Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић: Припремамо озбиљан пакет за помоћ туристичкој привреди, пет милиона је за плате за два мјесеца

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић вјерује да ће наша држава успјешно одговорити на изазов економске кризе изазване посљедицама пандемије корона вируса, баш као што је ефикасно одговорила и на ову велику здравствену опасност. Премијер је синоћ, гостујући у емисији „Одговорите људима“ на Федералној телевизији БиХ, казао и да се припрема озбиљан пакет за туристичку привреду.

„Погрешно се разумјела објава цифре од пет милиона еура подршке туристичкој привреди. То је само интервенција за плате запослених у туризму за два мјесеца које ће сносити држава до нивоа минималне зараде и 100 одсто плаћених пореза и доприноса. Ми тек припремамо озбиљан пакет за туристичку привреду са банкама и Инвестиционо развојним фондом који ће имати за циљ да одржи инвестицију у туризму, а истовремено да обезбиједи ликвидност туристичке привреде како би била спремна за почетак сезоне“, рекао је предсједник Владе.

Он је додао да туризам зависи од тога како ће се понашати друге државе те да ли ће отворити своје границе. Подсјетио је да Црна Гора већ отворила своју границу на мору за наутички туризам и да вјерује да ће у наредном периоду наше марине бити пуне јахти које ће доћи са различитих простора.

„Разумијемо да се у оквиру ЕУ, посебно Хрватска, води кампања за отвореност граница између Хрватске, Аустрије, Словачке, Чешке и Мађарске. Ако се то деси, Црна Гора ће ту прилику искористити. Посебно јер смо заиста сигурна земља са аспекта епидемије“, рекао је премијер Марковић констатујући да се већ улази у финиш заустављања епидемије.

Премијер је казао да смо од самог почетка примјене мјера грађанима дозволили највећи могући степен кретања и слободе: „Имали смо најмања ограничења у кретању грађана, истовремно смо дозволили бројне економске активности у грађевинарству и реализацији капиталних пројеката који се финансирају прије свега у области инфраструктуре и туризма“.

Он је рекао и да је Црна Гора донијела мјере за санацију социјалног и економског положаја грађана. Подсјетио је да је вриједност одложених обавеза грађана и привреде за три мјесеца према банкама је 1,3 милијарде еура, а према држави око 100 милиона еура, што је само дио мјера из првог пакета хитних мјера. Вриједност другог пакета економских мјера је 75 милиона еура.

Он је прецизирао и да кључне мјере попуштања почињу 4. маја када сви предузетници, мала и средња предузећа почињу рад у пуном обиму. „Сљедећа фаза економског убрзавања и почетка нових активности је 18. мај када ћемо пустити у рад хотеле, ресторане, кафиће, клубове и вјерујемо да на тај начин почињемо да враћамо у живот цијелу земљу, да наш стваралачки, привредни, грађански и лични пиртенцијал ставимо у функцију брзог и хитног опоравка“, рекао је премијер Марковић.

Одговарајући на питања новинарке о помоћи ЕУ, премијер Марковић је рекао да је Црна Гора већ добила бесповратну помоћ од 53 милиона еура, као и да је нови кредитни пакет од 60 милиона еура дефинисан у разговору са нашом државом.

„То је онај износ који смо усагласили са ЕУ и који ће нам помоћи да се боље изборимо са посљедицама. Желим да кажем да је ЕУ показала солидарност, када је Црна Гора у питању али и друге земље региона. ЕУ се није затворила унутар свог оквира него је у овај пакет помоћи укључила и друге државе. Ми то веома цијенимо и то ће бити од великог значаја за санацију економских и социјалних прилика у Црној Гори“, рекао је предсједник Марковић.

Он је, у емисији у којој су гости били премијери, потпредсједници и министри влада из региона, казао да је неопходно да земље региона раде заједно, како у борби против коронавируса тако и у економском опоравку. Истакао је да је солидарност кључна.

„Црна Гора предсједава Централно-европском иницијативом (ЦЕИ) и ми смо у разговорима са предсједником Владе Италије господином Контеом и неким другим мојим колегама покренули иницијативу за заједнички састанак који би требало да буде одржан 15. маја када ћемо говорити о свим овим аспектима како да се боље супротставимо и сачувамо здравље нашег становништва али и наравно и заједнички одговоримо економским изазовима. Вјерујем да ће та конференција дати добар одговор. Радимо и у сарадњи са Свјетском здравственом организацијом, а вјерујем да ће Самит ЕУ – Западни Балкан у Загребу такође бити нова прилика да пронађемо најбоља рјешења за све па и за земље ЗБ“, рекао је премијер Марковић.

Он је говорио и о успјешној борби Црне Горе и њених институција са коронавирусом, констатујући да су сви заједно били посвећени да одговоре овој великој опасности. Посебно је истакао одговоран однос грађана Црне Горе који су слиједили препоруке здравствених власти и Владе.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?