Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Предсједник Владе Мило Ђукановић примио предсједника Парламента Краљевине Норвешке Тхорбјорн Јагланда

Објављено: 12.05.2009. 22:13 Аутор: Насловна страна
Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић разговарао је данас са предсједником Парламента Краљевине Норвешке и кандидатом за генералног секретара Савјета Европе Тхорбјорн Јагландом.

Предсједник Ђукановић је високо оцијенио домете досадашње сарадње Црне Горе и Норвешке, и то не само у политичкој равни већ и у сфери економије. Он је посебно истакао значајне инвестиције и сарадњу норвешке државе и компанија у области здравства и телекомуникација, указујући да постоје и веома добри изгледи и заинтересованост за проширење те сарадње на област енергетике.

Предсједник Парламента Краљевине Норвешке Тхорбјорн Јагланд, оцјењујући односе двије државе такође веома квалитетним, подвукао је да његова земља подржава напоре Црне Горе на путу прикључења у пуноправно чланство европских и евроатлантских структура. Он је истакао да се високо цијени демократски пут Црне Горе до стицања независности, као и успостављање добрих односа са сусједним земљама након тога. Указао је да Црна Горе може бити примјер земљама региона по свом односу према мањинама, као и начину на који рјешава свој гранични спор са Хрватском.

Саговорници су се сагласили да је сигурност и безбједност Европе недјељива И да је интеграција цијелог региона Западног Балкана у ЕУ И НАТО једини поздан гарант сигурне будућности и региона, и читаве Европе.

Оцијењено је такође да постоји доста простора за сарадњу у мултилатералним организацијама, посебно у Савјету Европе, у коме је у току процедура за избор генералног секретара, а предсједник Парламента Краљевине Норвешке је један од кандидата за ту функцију.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?