Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

НКТ за заразне болести почиње објављивање идентитета лица у самоизолацији: заштита здравља и животâ грађана наш највиши приоритет

Национално координационо тијело за заразне болести одлучило је вечерас, уз добијену сагласност Агенције за заштиту личних података и слободан приступ информацијама, да почне да објављује имена лица којима су издата рјешења о обавезној самоизолацији у трајању од 14 дана.

Одлука је донијета након што је утврђено да поједина лица, којима је по уласку из иностранства у Црну Гору изречена ова мјера, напуштају домове излажући тиме високом степену ризика све са којима ступају у контакт и цијелу Црну Гору.

Национално координационо тијело је више пута упозоравало грађане, посљедњи пут синоћ, о озбиљности ситуације и неопходности поштовања свих мјера, посебно оних о самоизолацији. Данас је упозорење упутио и министар унутрашњих послова. И поред апела надлежних органа уочено је често кршење ове мјере.

Како снаге безбједности нигдје у свијету не могу надзирати у сваком тренутку сваког грађанина који би требало да је у самоизолацији, и како свако лице које напусти самоизолацију представља опасност и за своју породицу, а и за цијелу заједницу одлучено је да имена лица у самоизолацији буду објављена.

Једина алтернатива овом рјешењу било је проглашавање забране кретања за све грађане. НКТ је оцијенило да ову мјеру не треба уводити, тим прие што искуства појединих држава региона показују да ни увођење ванредног стања и забране кретања у одређеним дјеловима дана не гарантује поштовање самоизолације у времену када кретање није забрањено.

Национално координационо тијело је, са пуном свијешћу да да је ову Одлуку могуће посматрати са разних аспеката, одлучило једногласно са чврстим увјерењем свих чланова да је заштита животâ и здравља грађана наша примарна дужност, обавеза и највиши приоритет.

НКТ апелује на све грађане да се ниједном ријечју и ниједним поступком не огријеше о велику већину одговорних суграђана који ревносно поштују самоизолацију, већ да им пруже сву помоћ и подршку, поштујући социјалну дистанцу и остале препоруке Института за јавно здравље. Управо они су најбољи примјери одговорности јер управо они могу да зауставе ширење ове пошасти и због тога заслужују високо поштовање и подршку свих нас.

Зато апелујемо на грађане да своје комшије и суграђане који се ревносно придржавају мјере самоизолације, охрабре и помогну им поштујући социјалну дистанцу и друге препоруке Института за јавно здравље.

Списак лица којима је изречена мјера самоизолације доступан је на порталу Владе Црне Горе, на интернет адреси хттп://www.гов.ме/насловна/самоизолација.

Списак још увијек није потпун и биће дневно ажуриран.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?