Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Пажин: САД охрабрују и подржавају Црну Гору да истраје на свом евроатлантском и европском путу

Амерички званичници упутили су данас ријечи охрабрења и подршке за истрајавање Црне Горе на њеном евроатлантском и европском путу, саопштио је потпредсједник Владе Зоран Пажин након састанка са помоћником америчког државног секретара за Европу и Евроазију Филипом Рикером данас у Вашингтону.

Потпредсједник је нагласио да Сједињене Америчке државе посебно подржавају афирмацију виталних демократских вриједности у Црној Гори, попут владавине права, заштите људских слобода и права, као темеља истинске демократије.

Потпредсједник Пажин и помоћник државног секретара Рикер разговарали су о безбједносним и политичким приликама у региону и Црној Гори, са посебним освртом на доношење Закона о слободи вјероисповијести.

„Сложили смо се да је слобода вјероисповијести од темељног значаја за демократију и да ово право припада сваком грађанину, без обзира на националну припадност или неко друго лично својство и заиста сматрам да је, због тога управо, неприхватљиво и нелегитимно манипулисати, на било који начин, са овим правом,“ рекао је потпредсједник.

Потпресдједник Пажин је оцијенио да је посебно неприхватљиво манипулисати слободом вјероисповијести по обрасцу који је био присутан деведесетих година. „Сви памтимо да је тај период остао забиљежен по великим разарањима и страдањима у региону. Сигуран сам да смо сви заједно много научили од тога периода и да имамо демократске зрелости у самом региону да нешто тако више не дозволимо.“

У разговору са америчким званичником, потпредсједник је поновио спремност црногорске владе да води отворени и аргументовани дијалог о свим питањима, посебно оним која су резултат неразумијевања или неке врсте недостатка повјерења. Изразио је увјерење да Црна Гора и саговорници на обје стране имају стручног капацитета, стрпљења и толеранције да кроз дијалог дођу до обострано прихватљивог рјешења које ће значити релаксацију, чему ће се, како је рекао, сигурно радовати сви добронамјерни грађани.

„Ја вјерујем да имамо за то капацитет и оптимиста сам да ћемо кроз дијалог доћи до рјешења које ће нас приближити у сада доста различитим ставовима, а сигуран сам да томе не доприности било која врста искључивости или ексклузивитета у истицању само једне стране, а занемарујући оно што су права других,“ навео је потпредсједник.

Рекао је да амерички партнери разумију демократску потребу Црне Горе да има један савремен и модеран закон, какав Закон о слободи вјероисповијести и јесте, наглашавајући такође значај дијалога о овом питању. 

„А ми смо за такав дијалог спремни и вјерујем да ћемо врло брзо да наставимо са дијалогом са представницима Српске православне цркве на експертском нивоу. Наши саговорници сматрају да је то унутрашње питање Црне Горе, они пружају подршку демократском дијалогу и охрабрују и једну и другу страну да дају свој допринос томе,“ закључио је потпредсједник. 

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ ЗА ПОЛИТИЧКИ СИСТЕМ, УНУТРАШЊУ И ВАЊСКУ ПОЛИТИКУ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?