Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

НКТ и УН у ЦГ: Подршка социо-економском опоравку Црне Горе

Одговор на социо-економску кризу изазвану епидемијом коронавируса био је у фокусу данашњег састанка представника Владе и Националног координационог тијела са тимом Уједињених нација у Црној Гори. Састанку су присуствовали и представници Делегације ЕУ у Црној Гори као и представници медјународних финансијских институција: Свјетске банке, Европске банке за обнову и развој и Међународног монетарног фонда.

На састанку се дискутовало о ситуацији и кључним пиоритетима, превасходно у анализи и рјешавању социјалних посљедица епидемије и подршци у креирању макро-економских мјера и политика. 

Потпредсједник Симовић је у уводном излагању истакао да Црна Гора има право да буде задовољна са учињеним у суочавању са овим изазовом. „Постигли смо постављене циљеве – очували смо наш здравствени систем, „кривуљу“ броја обољелих максимално могуће ублажили и очували укупну стабилност нашег друштва. Ово смо остварили, свједоци сте, захваљујући одлучним, правовременим и бескомпромисним мјерама, базираним искључиво на захтјевима и препорукама струке“, казао је потпредсједник. 

Потпредсједник је истакао и да мјесеци пред нама неће бити ништа мање изазовни, јер је у најкраћем могућем року потребно наћи формулу која ће дугорочно одговорити на питање како спријечити могући други талас епидемије и паралелно обезбједити поновни раст економије, сачувати радна мјеста и квалитет живота свих грађана. 

Симовић је указао да су брзина, знање, ефикасност, одлучност и прије свега конкретност потребни и овој фази борбе против пандемије и њених посљедица. „У кратком року морамо донијети мјере и одлуке које ће доносити резултате на дуги рок“, казао је потпредсједник и додао да имплементација договорених активности мора започети брзо како би се нашим економијама, нашим предузећима и свим нашим грађанима што више скратио период између изласка из карантина до поновног раста прихода и стандарда.

Резидентна координаторка УН у Црној Гори, Фиона Меклуни казала је да је свака криза уједно и шанса за изградњу бољег друштва. 

„Јасно је да се здравствена криза трансформише у озбиљну социо-економску кризу и зато смо данас ту – да заједнички размортимо ефикасан одговор на тај изазов. Подршка Система УН у Црној Гори биће заснована на Оквиру Уједињених нација за неодложан социоекономски одговор на ЦОВИД-19 – стратешком докменту који је недавно представио Генерални секретар УН као мапу пута за подршку државама у социјалном и економском опоравку“ казала је Меклуни, додајући да ће тај план опоравка заједнички реализовати тимови УН у 162 земље у сљедећих 12-18 мјесеци, под вођством резидентних координатора УН и уз подршку и техничко руковођење УНДП. 

Оквир УН за неодложан социоекономски одговор на ЦОВИД-19 базиран је на пет кључних колосјека: 1. очување здравствених услуга и јачање капацитета здравствених система; 2. помоћ кроз социјалну заштиту и основне услуге; 3. очување радних мјеста, подршка малим и средњим предузећима, као и радницима/цама у неформалном сектору кроз програме економског опоравка; 4. усмјеравање фискалних и финансијских подстицаја како би мјере макроекономске политике користиле најугроженијима, и јачање мултилатералних и регионалних мјера; 5. јачање социјалне кохезије и улагање у развој отпорности и система за реаговање на нивоу локалних заједница.

У том контексту, на састанку је договорена заједничка координација даљег одговора на социо-економске посљедице епидемије, уз што шири консензус и укљученост међународних организација, међународних финсанијских институција као и социјалних партнера. 

Служба за односе с јавношћу Владе Црне Горе
Уједињене нације у Црној Гори


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?