Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министарство одрживог развоја и туризма наставља са примјеном „зелених“ пракси

Објављено: 09.03.2020. 19:44 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Министарство одрживог развоја и туризма почиње са примјеном нових „зелених“ пракси у оквиру пројекта „Техничка подршка јавним инсититуцијама у превенцији употребе једнократне пластике у Црној Гори“, чији је циљ смањење пластике за једнократну употребу у државним органима.

Пројекат је дио већег портфолија активности којим управља Регионални центар за одрживу потрошњу и производњу у Медитерану уз подршку Министарства за заштиту животне средине, копна и мора Републике Италије и Европске банке за обнову и развој, а поред Црне Горе обухвата Албанију и Босну и Херцеговину. Ова иницијатива представља сегмент програма рада Програма Уједињених нација за животну средину - Медитеранског акционог плана у контексту пружања подршке земљама потписницама Барселонске конвенције у спровођењу Регионалног акционог плана за управљање отпадом у мору.

Тим поводом, државна секретарка МОРиТ-а Драгана Ченић обратила се запосленима Министарства позивајући их да пруже пуни допринос спровођењу мјера за смањење пластике за једнократну употребу, изражавајући наду да ће ове мјере постати трајна пракса у Министарству и након завршетка пројекта. Како је навела, на овај начин Министарство ће послужити као примјер и осталим институцијама јавне управе у Црној Гори, када је ријеч о оваквим одрживим и „зеленим“ праксама.

Неке од мјера које ће бити спроведене у оквиру имплементационе фазе пројекта представљају замјена воде у пластичним боцама стакленим бокалима са угравираним логом Министарства у којима ће се служити вода са чесме, затим избацивање из употребе пластичних сламчица, кашика и мијешалица. Такође, искоришћени папир, који се и до сада прикупљао у Министарству, одлагаће се у намјенске кутије са ознаком у свакој од канцеларија, док ће се за хигијеничарке обезбиједити памучне крпе за чишћење и рукавице које не садрже пластику. Поред ових мјера, у Министарству се већ неко вријеме организује и посебно прикупљање ПЕТ амбалаже.

Процјена консултанткиња из „Зеро Wасте Монтенегро“ јесте да ће имплементација предложених мјера резултирати смањењем употребе десет хиљада комада једнократне пластике, што ће поред спречавања загађења животне средине, представљати и уштеду у јавним набавкама Министарства. Ове активности и препоруке у складу су са одредбама најскоријих директива Европске уније којима се у државама чланицама Европске уније од 2021. забрањују одређени пластични производи.

Имплементација пројекта у Црној Гори спроводи се уз подршку НВО „Зеро Wасте Монтенегро“, која је у првој фази пројекта припремила детаљну анализу тренутног стања и предложила препоруке за смањење пластике за једнократну употребу у Министарству. Поред Министарства одрживог развоја и туризма, пилот институција за спровођење ових активности је и Главни град Подгорица који је у координацији са Министарством тренутно у завршној фази припрема за почетак примјене мјера превенције.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?