Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење о одлукама Владе донијетим без одржавања сједнице

Влада Црне Горе је у четвртак 7. маја, без одржавања сједнице, а на основу прибављене сагласности већине чланова, дала сагласност на Измјене и допуне Годишњег плана рада Инвестиционо-развојног фонда Црне Горе А.Д. за пословну 2020. годину како би ИФР могао, поред постојеће подршке, реализовати додатне програме усмјерене ка привреди, предузетницима, пољопривредницима и др. и другом дјелатностима у складу са мјерама Владе, које ће бити усмјерене ка ублажавању негативних ефеката коронавируса на црногорску привреду.

Усвојена је Информација о реализацији Програма пружања подршке привреди и запосленима, у циљу ублажавања негативних ефеката епидемије новог корона вируса ЦОВИД19.

У Информацији је наведено да је током првих пет дана реализације Програма (од 1. до 5. маја) регистровано 6.230 привредних субјеката који су поднијели захтјеве те да је већ исплаћено или је у процесу исплате 91 одсто или 5.675 захтјева, док је за 5 одсто или 297 захтјева обрада у току или је захтијевана достава додатне документације. Одбијено је 258 захтјева због погрешно унијетих података или неиспуњавања критеријума. На основу одобрених захтјева у овом периоду на дан 5. мај 2020. године већ су исплаћене или су у процесу исплате зараде за више од 22.000 запослених. Бруто износ средстава који се односи на одобрене захтјеве је 6,4 милиона еура. Субвенције за ново запошљавање одобрене су за 43 лица.

Закључено је да се у циљу ублажавања негативних ефеката епидемије новог коронавируса може прихватити промјена основне шифре дјелатности у ЦРПС, након 24. априла 2020. године, уколико се из приложене документације јасно и недвосмислено утврди да привредно друштво, претежно или искључиво, обавља другу дјелатност у односу на ону коју је пријавило као основну у ЦРПС.

Влада је донијела Стратегију за цјеложивотно предузетничко учење Црне Горе 2020 - 2024. година са Акционим планом за спровођење Стратегије. Документом су препозната су три главна стратешка циља: унапређење развоја предузетничке компетенције на свим нивоима формалног образовања, унапређење реализације предузетничког учења у оквиру неформалног образовања и повећање ефикасности функционисања система предузетничког учења.

Посебан фокус је стављен на јачању улоге и значаја Националног партнерства за предузетничко учење, односно на његовој институционализацији и настојањима у сагледавању могућности за његово прерастање у Савјет за предузетничко учење. Улога овог тијела првенствено би се огледала у ефективнијој и ефикаснијој имплементацији стратегије и акционог плана, промоцији значаја предузетничког учења и примјера добре праксе као и његовом унапређењу и већој заступљености у формалном, а посебно неформалном образовном систему, подизању квалитета предузетничког учења заснованог на искуствима имплементираних мјера и политика из ове области.

Министарство економије је задужено да у сарадњи са Министарством просвјете преузме све неопходне активности на успостављању и формирању Савјета за предузетничко учење.

Усвојен је Извјештај о реализацији Плана оптимизације јавне управе 2018-2020. за период 1. јул - 31. децембар 2019. године.

У документу је наведено да је у ИИИ и ИВ кварталу 2019. године, посматрано кроз нето ефекат (повећања по свим основама и смањења по свим основама) дошло је до повећања броја запослених на централном нивоу за 109 и до смањења од 148 запослених на локалном нивоу. На централном нивоу највеће смањење броја запослених је у областима финансија и рада и социјалног старања, а до највећег повећања у нето ефекту дошло је у секторима просвјете и здравства.

Донијета је Одлука о оснивању Завода за спортску медицину Црне Горе чије су дјелатности: обављање здравствених прегледа ради утврђивања здравствене способности спортиста аматера, професионалних спортиста и дјеце која се спортом баве у оквиру система суфинансирања дијела чланарине за бављење дјеце спортским активностима у оквиру спортских клубова; посредовање при обезбјеђивању присуства санитетског возила службе медицинске помоћи са медицинском екипом на спортским приредбама, за потребе организатора спортске приредбе; и издавање одобрења за ангажовање доктора одређене специјалности, односно физиотерапеута као спортског стручњака оспособљеног за рад у спорту у оквиру спортских организација, који испуњава услове прописане Законом о спорту.

Влада је усвојила Информацију о реализацији програма запошљавања и усавршавања доктора наука, докторанада, младих истраживача и иноватора у научним установама и привреди у којо је је наведено, међу осталим, да је држава издвојила укупно 1,5 милиона еура за стипендије за докторска истраживања у протекле двије године подржавши 36 докторанада. Наведено је да је намјера Министарства науке да и ове године објави исти конкурс, како би се постигла критична маса од око 50 младих истраживача који ће се бавити истраживањима на пуно радно вријеме, а крајњи циљ је да се кроз атрактивне услове истраживања које омогућава ова врста стипендије омогући задржавање талената у Црној Гори. Издвојено је 2018. године 1,2 милиона еура за научноистраживачке пројекте, прошле и ове године по 1,5 милиона. Уз грантове за истраживачке пројекте у току је и програм изградње и јачања људских ресурса у оквиру регионалног пројекта успостављања Међународног института за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе (СЕЕИИСТ), расписан је конкурс за успостављање центара изврсности.

Кроз наведене инструменте у протекле три године запошљен је укупно 121 млади истраживач, док је велики број истраживача и стручног особља имао прилику за усавршавање, што су издвојена значајна средства.

Имплементацијом ових инструмената спречава се одлив талената и унапређује се квалитет кадрова на црногорским научноистраживачким установама и привредном сектору.

Влада је усвојила је Информацију о уступању донације Лори Шоћ Јавној установи Народни музеј Црне Горе. Америчка држављанка Лори Шоћ, супруга праунука др Пера Шоћа, министра црногорске Владе у избјеглиштву и чукунунука Ђура Шоћа, војног команданта и управника војног телеграфа Књажевине и Краљевине Црне Горе поклонила је Црној Гори предмете који се односе на истакнуте црногорске личности др Пера Шоћа и Ђура Шоћа.

Међу 14 предмета из заоставштине др Пера Шоћа и Ђура Шоћа који су по жељи власнице предати почетком године држави Црној Гори без надокнаде налазе се: урамљена застава са крстом и натписом Никола И, три колекције ордења са лентама и кутијама, телеграм краља Николе И Петровића упућен Ђуру Шоћу из 1915. године и више фотографија.

Влада је задужила Народни музеј Црне Горе да преузме донирану заоставштину и обезбиједи услове за њено чување.

У оквиру кадровских питања за замјенике Заштитника имовинско-правних интереса Црне Горе именовани су у Канцеларији у Подгорици Сања Јаредић, а у Канцеларији у Котору Иван Ђуришић.

Усвојена је Информација о обезбјеђењу средстава за реализацију пројекта „Снабдијевања водом Доње и Горње Љешанске нахије” и прихваћен Уговор о реализацији пројекта.

Влада је, у складу са праксом коју је на почетку мандата утемељио премијер Душко Марковић, донијела одлуку да додијели Марији и Зефу Ђонај из Тузи 6.000 еура поводом рођења троје дјеце – по 2.000 еура за свако дијете.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?