Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

НКТ није исто што Координационо тијело за превенцију и искорјењивање заразних болести

С обзиром на чињеницу да су се у јавности појавили ставови у којима покушава омаловажити, обезвриједити и чак довести у формалном смислу у питање дјеловање Националног координационог тијела за заразне болести ради цјеловитог информисања јавности дајемо на увид преглед активности предузиманих на основу: Закона о заштити становништва од заразних болести, Закона о државној управи и Уредбе о организацији и начину рада државне управе.

Заштита становништва од заразних болести у Црној Гори, мјере за њихово спречавање, сузбијање и искорјењивање, спровођење епидемиолошког надзора, надлежни субјекти за њихово спровођење и начин обезбјеђивања средстава за њихово спровођење пописани су Законом о заштити становништва од заразних болести („Службени лист Црне Горе“, бр. 012/18 од 23.02.2018.).

Овим законом је ради заштите становништва од заразних болести прописана обавеза оснивања појединих тијела и утврђене су њихове надлежности.

Према одредби члана 9 овог закона Министарство здравља, на предлог Института за јавно здравље, образује Комисију за заштиту становништва од заразних болести.

Овом Комисијом предсједава представник Министарства здравља, а Комисију чине доктори медицине специјалисти (епидемиологије, инфектологије, микробиологије, педијатрије, пнеумофизиологије) и представници Министарства здравља и Министарства пољопривреде.

Одредбом члана 77 овог закона прописано је да ће се Комисија за заштиту становништва од заразних болести, образовати у року од 30 дана од дана ступања на снагу овог закона.

Надаље, у члану 10 наведеног закона прописано је да Министарство здравља, на предлог Института за јавно здравље, образује Координационо тијело за превенцију, одстрањивање и искорјењивање заразних болести (став 1).

Ставом 2 истог члана прописане су надлежности Координационог тијела које укључују и одстрањивање или искорјењивање заразних болести из Листе заразних болести.

Одредбом члана 78 овог закона, став 2, прописано је да ће постојећа тијела образована у складу са претходним законом наставити са вршењем послова до образовања тијела у складу са овим законом.

Координационо тијело за одстрањивање и искорјењивање појединих заразних болести, образовано је Рјешењем од 19.04.2017. и измјеном овог Рјешења од 19.02.2018. године, које је сагласно одредби члана 78. став 2 важећег закона радило до образовања новог тијела. У складу са важећим законом Министарство здравља је образовало Координационо тијело за превенцију, одстрањивање и искорјењивање заразних болести.

У реализацији обавеза из Закона о заштити становништва од заразних болести, Влада Црне Горе је, на предлог Министарства здравља, донијела Одлуку о предузимању мјера за спречавање и сузбијање новог коронавируса.

Министарство здравља донијело је:
- Правилник о ближим условима и начину организовања и спровођења здравственог надзора и карантина и условима које морају да испуњавају објекти за смјештај у карантин;
- Правилник о допунама Правилника о начину пријављивања заразних болести, болничких инфекција, стања и смрти обољелих од ових болести;
- Правилник о допуни Правилника о листи заразних болести над којима се спроводи епидемиолошки надзор и против којих се примјењују мјере спречавања и сузбијања заразних болести и дефиницијама случајева заразних болести;
- Наредбу о проглашавању епидемије заразне болести ЦОВИД19.

У складу са епидемиолошком ситуацијом насталом појавом и ширењем заразне болести новог коронавируса, министар здравља је, и у складу са чланом 15 Закона о државној управи („Службени лист Црне Горе“, бр. 078/18 од 04.12.2018.) и чланом 56 Уредбе о организацији рада државне управе („Службени лист Црне Горе“, бр. 087/18 од 31.12.2018, 002/19 од 11.01.2019, 038/19 од 05.07.2019, 018/20 од 18.03.2020.), ради предузимања привремених мјера за спречавање уношења, сузбијања и спречавања преношења и ширења заразне болести, образовао НАЦИОНАЛНО координационо тијело за заразне болести (НКТ).

Због изузетних пријетњи по здравље и животе грађана и потребе за снажним одговорима различитих државних органа у састав НКТ ушли су представници: Министарства здравља, Института за јавно здравље Црне Горе, Клиничког центра Црне Горе, санитарне инспекције, министарстава унутрашњих послова, одбране, економије, саобраћаја и поморства, затим законодавства, Главног града, Агенције за националну безбједност и Кабинета Предсједника Владе…

Будући да је новонастала епидемиолошка ситуација захтијевала снажнију координацију између различитих ресора (министарстава, органа управе и других субјеката) и других надлежних органа који имају веома значајну улогу у предузимању одговарајућих мјера и активности ради заштите грађана Црне Горе од ширења епидемије изазване новим корона вирусом, 17. марта 2020. године за предсједника Националног координационог тијела одређен је потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем - мр Милутин Симовић, а за његовог замјеника министар здравља - др Кенан Храповић.

Одређивање потпредсједника Владе Црне Горе да предсједава овим тијелом произилази и из овлашћења и обавеза прописаних одредбом члана 6 Уредбе о Влади Црне Горе („Службени лист Црне Горе“, бр. 080/08 од 26.12.2008, 014/17 од 03.03.2017, 028/18 од 27.04.2018.), којом је прописано да потпредсједник Владе усмјерава и усклађује рад министарстава и других органа државне управе из надлежности Комисије за економску политику и финансијски систем којој, између осталих, припадају и питања здравствене заштите.

Чином образовања НКТ и његовим активностима није престало да дјелује Координационо тијело за превенцију, одстрањивање и искорјењивање заразних болести.

НКТ је, дакле, формирано у складу са укупним ризицима који су се из дана у дан повећавали и усложњавали, са значајним ризицима по здравље и животе грађана, затим бројне социјално-економске изазове, укључујући и бројне безбједносне аспекте. У зависности од развоја и сложености ситуације, снажније и свеобухватније координације и ефикасности рада састав НКТ је мијењан. Такође, развој ситуације је захтијевао и хитно формирање пет посебних оперативних штабова које је формирао својим рјешењима потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем и једног штаба који је формирао министар унутрашњих послова.

У оквиру НКТ дјелују:
1. Оперативни штаб за координацију мјера за спречавање ширења коронавируса, на челу са Проф. др Весном Мирановић, генералном директорицом Министарства здравља;
2. Оперативни штаб за спровођење активности у вези са повратком црногорских држављана из иностранства, на челу са Драганом Пејановићем, државним секретаром МУП;
3. Оперативни штаб за подршку привреди за вријеме трајања мјера за спречавање ширења коронавируса, на челу са Драгицом Секулић, министарком економије;
4. Оперативни штаб за повлачење и координацију међународне помоћи, на челу са Драганом Радуловић, савјетницом предсједника Владе;
5. Оперативни штаб за управљање донацијама, на челу са Радулом Раонићем, савјетником предсједника Владе; и
6. Кризни медицински штаб, на челу са Проф. др Ранком Лазовићем.

Комплексност задатака и начин предлагања и доношења одлука могу се најбоље видјети у приложеној организационој шеми НКТ.

Национално координационо тијело је до сада изузетно успјешно координирало све активности државних институција и органа на суочавању Црне Горе са пандемијом коронавируса што, према истраживању УНИЦЕФ-а, подржава 95% грађана. Неутемељени покушаји оспоравања из дневнополитичких разлога неће омести НКТ да и у предстојећем периоду ефикасно и успјешно настави рад у интересу свих грађана Црне Горе и са циљем заштите здравља и животâ грађана и суочавања земље са посљедицама пандемије коронавируса.


НАЦИОНАЛНО КООРДИНАЦИОНО ТИЈЕЛО ЗА ЗАРАЗНЕ БОЛЕСТИ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?