Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржана XВ сједница Савјета за изградњу аутопутева у Црној Гори

Објављено: 02.06.2009. 19:42 Аутор: Насловна страна
Данас је одржана петнаеста сједница Савјета за изградњу аутопутева у Црној Гори, којом је предсједавао предсједник Савјета и предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић. Сједници су присуствовали потпредсједник Владе и потпредсједник Савјета Вујица Лазовиц, те чланови: министри др Игор Лукшић, др Андрија Ломпар и Бранимир Гвозденовић, директор Дирекције за саобраћај Веселин Грбовић, директор Монтепута Ратко Ивановић и секретар Ангелина Живковић.
На данашњој сједници презентиран је хронолошки пресјек поступка преговарања, са анализом кључних елемената Уговора о концесији за аутопут Бар-Бољаре.
Након успјешно спроведене двије рунде преговора и писане коресподенције између Владе Црне Горе и прворангираног конзорцијума Конструктор, Савјет је разматрао Извјешај Комисије за оцјену понуда и преговарање за додјелу концесије, као и Предлог Уговора о концесији. Савјет је предложио да Влада Црне Горе концесију за пројектовање, финансирање, изградњу, управљање и одржавање аутопута Бар-Бољаре, додјели конзорцијуму кога чине Конструктор инжењеринг, Институт грађевинарства Хрватске и Техника, гдје је Конструктор инжењеринг д.д. водећи члан конзорцијума.
Уколико Влада Црне Горе прихвати предлог Савјета, у том случају ће Влада Црне Горе као концедент и конзорцијум Конструктор као концесионар, реализовати међусобне обавезе закључивњем Уговора о концесији, након којег треба да услиједи фаза заокруживања финансијске конструкције и закључивања финансијског уговора.
Савјет је разматрао и информацију о изради Елабората о експропријацији непокретности за дионицу од Смоковца до Матешева. Влада Црне Горе је на сједници од 19. фебруара 2009. године донијела Одлуку о утврђивању јавног интереса за експропријацију непокретности на дионици Рогами-Биоче, који обухвата катастарске општине Рогами, Ђурковићи, Мрке и Близне (Сл листе ЦГ бр. 22/09), и након тога Министарство финансија издало потврду да су Законом о буџету за 2009. годину обезбјеђена средства за експропријацију земљишта на тој дионици. Надаље, Управа за некретнине је завршила елаборат експропријације за катастарске општине Биоче, Пелев Бријег и Клопот, а у завршној фази су активности на изради елабората за експропријацију непокретности за катастарске општине Лутово, Лијева Ријека, Лопате и Требјешица.
Савјет се такође упознао са напретком на изради Елабората о процјени утицаја на животну средину за дионицу аутопута од Смоковца до Матешева. Припремљени елаборат ће бити достављен Министарству туризма и заштите животне средине, односно Агенцији за заштиту животне средине на званичну процедуру оцјењивања, за коју је законом предвиђен рок од 45 календарских дана, у који је укључена и јавна расправа поводом насловљеног документа.
Добијањем сагласности на Елаборат о процјени утицаја на животну средину завршавају се све активности које се односе на област животне средине, које су утврђене као предуслов за добијање грађевинске дозволе за изградњу дионице аутопута Смоковац Матешево.




Поред наведених тема, Савјет је разматрао и одређена рјешења при дефинисању обима и начина обављања супервизије у корист Владе Црне Горе за вријеме трајања изградње, управљања и одржавања аутопута Бар-Бољаре, као и аргументе за за и против убрзавања динамике за отпочињање припремних радова на изградњи аутопута.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?