Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Предсједник Европске комисије Жозе Мануел Баросо честитао је предсједнику Владе Црне Горе Милу Ђукановићу на побједи Коалиције Европска Црна Гора на парламентарним изборима

Објављено: 04.04.2009. 00:23 Аутор: Насловна страна
Предсједник Европске комисије Жозе Мануел Баросо упутио је честитку предсједнику Владе Црне Горе Милу Ђукановићу на побједи Коалиције Европска Црна Гора на парламентарним изборима одржаним 29.марта.

У писму, које је премијеру Ђукановићу данас уручио шеф делегације Европске комисије у Подгорици амбасадор Леополд Маурер, предсједник ЕК истакао је остварени напредак Црне Горе у спровођењу реформи и резултате у спровођењу Споразума о стабилизацији и придруживању. Баросо је пожелио и много успјеха у савладавању изазова који стоје пред Црном Гором у даљем току процеса европских интеграција, подвлачећи да ће наставак већ започетих реформи, као и консензус међу политичким снагама о процесу европских интеграција и реформама, представљати кључни елемент успјеха Црне Горе на њеном европском путу.

Током разговора са амбасадором Маурером, предсједник Владе Мило Ђукановић захвалио је на честитци предсједника Европске комисије. Он је изразио задовољство демократичношћу цјелокупног изборног процеса и најавио да ће европске и евроатлантске интеграције остати стратешки циљ и нове Владе, до чијег конституисања ће Коалиција Европска Црна Гора настојати да дође у што бржем року.

Амбасадор Маурер истакао је задовољство Европске комисије што су избори у Црној Гори спроведени у складу са највишим међународним стандардима, оцјењујући то веома значајним у тренутку када чланице ЕУ треба да позову Европску комисију да сачини мишљење о црногорској апликацији за чланство, како би могао да отпочне процес припреме Упитника. Он је пренио очекивања да ће такав позив Европској комисији услиједити до краја овог мјесеца. Амбасадор Маурер је истакао да би Европска комисија била веома задовољна ако Црна Гора постане мјера за успјех и осталим земљама у региону Западног Балкана у процесу европских интеграција.

Премијер Ђукановић и амбасадор Маурер су размијунили мишљења и о посљедицама које глобална економска и финансијска криза оставља у самој Европској унији, као и у државама региона. Најављена је спремност Брисела да у оквиру ИПА програма финансијски помогне реализацију одређеног броја инфраструктурних пројеката у Црној Гори.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?