Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић на конференцији о аутопуту: Ово није само цеста, већ пут ка западном систему вриједности

Објављено: 11.03.2020. 15:22 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
Аутопут Бар-Бољаре није само цеста, то је пут ка западном систему вриједности, ма колико се то понекад жељело приказати супротним. То је прије свега пут ка бољем животном стандарду свих наших грађана, посебно оних на сјеверу, казао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић

„Дакле, пут ка економски независном, па тиме и слободном појединцу - одговорном чиниоцу нашег друштва“, рекао је премијер Марковић на конференцији о изградњи прве дионице аутопута коју организује Мрежа за афирмацију невладиног сектора (МАНС). 

Премијер је казао да је мало пројеката који су утицали на развој црногорске економије као што утиче изградња аутопута Бар-Бољаре, а вјерујем скоро ниједан који ће у толикој мјери утицати на свеукупни развој црногорског друштва.

Иако су неразумијевања и мимоилажења око појединих сегмената овог грандиозног и комплексног подухвата на дневно-политичком нивоу неизбјежна, једно је, тврди премијер Марковић евидентно: већ по завршетку прве дионице од Смоковца до Матешева, Црна Гора ће бити значајно боље мјесто за живот.

Предсједник Владе је указао на значај аутопута са аспекта безбједности и комфора путовања ка сјеверу, али и истакао да је овај пројекат у периоду своје реализације убрзао раст наше економије до изузетних 4,7% у 2017. години, 5,1% у 2018. и извјесно је - око 4% у 2019. години.

„Јасно је да је током реализације приоритетне дионице било изазова и да их још увијек има. Томе понајбоље свједочи жустра полемика коју смо имали по питању утицаја на фискалну стабилност; поводом ризика од тзв. „дужничког ропства“; утицаја на животну средину; изазовима заштите на раду; па и питањима транспарентности појединих сегмената пројекта“, рекао је предсједник Марковић и додао да ниједан овакав пројекат, па ни црногорски аутопут, није изолован ни од глобалних изазова, попут ових дана актуелног корона вируса.

Али, важно је раздвојити централну од споредних тема. А централна тема је – Црна Гора, која за своје грађане развија инфраструктуру по мјери 21. вијека!

„Црна Гора, која ће, као и све чланице Европске уније, омогућити сваком свом становнику брз и безбједан приступ кључној путној инфраструктури. То је питање мобилности, то је предуслов за економски развој, па у крајњем и питање грађанског и националног поноса свих нас“, рекао је премијер Марковић.

Он је посебно истакао аспект економске и друштвене равноправности црногорског човјека. Једина одговорна реакција на савремене изазове равномјерног регионалног развоја, укључујући и питање одлива становништва је, казао је предсједник Владе, стварање истих или макар приближних услова за живот на цијелој територији наше државе.

„Наравно да је важно да нас потреба за бољим животом не доведе у позицију да се задужимо више него што можемо да вратимо. Као што знате, ова Влада је конкретним мјерама успјела да очува стабилност јавних финансија. Четврту годину за редом остварујемо суфицит текућег буџета, а нова задужења су усмјеравана искључиво на реализацију капиталног буџета. Дакле – на школе, вртиће, домове здравља, путеве и другу физичку и друштвену инфраструктуру“, рекао је премијер Марковић и додао да ове године почиње снажан тренд пада јавног дуга.

Премијер Марковић је нагласио да нема говора о ризику од банкротства или „дужничког ропства“, како се често спекулисало.

Он је казао и да рачунамо на већ исказану и најављену подршку наших европских партнера, који су конкретно помогли припрему неопходне техничке документације за наставак радова према Андријевици. Вјерујемо у наставак те подршке и у наредном периоду, а посебно кроз Западно-балкански инвестициони оквир.

На овом пројекту доказали смо способност администрације на фискалну дисциплину, отпорност економије на изазове високе задужености, спремност домаћег знања и струке да активно допринесе круцијалним сегментима нашег развоја.

„На овом пројекту показујемо и спремност на широки и отворени дијалог. Не нужно због постизања компромиса или широких консензуса, јер развој не може да чека савршена рјешења. Дијалог нам је потребан како нам се не би дешавале грешке или, како бисмо, ако су се већ десиле, из њих извукли поуку. Потребан је и да би, као друштво, развили способност да укрштамо солидне и добронамјерне аргументе“, казао је предсједник Марковић.


КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?