Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Нема изгубљених тона медицинске опреме

Ради цјеловитог информисања јавности, која је током протекла два дана мета злонамјерних тврдњи о наводном нестанку двије тоне медицинске опреме и разних теорија завјере саопштавамо да је сва медицинска опрема коју је Црна Гора купила за заштиту здравља и живота грађана у посједу наше земље и да је њен већи дио испоручен.

Национално координационо тијело је на основу исказаних потреба здравственог система Црне Горе и запослених у том систему који су на првој линији борбе против новог корона вируса, иницирало преко Здравствене установе Апотеке Црне Горе „Монтефарм” набавку из НР Кине: 1.500.000 хируршких маски, 170.000 маски типа Н95, 30.000 заштитних одјела, 20.000 заштитних наочара, 1.000 тестова на корона вирус, 150 топломјера и 20 респиратора.

На основу иницијалне информације добављача о процијењеној тежини и, што је у овом случају важније, запремини робе, наручен је одговарајући транспортни авион. У петак, 3. априла је у Пекингу, након обављених царинских процедура, већи дио робе укрцан у авион. Маса укрцане робе је свакако била више него двоструко мања од границе носивости корисног терета, али је, будући да је ријеч о роби мале специфичне тежине, ограничење представљала запремина робе. Авион је утоварен до максимума запремине теретног простора у што се јавност могла увјерити са фотографија и видео снимака објављених након слијетања у Подгорицу.

Како ограничење није представљала маса већ запремина добављач и шпедитер су информисали купца да је авион максимално натоварен и да је њихова процјена да је ријеч о 19 тона медицинске опреме. Влада је објавила ту информацију. Након што је авион већ полетио ка Подгорици, преостала роба је пописана, измјерена и ускладиштена. На основу пописа и мјерења преостале робе утврђено је да у авион није укрцано 19 тона, како је била прва процјена добављача и шпедитера, већ 17 тона медицинске опреме, што је и саопштено јавности након што је авион слетио.

На складишту на аеродрому у Пекингу су остале 392 кутије у којима је: 332.000 хируршких маски, 153.330 маски типа Н95, 1.850 заштитних одјела и 2 000 заштитних наочара.

Преостали дио медицинске опреме који није стао у авион биће допремљен у Црну Гору наредних дана, заједно са великом количином дониране медицинске опреме коју је наша Амбасада у Пекингу примила од стране нама пријатељских правних и физичких лица у НР Кини.

Ради оних који би да употпуне ово вријеме неком новом теоријом завјере, спремни смо да ризикујемо и да информишемо да је, према прелиминарној процјени, тежина дониране опреме око 9 т, а запремина око 49 м³.

Национално координационо тијело користи и ову прилику да изрази задовољство чињеницом да се већина наших грађана и правних субјеката, свјесна озбиљности ситуације у којој се цио свијет налази, стриктно придржава свих мјера прописаних ради заштите здравља и живота. Истовремено, охрабрење, али и додатни подстрек представља чињеница да, према истраживању јавног мнијења спроведеног за потребе УН у Црној Гори 95% грађана исказује повјерење према нашем раду и ономе што предузимамо. Изражавамо им поштовање и захвалност.

Наставак успјешног суочавања са панедмијом новог корона вируса подразумијева заједништво, солидарност и повјерење, како је то било и до сада. Национално координационо тијело томе доприноси одговорношћу и максималном транспарентношћу. Дакле, не постоји нити може постојати ни један разлог за сумње и импутирања. То 95% грађана види и осјећа. Нема ничег тајног, нема недостатка опреме, нема изгубљених тона.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?