Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада исплатила подршку рибарима у износу од 200.000€

Објављено: 07.05.2020. 17:16 Аутор: МПРР
Кроз Посебан Владин програм подршке пољопривреди и рибарству, са циљем санирања посљедица пандемије ЦОВИД-19, исплаћена је једнократна подршка за 183 професионална рибара који су носиоци дозволе за обављање привредног риболова на мору у износу од 213.300€.
  
У току трајања пандемије ЦОВИД-19 посебно су погођени професионални рибари на мору, јер је затварањем угоститељских објеката и смањеним интензитетом рада зелених пијаца, егзистенција привредних рибара, њихових запослених и њихових породица у великој мјери била угрожена.

Влада и Министарство пољопривреде су и овога пута препознали значај рибарства и захтјевност дјелатности којом се професионални рибари баве, те је припремила посебан пакет финансијске помоћи како би могли да превазиђу тренутно врло сложену ситуацију.

Подршка је исплаћена за 183 професионална рибара који су носиоци важећих дозвола за привредни риболов. Висина једнократне подршке одређена је на основу броја риболовних дана који су привредни рибари остварили у 2019. години, а на основу унијетих дневника улова у Рибарски информациони систем који води Директорат за рибарство. Такође, приликом одређивања висине подршке узета је у обзир и врста риболова којом се привредни рибари баве односно да ли је у питању велики или мали привредни риболов с обзиром да су, због већих издатака за гориво, ангажовање посаде, трошкови код обављања великог привредног риболова (коче, пливарице) и неколико пута већи у односу на мали привредни риболов. Минимални износ подршке је опредијељен и за оне привредне рибаре који имају минималан број унијетих риболовних дана, јер ће се и на овај начин помоћи породицама којима је то једини извор прихода, напомињући да је евиденција риболовних активности основ за одређивање свих врста подршке.

Осим ове једнократне подршке привредни рибари могу кроз Посебан програм подршке пољопривреди и рибарству користити и мјеру Интервенције на тржишту којом ће се подржати откуп, складиштење  и пласман или уступање јавним установама.

Такође, обезбијеђена је и нова повољна кредитна линија преко ИРФ кредита за набавку обртних средстава који ће се одобравати до максималног износа од 20.000 еура, уз камату 1,5 одсто, роком отплате до двије године и грејс периодом до једне године. Влада је обезбиједила и субвенционирање камате током грејс псриода.

Наставља се и реализација три јавна позива за модернизацију професионалне риболовне флоте кроз Агробуџет за шта  су опредијељена средства у износу од 280.000€, која су увећана за 80.000€ у односу на 2019 годину, док цјелокупни буџет опредијељен за сектор рибарства износи 2.243.000€, што је значајно увећање од 44% у односу на претходну годину. Могуће је остварити подршку у износу од 50 % реализоване инвестиције, највише до 10.000€ кроз јавне позиве за модернизацију професионалне флоте. 

Професионални рибари ће моћи у оквиру пројекта МИДАС ИИ, аплицирати за подршку за набавку нових пловила и за друге значајно веће инвестиције. Износ средстава који је на располагању за 2020. годину по овом основу је 400.000€, а расписивање Јавног позива се очекује у трећем кварталу.

Стварањем услова да се током трајања пандемије неометано обавља излов рибе, опредјелјиванјем значајних средстава за помоћ у превазилажењу захтјевног периода након пандемије и реализацијом мјера Агробуџета, Влада и Министарство пољопривреде показује  континуирану бригу за сектор рибарства.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?