Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе Душко Марковић на Премијерском сату: Наша нова економска епоха мора започети усвајањем философије економског патриотизма

Предсједник Владе Душко Марковић рекао је на Премијерском сату да наша нова економска епоха мора започети производњом, и усвајањем философије економског патриотизма, да производимо и проналазимо купце за оно што смо произвели те да је циљ да у Црној Гори свако ко има идеју за неки пројекат који може допринијети развоју земље добије и средства да пројекат реализује.

Одговарајући посланику Борису Мугоши из Клуба посланика Социјалдемократа и Либералне партије предсједник Владе је казао да Влада настоји да правовремено и свеобухватно подржи привреду, што је учинила и кроз два пакета мјера и учиниће кроз трећи који је већ у припреми.

„Као што видите, Влада се успјешно носи са теретом времена у којем живимо. Мјерама које смо предузели и на којима и даље радимо, настојимо да заштитимо економске интересе и привреде и грађана. То је и дио наших укупних настојања у стварању новог, унапријеђеног пословног амбијента као предуслова убрзаног развоја послије кризе. Због тога очекујем да ће пословна заједница препознати шансе за већа улагања у реални сектор, и у производне дјелатности. Наша нова економска епоха мора започети производњом, и усвајањем философије економског патриотизма. Да производимо и проналазимо купце за оно што смо произвели, а да произведено има пласман на домаћем тржишту. Влада ће, у оквиру ингеренција које јој стоје на располагању, радити на томе у будућем периоду“ – казао је предсједник Владе.

Подсјетивши да је стечени капитал мртав кад није реинвестиран предсједник Владе је рекао да зато сада види шансу и обавезу за власнике капитала и акумулираног профита.

„Држава не може и не треба да буде сама на задатку оздрављења економије и очувања привредне супстанце. Напротив, подршка привредним субјектима јесте и интерес комерцијалних банака. Нема стабилности ни за банкарски систем уколико пријетећа неликвидност угрози здраво ткиво наше привреде. У том случају – сви би били на губитку. Дакле, Централна банка, Министарство финансија, комерцијалне банке и Инвестиционо развојни фонд – сада су најпотребнији привреди. Због тога у погледу економског опредјелјенја треба да буду једно и заједно“ – казао је Премијер.

Предсједник Владе је најавио ребаланс буџета са циљем стварања додатног фискалног простора за реализацију мјера подршке привреди и грађанима.

„Средства за финансирање овогодишњег буџета у потпуности су била обезбијеђена кроз акумулиране депозите из претходне године. Ипак, нове околности захтијевају ревидирање постојећих буџетских планова јер ће очекивано смањење буџетских прихода и финансирање мјера подршке привреди довести до повећања дефицита буџета, а што посљедично захтијева и додатна средства за његово остваривање. Црна Гора је због своје промишљење економске политике, непосредно прије избијања пандемије, добила гаранцију Свјетске банке у износу од 80 мил.€ која ће обезбиједити повољно задужење од најмање 250 милиона еура. На овај начин, захваљујући нашој репутацији код међународних кредитора, олакшаће се приступ финансијским тржиштима и обезбиједити најзначајанији износ средстава неопходних за финансирање буџета у 2020. години. Поред наведеног, дио средства биће обезбијеђен кроз кредитну подршку ММФ-а као и Европске комисије. Конкретно, у овом тренутку преговара се за обезбјеђивање средстава у износу од 508 милиона еура. Од наведеног износа, 455 милиона еура ће бити обезбијеђено кроз кредитне аранжмане, док је око 53 милиона еура обезбијеђено из донација. Разговори се воде како са домаћим, тако и са иностраним финансијским институцијама. Министарство финансија је у свакодневној комуникацији са Свјетском банком, Европском комисијом, Међународним монетарним фондом, Европском банком за обнову и развој, Европском инвестиционом банком и Развојном банком Савјета Европе. Код свих ових адреса постоји спремност за дефинисање пакета подршке Црној Гори у циљу смањивања социо-економских посљедица које су настале усљед пандемије ЦОВИД 19. Од Европске комисије очекује се финансијска подршка од оквирно 60 милиона еура, уз скоро дефинисање услова коришћења тих средстава. Европска комисија већ је одобрила да се средства ИПА аранжмана, у износу од 53 милиона еура, преусмјере и искористе за реализацију текућих ургентних потреба у области здравства и подршке привреди и грађанима“ – казао је на Премијерском сату предсједник Владе Душко Марковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?