Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка економије представила Програм подршке намијењен привреди и запосленима у циљу ублажавања негативних ефеката епидемије новог корона вируса #ЦОВИД-19

Објављено: 25.04.2020. 00:06 Аутор: Министарство економије

„Овај Програм подршке обухвата шест врста субвенција и усмјерен је на преко 100.000 запослених у Црној Гори и неколико хиљада предузетника, микро, малих и средњих предузећа“ казала је министарка.

Она је навела да је ово стабилизациони програм који служи за очување оних радних мјеста која смо имали у фебруару 2020.године прије наступања епидемије и један је од корака ка свеобухватним економским мјерама.

„Поред представника Владе Црне Горе и локалних самоуправа, приликом креирања мјера консултовали смо и социјалне партнере: Привредну комору Црне Горе, Унију послодаваца Црне Горе, Унију слободних синдиката Црне Горе, Савез Синдиката Црне Горе, затим црногорски економисти и универзитетски професори. Такође, предметни пакет подршке због посљедица епидемије ЦОВИД-19, представљен је и у Скупштини Црне Горе“, рекла је Секулић.

Министарка је рекла да је у циљу очувања постојећих радних мјеста, овим мјерама планирана подршка у висини од 50-100% бруто зараде за свако запослено лице које је било евидентирано у мјесецу фебруару 2020. године.

Мјере које су дефинисане овим Програмом односе се на субјекте који су измирили пореске обавезе закључно са 2019. годином или су у репрограму и који нијесу прекршили наредбе Министарства здравља донијете у циљу сузбијања епидемије корона вируса.

Мјере се односе и на субјекте основане у 2020. години, закључно са 15. мартом 2020. године.

Истовремено, предложеним мјерама ће се стимулисати ново запошљавање кроз субвенционисање зарада за сваког новог запосленог у периоду од 6 мјесеци.
Привредни субјект, за један мјесец, може поднијети захтјев за исто лице само у оквиру једне предложене мјере.

Средства која држава исплаћује кроз утврђене мјере за подршку привреди не могу бити предмет принудне наплате.

Предлог мјера обухвата субвјениције за:
- забрањене дјелатности ( 100% минималне бруто зараде),
- туристички сектор( 100% минималне бруто зараде),
- угрожене дјелатности ( 50% минималне бруто зараде),
- ново запошљавање (70% минималне бруто зараде),
- зараде запослених на плаћеном одсуству ( 70% минималне бруто зараде)
- зараде запослених у карантину или изолацији (70% минималне бруто зараде). 

„Захтјеви за субвенцију подносиће се електронским путем посредством новог електронског сервиса „Програм за додјелу субвенције“. Овај сервис ће бити реализован на порталу Пореске управе Црне Горе (еПријава), којег привредни субјекти редовно користе за подношење пореских електронских докумената“, закључила је министарка.

МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ

БИРО ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ

ВИДЕО: хттпс://флиц.кр/п/2иТТ4рЈ

Програм пружања подршке привреди и запосленима.пдф

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?