени Арапски Емират(УАЕ).

Делегацију Црне Горе је предводила министарка економије Драгица Секулић, док је УАЕ страну предводио министар економије Султан бин Сајед ал-Мансури.

Током засиједања наведене комисије разматрани су конкретни модалитети билатералне економске сарадње у следећим областима: трговина, инвестиције, туризам, мала и средња предузећа и иновације, енергетика, просвјета и наука, пољопривреда, култура и саобраћај. 
Том приликом министарка Секулић је казала да су током сједнице разговарали о даљој економској сарадњу између Црне Горе и УАЕ.

„Осим што су УАЕ у 2017 и 2018. години били највећи инвеститори у ЦГ сагласили смо се да постоји јако пуно простора да се сарадња настави кроз конкретне пројекте у области енергетике, туризма, индустрије, пољопривреде. То је јако добро партнерство које годинама постоји у политичком, дипломатском и сваком другом смислу“, рекла је Секулић.

Она је казала да су разговарали о конкретним пројектима и да се нада да ће кроз организацију Еxпо 2020 који се ове године одржава у Дубаију имати прилику да прикажемо све оно што Црна Гора нуди. Поменула је да су разговарали и о могућности увођења директног лета између Подгорице и УАЕ.

„Важно је поменути да УАЕ улажу јако пуно у сектор истраживања и развоја, посебно са аспекта развоја нових технологија, тако да сам им пренијела наше идеје које се односе на оснивање Регионалног Центра за хидрокарбонску терепију. То је додатна прилика да сарадјујемо и у области науке и истраживања“, закључила је она.

Министар економије УАЕ Султан бин Сајед ал-Мансури казао је да се јако радује сарадњи између Црне Горе и УАЕ и да је Црна Гора јако блиска народу УАЕ. 

„Постоје стратешке везе између ове двије земље које се годинама граде. Видимо велике могућности сарадње кроз туризам, трговину, пољопривреду. Разговарали смо о новој потенцијалној сарадњи у области иновација, развоју малих и средњих предузећа. Црна Гора ће имати прилику да учествује на ЕXПО 2020 који се одржава у Дубаију гдје ће бити прилике да се представе црногорске компаније и да прикажу љепоту и могућности Црне Горе”, казао је он.

Он је рекао да је препознајући повољан инвестициони амбјент и енергетске потенцијале у Црној Гори, МАСДАР као један од највећих УАЕ инвеститора у области обновљивих извора енергије изразио заинтересованост за проширење улагања у енергетски сектор Црне Горе. 

Ministarstvo ekonomije
На маргинама Мјешовите комисије министарка Секулић се сусрела са министром економије УАЕ Султаном бин Сајед ал-Мансуријем. 

Након засиједања наведене Комисије, 4. марта 2020. године потписан је Протокол друге сједнице Мјешовите комисије за економску сарадњу измедју Владе Црне Горе и Владе Уједињених Арапских Емирата.

МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
БИРО ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?