Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Реаговање Министарства одбране на саопштење Центра за заштиту и проучавање птица

Објављено: 11.04.2020. 15:48 Аутор: Биро за односе са јавношћу МО
Министарство одбране није донијело одлуку о обустављању пошумљавања подручја Сињајевине, како се то наводи у саопштењу Центра за заштиту и проучавање птица. Када се одлучивало о пошумљавању, министарство је донијело одлуку консултујући прије свега струку (Управа за шуме, којима су новчана средства преусмјерена за ту активност). Наиме, министарство је за сада обуставило даље пошумљавање те планине, због временских услова током зимских мјесеци који владају на Сињајевини. Сходно одлуци Владе којом је дио те планине дат за формирање војно-стрелишног полигона, министарство користи овај период да утврди нулто стање животне средине.

Са припремама за процјену нултог стања животне средине почело се крајем прошле године. Предвиђена су сва испитивања параметара животне средине, прије извођења војних активности са бојевим гадјањима, које су планиране до краја 2020.године. У тај процесс, наравно, укључене су све релевантне институције за заштиту природе и животне средине (Министарство одрживог развоја и туризма и Агенција за заштиту природе и животне средине ). Када добијемо резултате и званичне препоруке овлашћених институција, бићемо у прилици да се опредијелимо за даље кораке и по питању даљег пошумљавања неких дјелова поменуте планине.

Како смо и раније више пута поручили, са посебном пажњом односимо се према овом веома значајном ресурсу. У прилог томе иде и чињеница да смо при планирању обима испитивања биодиверзитета прихватили стандарде који су предвиђени за кандидовање те планине за НАТУРУ 2000. То значи да, уколико се прихвати да Сињајевина буде дио те Европске мреже, Војска Црне Горе биће партнер у том процесу, што је и пракса у земљама Евопске уније.

Министарство одбране и Војска Црне Горе итекако воде рачуна о заштити животне средине и наравно, поштоваћемо глас струке и када је ријеч о овом питању. Подсјећамо да је Сињајевина препозната као сјајан простор за војно-стрелишни полигон, што је и Влада потврдила и тај простор својом одлуком из септембра 2019. опредјелила Министарству одбране за формирање јединог таквог полигона у Црној Гори.

Биро за односе са јавношћу Министарства одбране
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?