Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржана сједница Савјета за изградњу аутопутева у Црној Гори

Објављено: 07.09.2009. 21:32 Аутор: Насловна страна
Данас је одржана шеснаеста сједница Савјета за изградњу аутопутева у Црној Гори, којом је предсједавао предсједник Савјета и предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић. Сједници су присуствовали потпредсједник Владе и потпредсједник Савјета Вујица Лазовиц, те чланови: потпредсједник Владе и министар финансија др Игор Лукшић, министар саобраћаја, поморства и телекомуникација др Андрија Ломпар, министар уређења простора и заштите животне средине Бранимир Гвозденовић, директор Дирекције за саобраћај Веселин Грбовић, директор Монтепута Ратко Ивановић и секретар Ангелина Живковић.

Поред чланова Савјета, сједници су присуствовали и представници Међународне финансијске корпорације (ИФЦ), као водећег савјетника Владе Црне Горе у имплементационој фази реализације пројекта изградње аутопута од Бара до Бољара.

На данашњој сједници Савјет је разматрао документа која су припремљена након потписивања Уговора о концесији за аутопут Бар-Бољаре, која се односе на уговорну обавезу именовања представника Концедента, односно Владе Црне Горе, који ће поступати као његов агент у вези са радовима и услугама, што подразумијева ангажман током цијелог периода важења Уговора о концесији, у свим дјеловима и фазама његове реализације. У том смислу, Савјет је дао сагласност да се Одлука, Уговор и Анеx, који су у вези са овлашћењем Монтепута д.о.о, Подгорица о обављању послова стручне контроле извршавања Уговора о концесији за аутопут Бар-Бољаре, процесиурају према Влади Црне Горе.

У складу са потписаним Уговором о концесији, Конзорцијум Конструктор је данас доставио Нацрт договорених услова за 50% финансирања дионице Смоковац-Матешево, која се налази у оквиру концесионарове понуде за цијели аутопут од Бара до Бољара. Владин тим и водећи савјетник-Међународна финансијска корпорација ће током наредних дана детаљно прегладати сву приложену документацију и провјерити да ли је у складу са условима Уговора о концесији.

Када је у питању поступак експропријације непокретности за изградњу аутопута Бар-Бољаре, Савјет се упознао са активностима које су спроведене током јуна и јула т.г., а које се односе на донијета рјешења о експропријацији и закључене споразуме о накнадама, на дионици Рогами - Биоче, чија је дужина 10 км и укупна површина земљишта 163.187 м2. Процијењена вриједност земљишта, објеката и засада према извјештају о процјени Управе за некретнине ПЈ Подгорица, износи око 3 милиона еура, с тим што је до сада ранијим власницина непокретности исплаћена накнада од око 2 милиона еура, док одређени број предмета експропријације није завршен из разлога што је значајан број власника у иностраству или су умрла лица. Такође, у току је израда елабората експропријације непокретности за дионицу Биоче-Увач, који ће према најавама Управе за некретнине бити урађен до 20. септембра. Након израде тог елабората, приступиће изради елабората експропријације непокретности на дионици од Увача до Матешева, чији завршетак се очекује до 1. новембра т.г.

Савјет се упознао и са информацијом о предузетим активностима за издавање грађевинске дозволе за приоритетну дионицу аутопута од Смоковца до Матешева и изради Елабората о припремним радовима. Министарство за уређење простора и заштиту животне средине, сектор за изградњу објеката, формирао је радни тим за пружање свих потребних консултација у циљу иницирања активности и благовременог покретања и вођења управних поступака за издавање грађевинских дозвола за изградњу аутопута Бар-Бољаре. На састанку који је одржан током јула мјесеца т.г. у Министарству саобраћаја, поморства и телекомуникација, којем су присуствовали представници конзорцијума Конструктор, предочен је поступак фазног издавања грађевинске дозволе за дионицу аутопута Смоковац-Матешево, чија укупна дужина износи 41 км. Након тог састанка, сходно договору, хрватске компаније Конструктор Инжењеринг из Сплита и Институт грађевинарства Хрватске -ИГХ из Загреба, обратиле су се Министарству уређења простора и заштите животне средине за издавање - овјеру лиценци. Тако да је лиценца за ИГХ већ овјерена, а за Конструктор Инжењеринг поступак овјере лиценци је у току. Питање припремних радова ће се детаљније разматрати када концесионар припреми елаборат, на основу кога ће се дефинисати њихов обим, али и потребна средства за реализацију.

Заједно са представницима ИФЦ-а, Савјет је још једном разматрао изводе из финансијског модела, који је у својој понуди доставио конзорцијум Конструктор, а све у циљу благовремене припреме за обавезе које очекују Владу Црне Горе и концесионара, уколико испуни све услове за закључивање финанисјке конструкције, нако чега би Уговор о концесији за аутопут Бар-Бољаре ступио на снагу.

Поред наведених тема, Савјет је разматрао и информацију о активностима везаним за Елаборат процјене утицаја на животну средину за дионицу аутопута Смоковац-Матешево, који је дат у процедуру током мјесеца јуна т.г, у складу са Законом о процјени утицаја на животну средину. До завршне јавне расправе која је одржана на Грађевинском факултету крајем мјесеца јула 2009. године, Комисији за оцјену Елабората, која је формирана у складу са Законом о процјени утицаја на животну средину од стране заинтересованих субјеката (надлежне институције, грађани, представници НВО сектора и други), нису биле достављене нити усмене, нити у писаној форми сугестије на текст Елабората.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?