Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић: Пола милиона еура за подршку сектору културе као хитна мјера у актуелним околностима

Објављено: 21.03.2020. 16:40 Аутор: МКУ
MKU„Влада Црне Горе усвојила је сет хитних мјера за сектор културе, који подразумијева ванредну подршку у износу од 500.000 еура за област стваралаштва, односно за културне дјелатнике који су највише погођени актуелном ситуацијом коју је узроковала пандемија корона вируса“, казао је министар културе Александар Богдановић.

Како је нагласио, Министарство културе већ наредне недјеље почеће са реализацијом предвиђених мјера и то у виду расписивања конкурса за културне дјелатнике који су највише погођени новонасталом ситуацијом, затим кроз увећање буџета за конкурсе намијењене пројектима из области креативних индустрија и кинематографије, као и кроз покретање платформе Онлине Арт маркет.

„Вјерујемо да ћемо овим сетом хитних мјера за сектор културе, уз економске мјере за грађане и привреду које је Влада Црне Горе донијела у четвртак, допринијети превазилажењу новонастале ситуације за дио културних дјелатника у Црној Гори који је највише погођен“, истакао је министар Богдановић.

Појаснио је да је, имајући у виду актуелну ситуацију због које је привремено обустављен рад установа културе и онемогућена реализација бројних манифестација, Министарство спровело анализу ресорних сектора како би се утврдило стање у којем актери културне сцене дјелују у новонасталим околностима и анализирао степен угрожености културних дјелатника.

Како је истакао, анализом је идентификован најугроженији слој културних дјелатника, оних на које актуелни застој у привреди, као и забрана јавних и других окупљања, доминантно утичу. 

„Ријеч је о једном броју умјетника, стваралаца и стручњака у култури чији програми и пројекти због насталих околности морају бити отказани или обустављени, па самим тим и њихов радни ангажман. То су фрееланцери, самостални умјетници, предузетници који дјелују у областима стваралаштва, као и привредна друштва чија је основна дјелатност приказивање филмова“, саопштио је министар Богдановић.

Додао је да ће за потребе подршке сектору стваралаштва, али и привредном сектору у домену приказивања филмова, Министарство културе омогућити ванредни Конкурс за подршку програмима и пројектима у износу од 400.000 еура. 

„Овом мјером биће обухваћен највећи број културних посленика, као што су самостални умјетници, глумци, музичари, ликовни умјетници, филмски радници и други културни дјелатници који немају радни однос и континуитет прихода, већ их остварују кроз хонорарне ангажмане. Ова мјера подразумијева финансирање програма и пројеката за поменуте актере, чиме ће бити обезбијеђен њихов континуитет у раду и индивидуалном усавршавању. Подршка ће бити реализована у сарадњи са ЦНП-ом, Зетским домом и Филмским центром Црне Горе, кроз јавни конкурс који ће бити објављен већ наредне недјеље, а чији ће садржај, услови као и тематски оквир, бити усклађени са потребама за друштвено-одговорним дјеловањем које произилазе из новонастале ситуације“, појаснио је министар Богдановић.

Имајући у виду актуелне околности, напоменуо је и да ће Министарство културе, поред планираних 100.000 еура за годишњи конкурс за финансирање пројеката из области креативних индустрија, увећати износ фонда подршке овој области за додатних 50.000 еура.

„Такође, Министарство културе ће у сарадњи са Филмским центром Црне Горе обезбиједити додатних 50.000 еура за повећање овогодишњег буџета за финансирање развоја пројеката и сценарија у кинематографији у оквиру годишњег конкурса. На тај начин биће омогућен већи ангажман сценариста, сцрипт доктора, писаца дијалога и других актера који ове пројекте могу да реализују и у новонасталим околностима“, казао је министар Богдановић. 

Поред наведене финансијске подршке, министар Богдановић најавио је да ће Министарство културе, у сарадњи са Удружењем ликовних умјетника Црне Горе, ставити у функцију „Онлине Арт маркет”, који ће ликовним и примијењеним умјетницима, али и актерима из сектора креативних индустрија, омогућити бољу видљивост и једноставан пласман својих продуката и умјетнина, као и онлине систем наплате. 

„Анализом смо утврдили да је пласман умјетнина и генералног културног производа у овим условима отежан или готово немогућ, што имплицира на недостатак адекватне продајне платформе, која је у свакодневним условима најчешће организована у оквиру умјетничких атељеа и галерија. Ако имамо у виду да је то великом броју самосталних умјетника једини извор прихода, потреба за алтернативним облицима пласмана у овим условима више је него потребна. Платформа ће бити активирана већ сљедеће недеље, а у истом периоду биће формиран уређивачки и административни тим, који ће управљати свим њеним ресурсима“, казао је министар Богдановић.

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?