Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Предсједник Владе Мило Ђукановић примио помоћника генералног секретара УН и предсједника Управног одбора УНИТАИД Филипа Дуст Блазија

Објављено: 13.06.2009. 00:23 Аутор: Насловна страна
Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић примио је данас помоћника генералног секретара Уједињених нација и предсједника Управног одбора УНИТАИД Филипа Дуст Блазија, који борави у службеној посјети Црној Гори.

Бивши министар иностраних послова Француске, који је сада на челу Управног одбора УНИТАИД (Међународне иницијативе за олакшавање приступа љековима ради обезбјеђивања медицинског третмана обољелих од ХИВ/АИДС, маларије и туберкулозе) упутио је позив Црној Гори да, као прва земља из региона, приступи овој организацији и добије мјесто у њеном Управном одбору.

Предсједник Ђукановић је, захваљујући на позиву Црној Гори за чланство у Управном одбору УНИТАИД-а, казао да је част за сваку земљу да буде у таквом друштву и да у оквиру својих могућности пружи допринос борби Уједињених нација против болести које најтеже погађају сиромашне земље свијета.

Предсједник Ђукановић је изразио задовољство ангажовањем Дуст-Блазија у области иновативног финансирања за развој и оцијенио да ће његово богато дипломатско искуство бити значајно за успјешну реализацију пројеката финансираних од стране УНИТАИД.

Информишући саговорнике о активностима и начину функционисања новостворене Иницијативе, као и пројектима који се реализују уз њену подршку у 93 земље, Дуст-Блази је указао на значај прикључивања Црне Горе овој Иницијативи за даљу реализацију пројектованих политика у борби против ових болести.

Предсједник Ђукановић и бивши шеф дипломатије Француске размијенили су мишљења и о евроатлантским и европским перспективама региона, уз оцјену високог госта да је Црна Гора, упркос глобалној економској кризи, стабилно на путу интеграција. Уз захвалност Влади Француске на помоћи током досадашњег процеса интеграција Црне Горе, предсједник Ђукановић је изразио очекивање да ће ускоро услиједити нови конкретни кораци на том путу - либерализација визног режима са земљама ЕУ, чланство у МАП-у и СТО, те стицање статуса кандидата за Европску унију.

Разговору премијера Ђукановића и Филипа Дуст Блазија присуствовао је и министар иностраних послова Милан Роћен.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?