Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић примио руског нобеловца и академика Жореса Ивановича Алфјорова

Објављено: 09.09.2009. 21:04 Аутор: Насловна страна
Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић примио је данас руског нобеловца и академика Жореса Ивановича Алфјорова. У разговору је учествовао и предсједник Црногорске академије наука и умјетности Момир Ђуровић.

Предсједник Ђукановић је упознао Алфјорова са друштвеном и економском ситуацијом у Црној Гори, као и приоритетима на унутрашњем и међународном плану и изразио очекивање да ће се ускоро обновити инвестициони циклус, којим ће се убрзати реализација стратешких циљева Владе. Нагласио је да је знање кључна претпоставка напретка. Стога је опредјељење Владе да континуирано улаже у науку и даље реформе образовања. Резултати на економском плану и јачање институција, потврђују да Црна Гора стабилно и брзо корача ка чланству у ЕУ, што је блиска будућност земаља Западног Балкана, оцијенио је предсједник Ђукановић.

Он је истакао да га посебно радује традиционално добра сарадња између Црне Горе и Русије, која се у пуном капацитету развија и на пољу науке, и да је привилегија што је Црна Гора у могућности да угости личности са свјетски значајним реномеом, попут Алфјорова.

Академик Алфјоров је упознао предсједника о свом вишедеценијском научном раду и изнио своје виђење о утицају научних достигнућа на развој друштва. Посебно се осврнувши на дубоке историјске везе Црне Горе и Русије, он је нагласио значај сарадње међу националним академијама. Заједнички је оцијењено да је потребно унаприједити научну сарадњу између двије земље.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?