Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 161. сједнице Владе Црне Горе


У оквиру свеобухватних мјера за превенцију импортације и спречавање даљег ширења вируса ЦОВИД-19, Влада је на предлог Министарства здравља донијела Одлуку да се објекти у Даниловграду и Улцињу уступе за спровођење мјера карантина.

У складу са чињеницом да је карантин мјера којом се ограничава слобода кретања и утврђују обавезни здравствени прегледи здравих лица која су била или за која постоји сумња да су била у контакту са лицима обољелим или са лицем за које постоји сумња да је обољело од неке карантинске болести Влада је за те потребе одредила досадашњи простор Регионалне школе државне управе (РЕСПА) код Даниловграда и простор некадашње касарне Зогањ код Улциња.

Влада је утврдила Приједлог закона о потврђивању Маракешког уговора за олакшање приступа објављеним дјелима за особе које су слијепе, слабовиде или имају друге потешкоће у коришћењу штампаних материјала. Маракешки уговор захтијева од уговорних страна да се обезбиједи ограничење или изузеће у односу на ауторско право, како би се омогућило „корисницима“ или „овлашћеним субјектима“ да ураде све измјене које су потребне како би се направила копија неког дјела у приступачном фомату за особе са тешкоћама у приступу штампаним дјелима. Уговорне стране обавезне су и да омогуће прекограничну размјену оних приступачних копија које су направљене у складу са ограничењима и изузецима из Маракешког уговора, или у складу са законом. У дискусији је наглашено да ће спровођењем нових законских норми бити знатно олакшан и повећан приступ књигама, часописима и другим штампаним материјалима за популацију која има потешкоће у читању штампаних материјала, а, самим тим, обезбиједиће се и бољи приступ образовању и побољшана социјална интеграција и културна партиципација ове рањиве категорије грађана.

Донијета је Уредба о измјенама Уредбе о реализацији и поступку коришћења средстава из инструмента претприступне помоћи Европске уније (ИПАРД ИИ Програм). Измјене и допуне се доносе због измјена правно техничке природе које се односе на терминолошко усклађивање појединих појмова, услова и критеријума прописаних ИПАРД ИИ Програмом. Ступањем на снагу Уредбе ствара се правна могућност за објављивање Јавних позива на основу којих ће се у 2020. години омогућити пољопривредним произвођачима и прерађивачима да остваре право на средства подстицаја из претприступних фондова Европске уније чији је износ виши од 20.000.000,00 еура.

Влада је донијела Одлуку о додјели права на комерцијално коришћење недрвних шумских производа у шумама и на шумском земљишту у државној својини, за 2020. годину. Предмет Одлуке је додјела права на комерцијално коришћење недрвних шумских производа у подручним јединицама Пљевља, Рожаје, Беране, Петњица, Плав, Андријевица, Гусиње, Бијело Поље, Подгорица, Колашин, Мојковац, Даниловград, Никшић, Плужине, Жабљак, Шавник и Котор, у свим газдинским јединицама у којима газдује Управа за шуме, по списку врста недрвних шумских производа и утврђених тржишних цијена за 2020. годину, у складу са расписаним јавним огласом.

Донијета је Одлука о изради Измјена и допуна Детаљног урбанистичког плана „Златица Б“ у Главном граду Подгорица. Циљ израде Измјена и допуна ДУП-а је стварање планских претпоставки за организацију и уређење овог простора у смислу задовољавања потреба корисника простора и Главног града. Сходно развојним потребама створће се плански предуслови за урбани развој насеља, сузбијање непланске градње, побољшање садржаја друштвеног стандарда, саобраћајне и комуналне инфраструктуре.

Влада је размотрила и усвојила Извјештај са ИX састанка Одбора за стабилизацију и придруживање, који је одржан у Подгорици 5. XИИ 2019. Састанак Одбора је одржан у контексту континуираног и редовног дијалога са Европском унијом. На састанку су размотрени резултати активности с претходно одржаних заједничких секторских пододбора, на којима је детаљно разматрано стање и напредак остварен у процесу усклађивања националног законодавства с правном тековином ЕУ, као и оперативни закључци, који се односе на напредак који је Црна Гора остварила на плану институционалних, законодавних, политичких и економских реформи, уз пројекцију планираних активности, а који су садржани у Извјештају.

Усвојена је Информација о захтјеву Ени Монтенегро БВ Холандија и Новатек Монтенегро БВ Холандија, за продужење првог Периода истраживања из Уговора о концесији за производњу угљоводоника за блокове 4118-4; 4118-5; 4118-9; 4118-10. Имајући у виду да су захтјеви концесионара оцијењени оправданим и да се могу прихватити као технички проблеми који се нијесу могли предвидјети, избјећи или отклонити, односно који су били ван разумне и предвидљиве контроле концесионара, Влада је одобрила продужење првог Периода истраживања и Фазе истраживања из Уговора за период од годину дана.

Влада је усвојила Информацију о активностима на реализацији пројекта термоенергетског комплекса у Пљевљима. Пројекат обухвата изградњу система за одсумпоравање, денитрификацију, унапређење рада електрофилтерског постројења, изградњу система за третман отпадних вода и реконструкцију унутрашњег система транспорта пепела и шљаке. Такође, предвиђено је да сама ТЕ Пљевља буде топлотни извор за гријање Пљеваља. На основу јавног позива за избор изводјача радова за еколошку реконструкцију постојећег блока ТЕ, као прворангирани изабран је Конзорцијум у саставу ДЕЦ ИНТЕРНАТИОНАЛ – БЕМАX - ББ СОЛАР - ПЕРМОНТЕ. Водећи члан овог козорцијума је фирма Донг Фанг из Кине, а вриједност изабране понуде износи 54.427.700 еура, са ПДВ-ом.

У дискусији је наглашено да је израда техничке докуменатције од стране Пројектанта завршена и да се налази код Ревидента. Елаборат о утицају на животну средину, који је саставни дио Идејног пројекта, је урађен и усаглашен се Агенцијом за заштиту животне средине. Ревидован Идејни пројекат заједно са Елаборатом о утицају на животну средину су услов за добијање грађевинске дозволе. Са изабраним извођачем радова очекује се ускоро потписивање Уговора о Извођењу Еколошке реконструкције, што је услов за почетак радова на реализацији Пројекта. Послије потписивања Уговора почиње да тече рок од 39 мјесеци за завршетак свих потребних послова, почев од израде Главног пројекта до предаје постројења у пробни рад са гарантним роком од 24 мјесеца.

Влада је донијела Акциони план за спровођење Стратегије реинтеграције лица враћених на основу споразума о реадмисији за период 2016-2020, за 2020. годину и усвојила Извјештај о реализацији Акционог плана за 2019.годину, као и Акциони план за спровођење Стратегије за интегрисано управљање миграцијама у Црној Гори за период 2017-2020. година, за 2020. годину с Извјештајем о реализацији Акционог плана за 2019. годину.

Усвојен је Извјештај о реализацији Акционог плана за спровођење Стратегије развоја Управе полиције (2016-2020), за 2019. годину. Извјештај садржи преглед реализованих активности на побољшању транспарентности рада, унапређењу организације и функционисања, доношењу законских и подзаконских аката; изради анализа, извјештаја и информација; јачању професионалних капацитета полицијских службеника и материјално техничке опремљености полиције за ефикасно обављање послова, стручном усавршавању полицијских службеника кроз обуке у земљи и иностранству, унапређењу сарадње са грађанима и др. На основу сагледавања добијених података у Извјештају се констатује да је током 2019. године, од укупно 70 активности, реализовано 58 (82,8 одсто), дјелимично реализовано 10 (14 одсто) активности, док су 2 (3 одсто) активности остале нереализоване.

Влада је усвојила Извјештај о реалиизацији Акционог плана за спровођење Стратегије побољшања безбједности у друмском саобраћају (2010 – 2019. година), за 2019. годину.

Усвојен је Завршни извјештај о реализацији Стратегије за интеграцију лица са инвалидитетом у Црној Гори (2016 - 2020). У Извјештају је наведено да је Акционим планом за период 2019. године, као завршне године Стратегије за интеграцију лица са инвалидитетом у Црној Гори планирано укупно 69 активности, од чега је реализовано 38, односно 55,07 одсто, активности које су тренутно у току реализације има 25, или 36,23 одсто, док укупан број нереализованих активности износи 6, односно 8,6 одсто.

У Извјештају се, између осталог, наводи да је у погледу унапређења услова за повећање запошљивости лица са инвалидитетом и њихово равноправно учешће на тржишту рада у току 2019. године, расписан јавни позив за финансирање пројеката запошљавања тих лица. Одобрено је финансирање 57 пројеката, укупне вриједности 2.641.025,91 еура. Кроз ове пројекте у првој фази у процесу оспособљавања укључена су 383 лица са инвалидитетом. Од овог броја након прве фазе слиједи запошљавање 287 лица током трајања пројекта, те ће након истека истог обавеза апликаната бити да запосле 134 лица од укупног броја запослених у минималном трајању од девет мјесеци.

У оквиру обезбјеђивања права на образовање без дискриминације и инклузивни систем образовања на свим нивоима као кључни показатељ успјеха наводи се проширење подршке дјеци – уведени су савремени, асистивни приступи, побољшане компетенцјие професионалаца који раде у ресурсним центрима, редовних школа да пруже квалитетну подршку дјеци са сметњама у развоју, са фокусом на аутизам и сметње у интелектуалном развоју.

У циљу успостављања савременог и одрживог система социјалне заштите лица са инвалидитетом формирана је међуресорна радна група са задатком да изради јединствене критеријуме за утврђивање инвалидитета (за све ресоре); да пропише услове за успостављање јединственог тијела вјештачења и испрати успостављење новог система.

Влада је усвојила Извјештај о реализацији Националне стамбене стратегије за период 2011-2020. године, Акционог плана за период 2015-2020. године и Програма социјалног становања за период 2017 – 2020 године, за извјештајни период 2018/19. годину. Будући да је од укупно 17 активности које су планиране Програмом, реализовано 3 док су остале у фази реализације, а имајући у виду да су у питању пројекти изградње објеката, који захтијевају дужи временски рок, оцијењено је да реализација тече планираном динамиком.Укупна планирана средства за активности планиране Програмом износе 65.825.306,49 еура, од којих је реализовано 22.245.758,69 еура, док укупна планирана средства за активности других институција које спроводе пројекте социјалног становања а које нијесу планиране Програмом социјалног становања износе 22.379.300,00 еура од којих је реализовано 20.395.000,00 еура.

У Извјештају се констатује да су у овој области остварени значајни резултати, а посебно се истиче: да је ријешено стамбено питање за 116 расељених и интерно расељена лица кроз РХП програм, док реализација осталих подпројеката иде планираном динамиком; Кроз активности стамбених задруга у 2019. години је ријешено стамбено питање 117 запослених у здравству, док ће кроз пројекат изградње стамбене задруге „Солидарно“ бити обезбијеђено 159 стамбених јединица почетком 2020. Године; Кроз активности Синдиката безбједносних институција обезбијеђено је 390 стамбених јединица за запослене у овом сектору, док ће остали пројекти бити реализовани почетком 2020. Године, а кроз које ће бити обезбијеђено још 159 стамбених јединица. Такође, уз подршку Владе Црне Горе, а преко Фонда ПИО, обезбијеђена су средства за рјешавање стамбених питања пензионера у седам општина – у Цетињу се завршава објекат са 33 стамбене јединице, док су у другим општинама планирана изградња цца 133 стамбене јединице. Обезбијеђена су средства у износу од преко 1.750.000,00 еура за ову намјену.

У расправи је истакнуто да је Програмом рада Владе за 2020. годину планирана израда Стамбене политике Црне Горе којом ће се дефинисати нови модел стамбене политике за рјешавање стамбених потреба по повољним условима за све категорије становништва, прецизирати циљне групе које могу остварити право на подршку државе и јединица локалне самоуправе у рјешавању стамбеног питања, те одредити начини и критеријуми за остваривање овог права и прецизирати механизми остваривања права на принципима транспарентности и објективности.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

ФОТО И ВИДЕО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмЛВWиQЗ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?