Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Заједничко саопштење МУП-а ЦГ и Делегације ЕУ у ЦГ: Заједно смо из Црне Горе вратили више од 1.000 држављана ЕУ кућама

Објављено: 27.04.2020. 19:03 Аутор: МУП
Више од 1.000 грађана држава Европске уније, који су се у тренутку избијања епидемије корона вируса затекли у Црној Гори, вратило се у своје земље, захваљујући преданој сарадњи Владе Црне Горе и амбасада земаља чланица, коју је координисала Делегација ЕУ у Црној Гори. Од 17. марта до данас организовано је више од 20 летова и координиран је путни превоз, којима су се грађани ЕУ вратили својим кућама.

Амбасаде земаља чланица ЕУ обезбиједиле су посебне летове за Аустрију, Пољску, Словачку и Холандију. Бесплатним летовима црногорске националне авио компаније Монтенегро Аирлинес, које је Влада Црне Горе организовала за повратак својих држављана из Рима, Франкфурта, Брисела, Луксембурга, Берлина, Беча, Љубљане, Париза, Цириха и Штокхолма, омогућен је и бесплатан повратак грађана држава ЕУ који су се у датом моменту нашли у Црној Гори.

„На овај начин, потврђено је да Влада Црне Горе и у тешким околностима, брине не само о својим грађанима, већ и о свима онима који су се у вријеме епидемије коронавируса затекли у Црној Гори. Одговор на епидемију је и у овом сегменту био јединствен. Пружили смо помоћ не само црногорским држављанима да се безбједно врате својим кућама, већ показали солидарност и хуманост и према онима са којима дијелимо европски простор и европске вриједности“, саопштио је министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић, који је формирао Оперативни штаб за спровођење активности у вези повратка црногорских држављана из иностранства.

Ову могућност искористили су држављани Италије, Њемачке, Аустрије, Белгије, Шпаније, Румуније, Словеније, Француске, Шведске, Луксембурга, Хрватске, Словеније, Мађарске, Бугарске и других земаља.

У тренутку избијања пандемије, стотине хиљада држављана земаља чланица Европске уније затекло се у иностранству. Зато ЕУ свакодневно улаже велике напоре и средства како би их вратила кући. Широм свијета координише сарадњу амбасада земаља чланица и националних влада и захваљујући летовима које су организовали, више од пола милиона ЕУ држављана се до сада вратило у своје земље. Организација њиховог превоза из Црне Горе прави је примјер солидарности и искрене сарадње у кризним ситуацијима“, саопштио је шеф Делегације Европске уније у Црној Гори Аиво Орав.

Поред грађана држава ЕУ, овим летовима су отпутовали и црногорски држављани који живе у некој од земаља чланица.

Још једном желим да вам се захвалим на помоћи и ангажованости, коју сте ми приуштили да бих се вратио у Данску. Допутовао сам у Копенхаген и све је било беспријекорно организовано са ваше стране“, казао је један од црногорских држављана који живи у ЕУ.

Црногорска Влада и амбасаде земаља чланица, уз координацију Делегације Европске уније, наставиће са активностима како би омогућиле грађанима ЕУ да се врате својим домовима.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?