Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада ЦГ донијела више економских мјера: Циљ је олакшавање живота грађанима и помоћ привреди у вријеме пандемије коронавируса

Влада Црне Горе донијела је данас више мјера чији је циљ олакшавање живота грађана и помоћ привреди у вријеме пандемије коронавируса уз позив грађанима да се мјера придржавају и да исказују солидарност.

Премијер Душко Марковић, гувернер Централне банке Црне Горе Радоје Жугић и предсједник Одбора директора Инвестиционо-развојног фонда (ИРФ) Зоран Вукчевић саопштили су на конференцији за медије одржаној након 162. сједнице Владе да су досадашње мјере донијете правовремено, да је финансијски систем сигуран и да ће привреди бити олакшано пословање колико год то буде могуће.

„Наша земља је до скоро била једина држава у Европи која није захваћена корона вирусом. Одолијевали смо захваљујући правовременим одлукама које смо доносили, а тако ћемо радити и сада када имамо и прве случајеве обољелих од вируса. Наредбе и препоруке су морале бити резолутне. Развој догађаја наше грађане и привреду ставља пред изазове и посљедице. Због тога сам затражио да ресори у сарадњи са Централном банком припреме сет свеобухватних мјера за грађане и привреду ради ублажавања посљедица изазваних корона вирусом. Влада је те мјере управо усвојила“ – казао је предсједник Владе Душко Марковић.

Премијер је рекао да је ово тренутак када сви –држава, привреда и грађани – морају подијелити терет опасности јер једино тако можемо успјети.

„Већ имамо свијетле примјере оних који су своје хотелске и туристичке капацитете, и друге ресурсе, бесплатно понудили за карантински смјештај, и оних који уплаћују помоћ преко посебог рачуна. Захвални смо им. Због тога позивам и очекујем: да свака компанија дио акумулираног профита усмјери за санирање посљедица кризе коју ћемо претрпјети; да заштити животни стандард својих запослених; да се капитал не заробљава већ да се враћа и уноси у економске токове; да грађани свој комфор и своје навике, па и своје расходе, подреде свом здрављу и здрављу својих најближих. Тако ће сваки грађанин дати допринос цијелом друштву“ – казао је предсједник Владе.

Владине мјере

Мјере које је данас усвојила Влада, а које је представио Премијер, су:

1. Одлагање отплате кредита на захтјев грађана и привреде код свих банака, микрокредитних институција и ИРФ у трајању од 90 дана.

„Потребно је да наш банкарски сектор омогући највиши степен административне ефиксности како би сви који желе без икаквих потешкоћа искористили ово право. Увјерен сам да банке имају потенцијал за то“ – рекао је предсједник Владе.

2. Одлагање уплате пореза и доприноса на зараде као и обавеза сходно Закону о репрограму.

3. Креирање нове кредитне линије ИРФ намијењене за побољшање ликвидности предузетника, микро, малих, средњих и великих предузећа до максималног износа по кориснику од три милиона еура, по поједностављеној процедури, без накнаде за одобрење и са каматном стопом од свега 1,5%. „Ова средства намијењена су предузећима која послују у области набавке љекова, медицинске опреме и возила; туризма и угоститељтсва; саобраћаја; услуга; производње и прераде хране“ – казао је предсједник Владе.

4. Обезбјеђивање једнократне новчане помоћи пензионерима са најнижом пензијом и корисницима материјалног обезбјеђења у износу од по 50 еура. За ту сврху Влада је данас опредијелила милион еура.

5. Одлагање плаћања закупа непокретности које су у државном власништву, такође на период од 90 дана.

„Држава и овдје мора бити примјер и дати подстицај другима“ – појаснио је премијер Душко Марковић.

6. Обустава исплате варијабилног дијела зараде и свих буџетских накнада за рад у комисијама, управним одборима и другим радним тијелима. У државној управи обустава, а локалним самоуправама препорука од које очекујемо исти ефекат.

„Дакле, ни један једини цент потрошње из буџета преко основних зарада!“ – прецизирао је Премијер. Додао је да ће чланови Владе издвојити по пола плате једнократно и уплатити на рачун Националног тијела за заразне болести. Казао је да је уплату донације затражио и од свих јавних функционера.

7. Ограничавање и контрола буџетске потрошње уз забрану покретања свих јавних набавки осим оних које су неопходне за фунцкионисање здравственог система, односно хитних набавки, сходно одредбама закона.

„Истовремено, забрањује се буџетским корисницима уплата донаторских средстава по овом или неком другом основу. Буџет је јединствен и сада је његова функција да сачувамо здравље грађана и обезбиједимо функционисање државе. Забрањујемо примање донација свакој здравственој и другој државној и установи, јер за те намјене постоји и Национално тијело и јединствени жиро рачун.

8. Авансно плаћање пружаоцима услуга и извођачима радова на започетим капиталним пројектима уз обезбјеђење банкарске гаранције у вриједности аванса, како би се осигурала њихова ликвидност и одржао континуитет у извођењу радова, тамо гдје то не угрожава здравље грађана. Премијер је прецизирао да „започети капитални пројекти неће бити заустављени, јер они значе и развој и претпоставку бржег опоравка економије и стандарда“.

9. Све мјере које се односе на ликвидност привреде односе се и на привредна друштва која су оснивачи црногорских медија.

„Поред тога, упутили смо јасну препоруку Агенцији за електронске медије односно Министарству културе – да пронађу начин - и на период од 90 дана, електронске медије ослободе плаћања накнаде, а штампаним медијима хитно омогуће одређена конкурсна средства која ће тематски бити усмјерена на потребу друштвено-одговорног дјеловања које произилази из актуелне ситуације“ – казао је предсједник Владе.

Премијер Душко Марковић је рекао да ће са циљем подршке локалним јавним емитерима, Министарство културе свима одредити једнократну новчану помоћ.

„За подршку медијима одлучили смо се јер је њихова улога у оваквим ситуацијама кључно важна!“ – казао је предсједник Марковић.

Останите дома, за кршење наредби неће бити компромиса

Предсједник Владе Црне Горе је рекао да ову битку не могу добити само здравствени радници. „Они су и најугроженији од свих нас, и оставимо их да помажу онима којима је медицинска помоћ потребна. Посебно им захваљујем на досадашњем прегнућу и патриотизму, као и свим другим службама на исказаној пожртвованости. Зато морам додатно подцртати: Придржавајмо се наредби и мјера! Не придржавајући се, имаћемо опасност од његовог неконтролисаног ширења. Не заборавите да је до прије два дана епидемија била на границама Црне Горе, а сада је на прагу наших домова! Зато - останите у својим домовима. Тренутак је такав да ће се санкционисати они који не поштују наредбе и препоруке, и око тога неће бити компромиса“ – казао је Премијер.

Подсјетио је да је Савјет за одбрану и безбједност донио одлуку да се поред јавног реда и мира, фокус безбједности пренесе на карантинске објекте и надзор над мјерама изолације и дистанце.

Премијер је рекао да ниједна забрана није казнена, већ нужна мјера – да бисмо спасили животе људи, да бисмо сачували супстанцу црногорског друштва.

„Зато све донијете одлуке морамо да разумијемо и у складу са тим се и понашамо. Циљ и фокус свих ових мјера је човјек, грађанин, његова породица и наша заједничка кућа. Сигуран сам да ћемо удружени и солидарни одбранити те вриједности. Ово је вријеме које је у Црној Гори родило нове јунаке – институције, колективе, појединце у њима, грађане. Желим да им свима захвалим. Вјерујем да ће у наредним данима, све до коначног успјеха, примјера солидарности и храбрости, уз одговорност, бити све више“ – закључио је предсједник Владе.

Централна банка: нема разлога за панику и страх

Гувернер Централне банке Црне Горе Радоје Жугић упознао је јавност да су као производ комуникације ЦБЦГ, Владе и комерцијалних банака, на Савјету ЦБЦГ донијете мјере које служе да санирају, односно умање посљедице негативног утицаја пандемије корона вируса на економију наше државе.

Прецизрао је да се у Одлуци Савјета као прва тачка дефинише мораторијум на плаћање свих обавеза грађана, предузетника, компанија и свих корисника кредита, а све се то односи на камате, главнице, провизије и остале елементе који се тичу дуговања према банкама.

„Уз рекордну ликвидност банака (близу једне милијарде еура), и више стотина милиона еура додатне ликвидности, моја порука грађанима је: немојте да бринете за ваше депозите, депозити су на сигурном, банке су стабилне, сигурне, високо ликвидне, и имамо додатне изворе финансирања. Нема ниједног разлога да се диже паника и производи страх“ – поручио је гувернер Жугић.

Рекао је да је оно што је у односу на упоредне системе више учињено код нас – флексибилно реструктирање кредита.

„То значи да банке када направе реструктурирање, а реструктурирају се само потенцијално наплативи кредити, то се третира као новоодобрени кредит који не захтијева од банака нове трошкове, нове терете по основу нових резервација,. Овим елементима смо укинули критеријум дани кашњења. На основу тога банке имају простора да евентуално у сарадњи са својим клијентима након истека периода од 90 дана направе и дуже периоде, али евентулано и ниже каматне стопе, као подршку очувању реалне економије. Да би банка одобрила ове повољности за клијенте неопходно је документовати: за грађане, свако ко изгуби посао, свако коме касни исплата зарада, свако коме је умањена зарада има право на другу фазу реструктурирања кредита – прва фаза је обавезна. За компаније, доказ је негативан утицај пандемије на пословање, посебно на МСП, али и за велике компаније“ – рекао је гувернер Централне банке Црне Горе Радоје Жугић.

ИРФ: Помоћи ћемо предузећима да преброде први удар

Предсједник Одбора директора Инвестиционо-развојног фонда Зоран Вукчевић је рекао да је кредитна линија Фонда за ликвидност усмјерена ка томе да омогући предузећима да преброде први удар и да имају могућност да та средства користе за набавку производа, полупроизвода и за плате.

„Репрограм постојећих кредитних аранжмана - након мораторијума репрограм аранжмана сагледавајући ситуацију за свако предузеће у складу са потребама предузећа“ – рекао је директор ИРФ.

Сада не размишљамо о ванредном стању

Одговарајући на питања новинара премијер Душко Марковић је рекао, међу осталим, да се за сада не размишља о увођењу ванредног стања.

На питање да ли ће исплата зарада и пензија из буџета бити редовна, премијер је одговорио потврдно додајући да ипак морамо рачунати на негативне ефекте пандемије на економију.

„Ове мјере које смо предузели усмјерене су, између осталог, као социјална подршка, као стабилизационе мјере и истовремено мјере које треба да обезбиједе одрживост јавних финансија. Дакле, вјерујем да барем у изгледно вријеме нећемо имати проблема у вези са тим“ – рекао је Премијер.

Министар финансија: Пријављивати ПДВ, на захтјев ће бити ослобађања од плаћања

Одговарајући на питања новинара о томе да ли треба пријављивати ПДВ, министар финансија Дарко Радуновић је казао да свакако треба пријављивати, а да ће на захтјев бити ослобађања. Важно је, како је додао, имати редовне евиденције и знати колике су пореске обавезе.

Министар Радуновић је, одговарајући на питања, саопштио да није разматрана могућност промјене стопе ПДВ-а као и да сада није тренутак да се ради ребаланс буџета, али да ће вјероватно околности довести до тога да се у неком тренутку тај посао уради.

„Ми ћемо водити рачуна да функционише здравство, водићемо рачуна о социјално угроженима, али ми немамо могућност емитовања новца. Ми ћемо овим олакшицама, ослобађањима, одлагањима итд. стварати амбијент и простор за функционисање привреде” – рекао је министар финансија.

Министарка економије: Грађани направили залихе основних намирница за четири мјесеца

Министарка економије Драгица Секулић је казала да је главни задатак обезбиједити непрекидно снабдијевање електричном енергијом, водом, телекомуникационим услугама грађанима који су код куће ових дана.

„У овом тренутку нијесмо разматрали мјере одгађања плаћања рачуна за струју, телефон, воду, али то не значи да се о њима неће разговарати у наредном периоду. Морамо бити свјесни да све те компаније функционишу на тржишним принципима и да је неопходно да те системе сачувамо како би они могли да пружају услуге које су у интересу грађана Црне Горе“ - казала је министарка Секулић.

Министарка економије је истакла да нико од нас није добио ни један податак о томе да је иједна пекара у Црној Гори данас без брашна. Она је рекла да су грађани претходних дана направили залихе основних животних намирница на нивоу четворомјесечне потрошње.

„Без обзира на то Црна Гора је једина земља у којој на рафовима у продавницама не недостаје ама баш ништа. То значи да све службе укључујући Владу Црне Горе, Министарство економије, Управу за безбједност хране, Управу царина и многе друге, раде 24х како ни једна намирница не би фалила. У овом тренутку има довољно свих животних намирница. Увози се и брашно и пшеница, наши млинови раде“ – појаснила је министарка екомомије.

Рекла је да је на основу 300 тржишних надзора инспекција, додала је она, имамо врло мали број промјена цијена животних намирница које су у складу са законом.

Министар Пуришић: Помоћ од 50 еура за преко 20.000 грађана

Министар рада и социјалног старања Кемал Пуришић казао је да ће се помоћ од по 50 еура исплаћивати преко центара за социјани рад: ,,Та врста помоћи предвиђена је за 8.583 корисника материјалног обезбјеђења породице. Њима ће помоћ дијелити поштари”.

Додао је и да ће 11.957 пензионера који примају минималну пензију добити једнократну помоћ од по 50 еура и то на исти начин на који се исплаћују њихове пензије.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?