Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић на засиједању Женског парламента: Родна равноправност један је од кључних предуслова културне еманципације

Објављено: 09.03.2020. 20:05 Аутор: МКУ

MKUАктивности Министарства културе кореспондирају са потребом јачања свијести о афирмисању родне равноправности, а све у циљу постизања стратешки испланираног, мултисекторски и институционално подржаног развоја женског стваралаштва“, казао је минстар културе Александар Богдановић на дванаестом засиједању Женског парламента, које је одржано данас у организацији Одбора за родну равноправност Скупштине Црне Горе.

Министар Богдановић нагласио је и да се мора још тога урадити на даљим истараживањима културних потреба жена и оснажити њихово дјеловање у правцу заједничког доприноса култури.

„У складу са тим потребама, један од задатака Министарства културе биће и свеобухватно истраживање положаја жена у култури и препрека на које наилазе“, додао је министар Богдановић.

У свакој анализи друштвеног напретка, како је истакао, родна равноправност се показује као један од кључних предуслова свеопште културне еманципације и подршка оним процесима који подстичу инклузију и једнаке могућности. Министар Богдановић поручио је да је култура посебно битна област за успостављање родне равноправности, јер се у њеном симболичком пољу успоставља значење рода, што није само предуслов за пуно остваривање права жена, већ и основа за слободан исказ сваке различитости.

„Управо је то разлог због којег је културну политику сваког демократског друштва неопходно родно сензибилисати, а то значи да се питање родне равноправности не смије препустити спонтаном сазријевању друштва, већ да се она мора нормативно дефинисати и стратегијски конципирати кроз конкретне активности“, оцијенио је министар Богдановић.

Подсјетио је и да Министарство културе настоји да његује и унапређује стваралаштво жена кроз сет активности из свог дјелокруга.

„Кроз јавне конкурсе Министарства културе, између осталог, може се добити увид у остварени ниво културне активности жена, а у подробнијим анализама ових конкурса могу се открити и квалитативни показатељи тих активности. Квантитативни показатељи говоре да је број жена апликаната и пројеката који су концептуално везани за проблематику која се тиче жена, у сталном порасту и да се посљедњих година, што се тиче конкурса Министарства културе, убрзано приближавамо ономе што бисмо могли назвати родни егал“, казао је министар Богдановић.

Што се тиче квалитативних показатеља, напоменуо је да се и ту примјећују значајни помаци, јер пројекти апликанткиња и ауторки које учествују на конкурсима сада показују много већу тематску разноврсност и формалну разгранатост.     

„На нивоу међусекторске сарадње Министарство културе учествује у креирању и реализацији Плана за постизање родне равноправности 2017-2021. Владе Црне Горе, посебно у сегменту сузбијања родних стереотипа и увођењу политике родне равноправности у медијима и култури“, нагласио је министар Богдановић.

Подсјетио је и да је Министарство културе одговорило позитивно на Иницијативу за оснивање Музеја жена Црне Горе која је потекла из цивилног сектора, а којој је тада подршку дало и Министарство за људска и мањинска права, то јест Одјељење за родну равноправност.

„Иако Иницијатива за оснивање Музеја жена Црне Горе још није до краја реализована, кроз различите облике подршке невладиним организацијама које су носиоци те иницијативе, а уз подршку УНЕСЦО-а до данас је реализовано неколико програма који су били усмјерени на повећање видљивости женског историјског и културног насљеђа и стварање експертских услова за реализацију ове Иницијативе“, казао је министар Богдановић.

Што се тиче међународних културно-политичких оквира, напоменуо је да Министарство културе настоји да одговори захтјевима за ородњавање сектора културе у складу са УНЕСЦО-овим културним политикама које снажно заговарају посвећивање дужне пажње посебним околностима и потребама жена у култури.

На данашњем засиједању Женског парламента вођена је расправа на тему примјене Закона о родној равноправности и промјенама које се дешавају на пољу родне равноправности. Представљен је и Индекс родне равноправности Управе за статистику (МОНСТАТ) који је први пут израчунат за Црну Гору на иницијативу Министарства за људска и мањинска права, а на основу методологије Европског института за родну равноправност (ЕИГЕ). Такође, представљен је и рад Одбора за родну равноправност у оквиру Мреже парламентарних одбора за људска права и родну равноправност на Западном Балкану (ХУГЕН).

 

ВИДЕО : Yоутубе

Министарство културе

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?