Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић сусрео се са Генералним секератаром Уједињених нација Бан Ки Муном

Објављено: 27.09.2009. 02:41 Аутор: Насловна страна
Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић имао је данас на завршетку свог боравка у Њујорку сусрет са ГС УН Бан Ки Муном. У отвореном и садржајном разговору размијењена су мишљења о актуелном тренутку међународним односа, улози УН и активностима Црне Горе у оквиру Свјетске организације.
Предсједник Ђукановић је нагласио значај који ЦГ придаје мултилатерализму у цјелини, а посебно улози УН и пружио пуну подршку реформским процесима како би Свјетска организација на ефикасан начин третирала савремене изазове.
Предсједник Ђукановић је посебно истакао значај Самита о климатским промјенама који је иницирао Генерални секретар и гдје је заједнички оцијењено да је својим успјешним садржајем и резултатима учинио корак даље у постизању најширег међународног договора у Копенхагену крајем године. У том контексту је информисао о напорима који се чине на регионалном плану и посебно о међународној конфернецији која ће се у контексту припрема за Копенхаген одржати у Будви средином октобра.
Предсједник Ђукановић је нагласио да Црна Горта придаје велики значај мировним операцијама под окриљем Уједињених нација и да је, иако најмлађа чланица, почела да партиципира у неким од њих. Истакао је истовремено захвалност што је Црна Гора одабрана да буде једна од земаља у оквиру иницијативе "Дјелујући као један" што представља надоградњу иначе богате и садржајне сарадње између Црне Горе и УН.
Генерални секретар Бан Ки Мун је захвалио на подршци коју Црна Гора даје мултиалтерализму и УН, нагласио посебно задовољство избором Црне Горе за једну од земаља из програма "Дјелујући као један" и у том контексту захвалио и за подршку Владе Црне Горе коју даје пројекту прве Еко зграде у којој ће бити смјештене све агенције из система УН у Црној Гори.
Генсек је одао признање Црној Гори за веома успјешно спровођење Миленијумских развојних циљева УН и позвао предједника Ђукановића да узме учешће на Самиту посвећеном њиховом остваривању идуће године, честитајући му истовремено на одличном вођству. Истакао је да веома цијени посвећеност Црне Горе проблематици климатских промјена и пожелио успјех Регионалној конференцији у Будви средином октобра на којој ће учествовати и високи представници Уједињених нација. Захвалио је такође Влади Црне Горе на одлуци да њени представници учествују у мировним мисијама под окриљем Уједињених нација.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?