Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење о одлукама Владе донијетим без одржавања сједнице

Влада Црне Горе данас је без одржавања сједнице, а на основу прибављене сагласности већине чланова утврдила Приједлог закона о измјени Закона о финансирању политичких субјеката и изборних кампања и послала Скупштини на разматрање.

Предложено је да члан 40 став 3 Закона гласи: „Забрањена је са текуће буџетске резерве са државног и са локалног нивоа додјела социјалних давања у години у којој се одржавају локални или парламентарни избори, осим у случају ратног стања, ванредног стања, епидемије или пандемије заразних болести“.

Предлаже се да Закон ступи на снагу даном објављивања у Службеном листу ради отклањања посљедица насталих пандемијом новог коронавируса ЦОВИД-19, која се састој и у заштити живота и здравља грађана, као и ублажавања посљедица епидемије на социјални статус најугроженијих категорије становништва у Црној Гори.

Размотрена је Информација о плаћању прековременог рада и стимулацији за запослене у сектору јавног здравства за март 2020. године. Влада је дала сагласност да се у условима ванредних околности плаћање прековременог рада за запослене раднике у систему јавног здравства за март изврши у висини стварно остварених часова прековременог рада. Такође, Влада дала сагласност и да се радницима у систему јавног здравства који су у току марта били присутни на послу, у складу са чланом 15 Гранског колективног уговора за здравствену дјелатност исплати стимуланс у висини до 15 одсто на зараду. Имајући у виду важност одржавања здравственог система у условима ванредних околности и привремених мјера усљед епидемије корона вируса, на овај начин се здравствени радници изузимају од примјене наредбе свим корисницима државног буџета да у периоду од 90 дана обуставе исплату варијабилног дијела зараде.

Влада је усвојила Информацију о реализацији обавеза из Уговора о концесији за детаљна геолошка истраживања и експлоатацију појаве неметаличне минералне сировине техничко-грађевинског камена „Љешница - Биоче“ Општина Бијело Поље и донијела Одлуку о продужењу рока концесије и прихватила Анекс 3 Уговора о концесији. Оцијенивши захтјев концесионара ДОО „Монтенегропут“ за продужење оправданим, Влада је одлучила да се рок трајања концесије продужава за половину рока утврђеног Уговором и трајаће до 7. октобра 2025. године.

Усвојен је Извјештај о реализацији Акционог плана за спровођење Стратегије развоја микро, малих и средњих предузећа у Црној Гори 2018 - 2022, за 2019. годину. Анализом остварених стратешких циљева, мјера и активности је констатовано да је од укупно 188 активности, 167 успјешно реализовано или се реализује у континуитету, док 21 активност није реализована (недостатак финансијских средстава, одлагање реализације из објективних разлога, неопходности завршетка претходно започетих активности), што представља 88,83 одсто испуњености укупно планираних активности предвиђених за 2019. годину. У погледу утрошка финансијских средстава, истакнуто је да је од укупно планираних 249.433.102,90 еура реализовано укупно 259.740.436,08 еура, што представља већи утрошак од 10.307.333,18 еура, до којег је дошло због повећаног пласмана повољних финансијских средстава за пружање подршке црногорској привреди, боље искоришћености ЕУ фондова и донаторских средстава.

Влада је усвојила Извјештај о реализацији Акционог плана за период 2016 - 2020 за спровођење Стратегије развоја енергетике до 2030. године, за 2019. годину. У Извјештају је наведено да се Свеобухватном анализом достављених података може закључити да се у оквиру извјештајног периода спровео велики број активности које су доприњеле остварењу зацртаних циљева Црне Горе у области енергетике: повећање сигурности снабдијевања енергијом, повећање коришћења обновљиве енергије, унапређење енергетске ефикасности и привлачење инвестиција и развијање тржишне конкуренције. У дијелу повећања сигурности снабдијевања енергијом се интезивно радило на унапређењу цјелокупног система, посебно кроз реализацију пројеката изградње и реконструкције примарне и секундарне дистрибутивне електроенергетске мреже. Поред овога, истиче се да су позитивни ефекти које остварени увођењем савременог система за мјерење на смањење губитака на електродистрибутивној мрежи ЦЕДИС-а. У погледу повећања коришћења обновљивих извора реализовано је више пројеката од којих су најзначајнији завршетак изградње двије вјетроелектране укупне инсталисане снаге од 118 МW, као и отварање новог поглавља у смислу инвестирања у обновљиве изворе енергије на темељу тржишних принципа са финансијско одрживим критеријумима.

Усвојен је Извјештај о примјени Закона о јавним окупљањима и јавним приредбама у 2019. години који се, сходно Закону, Влада најмање једном годишње подноси Скупштини Црне Горе. Извјештај садржи приказ тренутног стања о обезбјеђивању јавних окупљања и јавних приредби, приказ јавних окупљања, јавних приредби - спортских приредби повећаног ризика, као и начин сарадње Управа полиције и организатора јавних окупљања и јавних приредби. У 2019. години, полиција је извршила 425 обезбјеђења јавних окупљања и 651 обезбјеђење јавних приредби. На којима је присуствовало око 880.000 грађана. Од укупног броја, Управа полиције је у три случаја донијела рјешење којим се не дозвољава одржавање јавног окупљања, и у једном случају рјешење којим се не дозвољава одржавање јавне приредбе. У извјештајном периоду, регистровано је једно јавно окупљање које је резултирало насиљем или нередом (непријављено јавно окупљање испред зграде ЦЕДИС-а у Подгорици, 10. 04. 2019. године у организацији групе грађана „Одупри се”). У Извјештају је констатовано да приликом обезбјеђења јавних окупљања и јавних приредби нијесу регистровани случајеви нарушавања јавног реда и мира у већем обиму, да су полицијски службеници приликом обезбјеђивања поступали у складу са Законом, те да се његова примјена у прошлој години може оцијенити позитивном и да је Закон остварио своју сврху.

Влада је усвојила Извјештај о реализацији Акционог плана за спровођење Стратегије извршења кривичних санкција 2017-2021. година, за 2019. годину. У Извјештају се истиче да се са реализацијом у континутету започело по свим кључним стратешким мјерама које су усмјерене на унапређење поштовања људских права лица лишених слободе, да се интезивно ради на унапређењу здравствене заштите, програмима третмана затвореника и њихове радне окупације. Такође је започела реализација значајна инфраструктурна унапређења, као и кадровско снажење капацитета, посебно службе обезбјеђења Управе за извршење кривичних санкција. У погледу примјене алтернативних санкција, као посебно важног стратешког подручја, закључено је да је извршење казне рада у јавном интересу значајно унапријеђено и да је у прошлој години извршен већи број казни у односу на претходни период, са високим степеном успјешности и ефикасном контролом, а да је, у случајевима када се осуђена лица нијесу придржавала радних обавеза, дошло је до замјене казне затворском казном од стране суда. Извјештај статистички и садржајно упућује на закључак да је у трећој години имплементације стратешког оквира остварен висок степен реализације, а да су разлози за дјелимичну реализацију, као и за нереализацију појединих стратешких мјера објективне природе.

Усвојен је Извјештај о спровођењу Акционог плана за имплементацију Стратегије реформе правосуђа 2019-2022, за 2019. годину.

У Извјештају је дат детаљан статистички преглед степена реализације планираних активности у извјештајном периоду, наведена су кључна достигнућа, табеларни преглед оствареног по стратешким циљевима, након чега слиједе препоруке за наредне фазе спровођења стратешког документа. С обзиром да су активности које је требало спровести у 2019. години у Акционом плану реално планиране у складу са одговарајућим индикаторима резултата, није било изазова и проблема у њиховој имплементацији и највећи број активности су правовремено реализоване.

Усвојен је Извјештај о спровођењу Плана реализације Стратегије развоја спорта у Црној Гори (2018-2021) за 2019. годину. Приказ реализације дефинисаних мјера и активности упућује на закључак да је у извјештајном периоду највећи број активности реализован - 40, 2 активности су у току, док 7 мјера није реализовано.

Влада је усвојила Извјештај о реализацији Акционог плана за спровођење Стратегије за младе (2017- 2021) за 2019. годину. Извјештај показује да је у овом периоду укупан проценат реализованих активности планираних Акционим планом 95 одсто – 76 активности, при чему је 90 одсто или 72 активности потпуно реализовано и 5 одсто или 4 активности дјелимично реализовано . Укупно 5 одсто, односно 4 активности нијесу реализоване. За имплементацију активности у извјештајном периоду утрошено је преко 1.000.000,00 еура буџетских средстава износе. Један дио активности је реализован захваљујући донаторским средствима међународних организација.

Донијет је и План реализације Стратегије развоја спорта у Црној Гори (2018-2021) за период 2020-2021. година.

Влада је донијела Акциони план за спроводјење Програма Креативна Црне Гора: Идентитет, имиџ, промоција 2017-2020, за 2020. годину и усвојила Извјештај о реализацији Акционог плана за 2019. годину. Програм је конципиран као интересекторска платформа којом су планиране различите активности у функцији афирмације и валоризације државног и културног идентитета Црне Горе и презентације њеног мултикултурног контекста, уз развој линија подршке за креативни сектор. Програм је дизајниран кроз три основне групе пројектних активности:

     -   Умјетничке, културолошке и издавачке пројекте које ће Министарство културе иницирати кроз годишње програме сарадње са националним културним и образовним институцијама и другим државним органима. Пројекти ће бити конципирани у различитим моделима продукције и дистрибуције садржаја;

     -  Годишње пројектне конкурсе за 2018, 2019 и 2020. годину за сектор креативних индустрија у функцији продукције садржаја који реферишу на иновативне облике презентације идентитета и презентацију Државе, уз примјену савременог дизајна и мултимедије, као и за научно-истраживачке пројекте у пољу црногорске културне историје, црногорских студија културе, историје и теорије умјетности Црне Горе;

     -   МонтенегроАртЛинес Виситор Програм – програм умјетничких резиденција иностраних умјетника који својим боравком стварају архив погледа другог на Црну Гору.

Активности планиране за 2020. годину, финансираће се из Буџета Министарства културе са Програма „Креативна Црна Гора: Идентитет, имиџ, промоција” у износу од 250.000,00 еура.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?