Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење о одлукама Владе донијетим без одржавања сједнице

Влада Црне Горе данас је, без одржавања сједнице, а на основу прибављене сагласности већине чланова, усвојила Извјештај о реализацији Програма рада Владе Црне Горе за И квартал 2020. године у коме је дат пресјек стања реализације обавеза, као и подаци о по ресорима. Програмом рада Владе Црне Горе за И квартал 2020. године планирано је укупно 100 тема, од чега 46 тема из надлежности Комисије за политички систем, унутрашњу и вањску политику и 54 теме из надлежности Комисије за економску политику и финансијски систем. Од укупног броја планираних тема, реализовано је 41 из надлежности Комисије за политички систем, унутрашњу и вањску политику и то: 39 из тематског дијела и 2 теме из нормативног дијела, као и 38 тема из надлежности Комисије за економску политику и финансијски систем, и то: 30 из тематског дијела, 4 теме из нормативног дијела Програма, као и 4 приоритетна развојна пројекта, па укупна реализација Програма рада Владе Црне Горе за И квартал 2020. године износи 79 одсто. Поред тема предвиђених Програмом рада Владе Црне Горе за 2020. годину, Влада је у И кварталу 2020. године, размотрила укупно 338 тема и то: 4 предлога закона, 13 уредби, 76 одлука, 72 информације, 31 извјештај, 1 уговор/споразум, 22 платформе, дала мишљење на 2 иницијативе и размотрила 117 других тема из надлежности Владе.

Усвојена је Информација о наставку реализације Програма „Стоп сивој економији“ у 2020. години. Учесници Програма ће бити 210 незапослених лица из евиденције Завода за запошљавања, која ће програмске активности спроводити у 2020. години у трајању од седам мјесеци. Носилац програма „Стоп сивој економији” у текућој години је Министарство рада и социјалног старања – Завод за запошљавање Црне Горе, а реализоваће се у сарадњи са Пореском управом, Управом за инспекцијске послове, Управом полиције, Управом царина и Министарством саобраћаја и поморства. Програмске активности усмјерене су на оспособљавње и запошљавање младих на пословима пружања техничке подршке и помоћи службеним лицима Пореске управе, Управе за инспекцијске послове, Управе полиције, Управе царина и организационих јединица које се баве инспекцијским надзором у оквиру Министарства саобраћаја и поморства, на активностима сузбијања сиве економије. Запошљавање учесника, као и претходних година, спровешће се посредством агенције за привремено уступање запослених. Укључивањем младих у тржиште рада кроз јачање мјера активне политике запошљавања остварује се и јачање институционалних капацитета и људских ресурса у органима државне управе надлежним за инспекцијски надзор.

Влада је донијела Акциони план за спровођење Стратегије сајбер безбједности 2018- 2021. године за 2020. годину и усвојила Извјештај о реализацији Акционог плана за 2019. годину. Увидом у статус реализације Акционог плана за прошлу годину, констатована је интензивна активност надлежних институција у испуњавању зацртаних циљева, те да је до сада успјешно имплементиран већи дио активности утврђених Планом, уз напомену да је знатан број активности неопходно коннтинуирано спроводити , како би се осигурао константан развој сајбер безбиједности. У оквиру осам стртешких циљева: Капацитети за сајбер одбрану, Централизација сајбер експертизе и експерата , Заштита критичне информатичке структуре, Међуинституционална сарадња, Заштита података, Едукација у области сајбер безбједности, Сарадња јавног и приватног сектора, те Регионална и међународна сарадња, Акцион план садржи 24 активности од којих су реализоване 15, у току је реализација још седам, док двије активности нијесу реализоване. Планом за 2020. годину предвиђене су конкретне активности на плану остварења постављених стратешких циљева, при чему су обухваћене и мјере које нијесу у потпуности реализоване, као и оне које су континуираног карактера.

Влада је размотрила и усвојила Информацију о проблему снабдијевања грађана љековима, које ЗУ Апотеке Црне Горе „Монтефарм“ не може да набави и дистрибуира здравственим установама и апотекама у наредна три мјесеца. Тим поводом, задужена је ЗУ Апотеке Црне Горе „Монтефарм“ да, по хитном поступку, у складу са законом, спроведе набавку недостајућих љекова према спецификацији (по ИНН-у), која је саставни дио Информације. Фонд за здравствено осигурање задужен је да, у оквиру текућег буџета, обезбиједи финансијска средства за набавку љекова , а Министарство здравља и „Монтефарм“ да повратно информишу Владу Црне Горе о реализацији закључака.

У информацији се истиче да је набавка љекова на међународном тржишту отежана, будући да су у јеку пандемије неке државе важне ресурсе чувале за властите потребе, односно забраниле извоз одређених љекова који су били предмет набавке за црногорско тржиште. Цијенећи потребе грађана, односно здравственог система, за одговарајућим љековима са Листе љекова, који се обезбјеђују из средстава обавезног здравственог осигурања, Министарство здравља је предузело неопходне активности у циљу обезбјеђивања редовног снабдијевања апотека и здравствених установа љековима. У том смислу, ЗУ Апотеке Црне Горе „Монтефарм“, која врши набавку и дистрибуцију љекова и медицинског материјала здравственим установама и апотекама за потребе грађана, доставила је Министарству здравља податке о љековима уписане у регистар Агенције за љекове и недицинска средства Црне Горе, које регистроване веледрогерије у Црној Гори нијесу у могућности да испоруче. Будући да је епидемија заразне болести ЦОВИД 19 проглашена 26. марта 2020.године, Наредбом о проглашавању епидемије заразне болести ЦОВИД 19, сходно члану 29 Закона о јавним набавкама, ЗУ Апотеке Црне Горе „Монтефарм“ као наручилац може, без спровођења поступака јавних набавки, да спроведе хитну набавку наведених љекова.

Прихваћена је Информација о дугорочном задуживању у циљу реализације капиталних пројеката Управе јавних радова. У складу са Законом о буџету Црне Горе за 2020. годину којим је планирано да Влада може кредитно задужити за потребе реализације капиталних пројеката, за који ће се кредитор утврдити током године, Влада је дала сагласност да се Министарство финансија за ове потребе задужи у износу од пет милиона еура и прихватила Нацрт Уговора о кредиту у том износу између Владе Црне Горе – Министарства финансија и Комерцијалне банке а.д. Подгорица. У Информацији се наводи да су у току преговори Министарства финансија и домаћих комерцијалних банака, у погледу добијања коначних услова и понуда, за обезбјеђивање остатка потребних средстава до укупног износа од 40,0 милиона еура, према спецификацији пројеката обухваћених Законом о буџету Црне Горе за 2020. Годину.

Влада је прихватила Предлог за кандидовање пројекта на Листу развојних пројеката у области туризма и на исту уврстила пројекат: Изградња хотела „К16“, Колашин, по кондо моделу пословања. У предлогу се истиче да је из достављене документације евидентно да је у Колашину планирана инвестиција у изградњу хотела категорије 4 звјездице, капацитета 116 смјештајних јединица, предрачунске вриједности 5.998.750,00 еура, а намјера инвеститора је да у оквиру хотела са кондо моделом пословања отвори 58 нових радних мјеста. Како је у питању изградња хотела “К16“, који представља сегмент укупних капацитета из Уговора о дугорочном закупу локалитета планинског центра „Колашин 1600“, инвеститор је навео да ће ову фазу инвестиције (изградња хотела) финансирати из сопствених средстава. Такође, у Бизнис плану је наведено да је у питању греенфиелд инвестиција. Почетак изградње је предвиђен за 01.06.2020. године, а планирано је да радови на изградњи хотела трају 28 мјесеци. Уврштавањем пројекта на Листу развојних пројеката у области туризма ће омогућити да се дио смјештајних јединица понуди на тржишту и у оквиру посебног програма улагања од посебног значаја за привредни и економски интерес Црне Горе.

Усвојен је Извјештај о реализацији Акционог плана за спровођење Стратегије за сузбијање недозвољеног посједовања, злоупотребе и трговине малокалибарским и лаким оружјем и муницијом, од 2019 до 2025., за 2019. годину. Општи циљ овог стратешког документа је изградња свеобухватног и ефикасног система контроле малокалибарског и лаког оружја и муниције, кроз успостављање законодавног оквира о контроли наоружања, смањење нелегалних токова, ширења и злоупотребе ватреног оружја, муниције и експлозива.

Од укупно 50 активности, колико је предвиђено да буде реализовано у извјештајном периоду, 34 су успјешно реализоване или се реализују у континуитету, 15 дјелимично, док једна предвиђена активност није реализована (нереализоване активности се односе на 17 одсто), што представља 83 одсто испуњености. Извјештај показује да се континуирано ради на реализацији свих активности и да је напредак остварен у реализацији скоро свих активности. Подаци свједоче, поред осталог, да је у оквиру реализације једног од оперативних циљева – знатно смањење броја ватреног оружја у нелегалном посједу – предато држави на располагање (од 19. марта 2015.): 1.779 комада оружја, 978 дјелова за оружје, 340 минско експлзивних средстава и 28.138 комада муниције (у 2019.: оружја 78, дјелова за оружје 37, минско експлзивних средстава 57 и муниције 1.074). Предаја оружја није временски ограничена. У извјештајном периоду иницирано је 365 (358) кривичних дјела недозвољено држање оружја и експлозивних материја, од којих је процесуирано 320 против (319) лица.

Влада је усвојила Извјештај о пословању Друштва с ограниченом одговорношћу „Научно-технолошки парк Црне Горе” – Подгорица, у периоду 20. септембар 2019. године – 31. децембар 2019. године, са финансијским извјештајима. У фокусу рада Научно-технолошког парка је креирање технолошког развојног центра који ће различитим програмима и активностима пружати адекватну подршку унапређењу иновационо-предузетничког екосистема Црне Горе, што треба да допринесе бржем економском развоју. Визија НТП ЦГ је да постане генератор иновационих процеса у Црној Гори, пружајући подршку компанијама заснованим на креативним, иновативним и високо-технолошки базираним идејам, како би повећао конкурентност црногорске привреде у цјелини.

Усвојен је и Извјештај о пословању Друштва с ограниченом одговорношћу „Иновационо предузетнички центар Технополис“ – Никшић, у периоду 01. јануар 2019. године – 31. децембар 2019. године, са финансијским извјештајима. У склопу доступних модела подршке – прединкубацију, инкубацију, виртуелну инкубацију и закуп, Технополис је на крају прошле године у свом бизнис инкубатору имао укупно 26 станара који добијају различите степене подршке за развој својих пословних идеја. У извјештајном периоду дјелатност Технополиса је, између осталог, била усмјерена на континуирано пружање подршке развоју пословања станара и пријем нових, анимирање и привлачење младих и креативних људи са иновативним идејама за укључивање у бизнис инкубатор, промовисање предузетничке и иновавионе културе у граду и држави, умрежавање са респектабилним домаћим и иностраним партнерима и развој заједничких пројеката и иницијатива, побољшање финансијске одрживости путем аплицирања за међународне пројекте и реализацијом програмских активности у свом објекту и слично.

Влада је усвојила Извјештај Министарства здравља о раду и стању у управним областима за 2019. годину. У Извјештају се констатује да је Министарство здравља врло интензивно радило како би обезбиједило једнако квалитетну и једнако доступну здравствена заштиту за све грађане, да кроз свеобухватне реформе здравства обезбиједи одржив систем по мјери пацијента, али и по мјери свих запослених у здравству, у складу са политиком Владе Црне Горе. Министарство је реализовало све обавезе у складу с Програмом рада Владе и ППЦГ за 2019. годину, а у оквиру својих надлежности партиципирало је у реализацији обавеза које су произилазиле из преговарачких поглавља 1, 2, 14, 24, 27, 28, 29.

Као кључне реформски процеси у овом ресору дефинисани су: унапређење квалитета здравствене заштите за све грађане, побољшање услова за рад свих запослених у здравственом систему и стварање услова за подизање стандарда запослених. Брига о пацијенту, доступности и квалитету здравствене заштите су примарни циљеви Владе и, у складу са тим, профилишу се све политике у области здравства. Оцијењено је да су милионска улагања у здравствени систем резултирала су бољом и прецизнијом дијагностиком и мањим листама чекања у свим установама. Током 2019. године, у јавне здравствене установе Црне Горе укупно уложено око 8,2 милиона еура, од чега је 5,9 милиона издвојено за набавку савремене медицинске опреме, а 2,3 милиона еура за адаптацију и реконструкцију објеката.

У Извјештају се наглашава да је Листа љекова, на којој су заступљене савремене терапије, у значајној мјери допринијела унапређењу лијечења црногорских осигураника, а проширењем права на медицинска средства и помогала током протекле године ефекти лијечења су бољи и здравствена заштита доступнија. Континуираним улагањем у савремену медицинску опрему, модернизацију просторних капацитета и едукацију кадра, Црна Гора примјењује најновија медицинска достигнућа и унапређује квалитет и сигурност здравствене заштите њених грађана. У цјелокупном здравственом систему Црне Горе, активно је ангажовано 2.278 љекара, а у односу према броју становника 3,3 љекара на хиљаду становника, што је близу европском просјеку од 3,4 љекара.

Усвојен је и Извјештај о раду Фонда за здравствено осигурање Црне Горе за 2019. годину. Извјештаји о свим плаћањима су редовно објављивани на интернет страници Фонда, чиме је постигнута пуна транспарентност у трошењу буџетских средстава – наведено је у Извјештају.

Влада је усвојила Извјештај о раду и пословању Јавне установе Службени лист Црне Горе за 2019. годину, са Извјештајем независног ревизора о финансијским исказима за 2019. годину. У овом извјештајном периоду, Јавна установа је издала 77 бројева издања "Службени лист Црне Горе" у којима је објављено укупно 1884 прописа и других аката, 12 бројева издања „Службени лист Црне Горе – Међународни уговори“ у којима је објављен 61 акт и 56 бројева "Службени лист Црне Горе – Општински прописи" у којима је објављено 2308 аката органа локалне самоуправе.

Прихваћен је Предлог за издавање у закуп непокретности које се налазе на војном аеродрому „Књаз Данило“ у Подгорици и непокретности која се налази на локацији „Велики Штуоц – Дурмитор“ на Жабљаку. Имајући у виду да су ранији уговори о закупу ових непокретности, закључени са компанијама Монтенегро аирлинес и Црногорски телеком, истекли током прошле године, те да да Министарство одбране и Војска Црне Горе немају потребу за њиховим коришћењем, Влада је дала сагласност да се непокретности издају у закуп прикупљањем понуда, у складу са Законом о државној имовини и Уредбом о продаји и давању у закуп ствари у државној имовини. Министарство одбране задужено је да, у сарадњи са Министарством финансија, формира комисију која ће одредити почетну цијену и спровести поступак за издавање у закуп ових непокретности.

Усвојена је Информација о потреби исплате варијабилног дијела зараде за запослене у Сектору за здравствену заштиту у Управи за извршење кривичних санкција и Бироу за здравствену заштиту Министарства унутрашњих послова због доприноса у спрјечавању корона вируса. Имајући у виду њихов неспорни допринос и додатно ангажовање у превенцији уноса и ширења вируса ЦОВИД 19 међу затворском популацијом, однсоно службеницима запосленим на пословима безбједности, Влада је дала сагласност да се запосленима у Сектору за здравствену заштиту у Управи за извршње кривичних санкција и Бироу за здравствену заштиту Министарства унутрашњих послова, који су у току марта и априла били присутни на послу, исплати варијабилни дио зараде у висини од 15 одсто мјесечне зараде, за 23 извршиоца, што је 1.658,05 еура у бруто износу.

Влада је размотрила и подржала Предлог закона о допуни Закона о локалној самоуправи, који су Скупштини Црне Горе поднијели посланици/е Јованка Лаличић, Марта Шћепановић, Генци Ниманбегу, Борис Мугоша, Ервин Ибрахимовић, Адријан Вуксановић и Андрија Поповић Предложеном допуном Закона о локалној самоуправи се омогућава продужење мандата скупштине у случају када јој исти истиче и за вријеме ванредне ситуације, а најдуже 90 дана по престанку околности које су је изазвале, чиме се омогућава локалној самоуправи да настави обављање послова из своје надлежности све до конституисања новог сазива скупштине, када се за то буду стекли услови. Влада је закључила да Скупштини Црне Горе достави Мишљење у тексту који је припремило Министарство јавне управе.

Влада је размотрила Иницијативу Уније послодаваца Црне Горе за покретање поступка за оцјену уставности одредаба члана 99 ст. 1 и 2 Закона о спорту и закључила да Уставном суду Црне Горе достави Мишљење у тексту који је припремило Министарство спорта и младих, а у коме је оцијењено да оспорене одредбе Закона о спорту нијесу супротне Уставу Црне Горе и законима, те да Уставни суд треба да одбије иницијативу за покретање поступка за оцјењивање уставности.

Дата је сагласност на Програм рада и Финансијски план ДОО „Центар за екотоксиколошка испитивања” – Подгорица за 2020. годину. У документу се наводи да тренд и износ остварених прихода у 2019. години показују да је План успјешно остварен, а поједине категорије прихода, као и укупни приходи, биљеже знатно веће остварење од планираног. У 2020. години укупни приходи се процјењују на износ од 2.426.110 еура што је скоро 7 одсто више у односу на планиране приходе за прошлу годину.

Влада је утврдила Правилник о измјенама и допунама Правилника о унутрашњој организацији и систематизацији Министарства унутрашњих послова. Измјена Правилника сачињена је са циљем да се изврши потребна реорганизација, оптимизација рада и усклађивање са ступањем на снагу Закона о одређивању и заштити критичне инфраструцтуре, Закона о измјенама Закона о међународним рестриктивним мјерама и Закона о измјенама и допунама Закона о спрјечавању прања новца и финансирања тероризма. Новим правилником брисано је и укинуто шест радних мјеста, док је предвиђено 17 нових радних мјеста, што у укупном чини увећање за 11 радних мјеста, која се правдају могућом мигрантском кризом и спремношчу да се Црна Гора успјешно суоћи са мигрантском кризом уз поштовање међународног права и ЕУ стандарда, као и да се испуне стандарди НАТО-а и ЕУ у дијелу заштите и надзора критичне инфраструктуре која се налази на подручју Црне Горе и подручју држава чланица ЕУ и НАТО-а, што представља новину, а уједно и обавезу за Црну Гору.

Утврђен је Правилник о измјени и допунама правилника о унутрашњој огранизацији и систематизацији Управе за дијаспору. Измјене Правилника су припремљене са циљем јачања административних капацитета у дијелу који се односи на даљу професионализацију, како би се у пуној мјери искористила знања и вјештине из различитих области образовања за обављање послова из прилично широке надлежности Управе за дијаспору, као и обавезе у дијелу сарадње и односа са дијаспором утврђеним Законом о сарадњи Црне Горе са дијаспором – исељеницима. Измјенама није повећан број систематизованих радних мјеста и извршилаца.

Влада је дала сагласност на Предлог правилника о измјенама Правилника о унутрас̌њој организацији и систематизацији Вис̌ег суда за прекрс̌аје Црне Горе. Новим Правилником број радних мјест смањен је са 19 на 18 извршилаца, усљед споразумног раскида радног односа уз исплату отпремнине са једним службеником, чије радно мјесто је укинуто.

У циљу набавке љекова за потребе Војске Црне Горе, Влада је одобрила преусмјерење средстава у укупном износу од 40.000,00 еура, са Министарства одбране на Текућу буџетску резерву. Цио износ биће уплаћен на рачун Здраствене установе Апотеке Црне Горе „Монтефарм’’.

Влада је, поред осталог, донијела и Одлуку о преносу права располагања на непокретности Општини Шавник ради остваривања јавног интереса – уређења платоа канјона Невидио. Пројекат подразумијева унапређење туристичке И комуналне инфраструцтуре, што ће допринијети обогаћивању понуде за све већи број посјетилаца овог предјела.

У оквиру кадровских питања за директора ЈУ Центар за очување и развој културе мањина именован је Салко Лубодер, досадашњи савјетник предсједника Владе.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?