Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Тим националног координационог тијела за заразне болести разговарао са мјештанима Лијеве Ријеке

Објављено: 10.03.2020. 17:54 Аутор: МСП

Чланови Националног координационог тијела за заразне болести састали су се и разговарали са мјештанима Лијеве Ријеке, гдје је смјештен један од кампова намијењених за боравак радника компаније ЦРБЦ који се враћају из Кине.

Посјета је организована како би мјештани али и локални радници ангажовани на градњи аутопута, који су исказали своју забринутост услијед повратка кинеских држављана, добили информације о процедурама повратка, условима и начином на који ће се организовати боравак запослених у камповима,  то јест превентивним мјерама које  компанија ЦРБЦ уз препоруке Института за јавно здравље спроводи на терену. Састанку су присуствовали и представници министарства саобраћаја, компаније ЦРБЦ, Надзора и Монтепута.

MSP MSP

Др сци Божидарка Ракочевић, директорка Центра за контролу и превенцију заразних болести, др сци Сања Меденица, начелница одјељења за заразне болести, др Игор Галић,  специјалиста епидемиологије, као и представници министарства здравља  др Миро Кнежевић и Вишња Орбан главна здравствено  санитарна инспекторка упознали су представнике мјештана и мјесне заједнице Лијева Ријека са тренутном епидемиолошком ситуацијом на националном нивоу и мјерама које институције црногорског здраственог система спроводе од почетка појаве цоронавируса, али и одговорили на конкретна питања везана за долазак кинеских држављана.

Како је на почетку састанка поновљено компанија ЦРБЦ раскинула је радни ангажман запосленим радницима који долазе из  кинеске регије Хубеи у којој је индетификован највећи број обољелих од вируса. Пооштрене мјере које се сада спроводе у камповима дио су препорука Института за јавно здравље, дакле  обавеза је компаније да доставља динамику  повратка запослених, прије повратка у Црну Гору запослени морају бити 14 дана изоловани у својој земљи, уочи путовања  морају обавити неопходне љекарске прегледе и доставити   адекватан доказ о здравственом стању и обављеним медицинским претрагама. Мјера додатног надзора у периоду од 14 дана која је дио процедура и препорука наставља се и по доласку у Црну Гору.

Екипе Института за јавно здравље обишле  су претходних дана  кампове за смјештај радника као и просторије које су намијењене за боравак запослених у периоду трајања мјера додатног надзора (14 дана), дали одређене сугестије, упознали запослене са процедурама и превентивним мјерама, али и обавили консултације са љекаром стално  ангажованим на приоритетној дионици у компанији ЦРБЦ.

“Ситуација на глобалном нивоу се мијења из сата у сат, посебно у сусједној Италији,  па је неопходно  да сви пратимо препоруке и протоколе који су прописани, како бисмо дјеловали превентивно” истакао је генерални директор у овом ресору др Миро Кнежевић.  “Сви протоколи па и мјере додатног надзора у трајању од 14 дана, које се спроводе на камповима за смјештај радника ЦРБЦ, искључиво су прописане како би се на минимум свела могућност појаве вируса и у том дијелу у континуитету комуницирамо и сарадјујемо  са менаџментом компаније.”

На састанку је било ријечи и о осталим темама које су од значаја за житеље овог краја, а које су везане за изградњу приоритетне дионице аутопута Бар – Бољаре, представници министарства саобраћаја, Монтепута и ЦРБЦ су упознати са тренутним доста лошим стањем регионалног пута Р-13 (Биоче-Матешево) те ће у наредном периоду размотрити рјешења која би била задовољавајућа прије финалне санације овог локалитета, која је планирана након окончања радова на самој приоритетној дионици Смоковац Увач Матешево.

Министарство саобраћаја и поморства

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?