Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Наставак дијалога око Закона о СПИ по истеку привремених мјера

Објављено: 14.04.2020. 18:10 Аутор: МЈУ
Влада Црне Горе и Министарство јавне управе, након завршетка додатних консултација о Нацрту Закона о измјенама и допунама Закона о слободном приступу информацијама прихватили су иницијативу више НВО и медија, па ће се, умјесто одржавања видео конференције одржати округли сто или сличан догађај отвореног типа, када се за то стекну услови, како је то иницијално и било планирано. 

Подсјећамо да је укључивање јавности и у овој фази припреме закона произашло након разговора предсједника Владе, НВО и медија у оквиру дијалога “Савез за Европу”, како би се јавност упознала са иновираним текстом закона и још једном преиспитала предложена рјешења прије упућивања Предлога закона на утврђивање Влади.

Међутим, имајући у виду актуелну епидемиолошку ситуацију и немогућност одржавања Округлог стола, како је иницијално планирано, објављен је јавни позив за додатним консултацијама о иновираном тексту закона. Додатне консултације су продужене и трајале су до 13. априла.

Још једном желимо да нагласимо да је јавни позив за додатним консултацијама, у оквиру које би одржали и видео конференцију са свим заинтересованим учесницима, планиран у форми онлине консултација која је у овим ванредним околностима била препоручени, оптимални и безбједни канал комуникације који се успјешно користи и у редовним околностима.

Желимо да нагласимо да су током читавог процеса припреме Нацрта закона Влада Црне Горе и Министарство јавне управе уважавали потребе јавности, прије свега, НВО и медија, кроз продужетак јавне расправе и организацију додатних консултација, иако то није прописана обавеза нити досадашња пракса у припреми закона. Циљ је био управо да НВО и медији којима је овај закон кључни алат у истраживачком раду буду укључени и у овој фази припреме закона, јер су се већ формално стекли услови да Влада разматра предложена рјешења.

Подсјећамо, такође, да у садашњој верзији Нацрта закона која по оцјенама Европске комисије може да буде достављена Влади, а у односу на први Нацрт закона који је био на јавној расправи, усвојени су бројни предлози НВО и ЕК. Тако су двије кључне сугестије размотрене и прихваћене и одустало се од увођења института злоупотребе права и измјене правила о трошковима у управном поступку и управном спору, по којима би свака страна сносила своје трошкове, без обзира на успјех.

Вјерујем да смо још једном потврдили искрену посвећеност Владе Црне Горе и Министарства јавне управе сарадњи и дијалогу са НВО и медијима, посебно у контексту унапређења транспарентности јавних политика.

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?