Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одобрена бесповратна подршка од 460 хиљада еура за 284 пољопривредника

Објављено: 10.05.2020. 16:46 Аутор: МПРР
Кроз Јавни позив за додјелу подршке пољопривредним произвођачима који Министарство пољопривреде реализује у сарадњи са Међународним фондом за развој пољопривреде – ИФАД, за 2020. годину, за инвестиције у износу 866 хиљада еура које реализују 284 произвођача, одобрена је бесповратна подршка од 460 хиљада еура.
 
Овом подршком биће омогућена набавка 116 грла крупне и 177 грла ситне стоке, преко 8,5 тона садног материјала, укупно 36 инвестиција за набавку материјала за адаптацију и изградњу објеката за смјештај грла и за обраду или прераду производа, 167 инвестиција у набавку ситне механизације и 4 инвестиције у набавку опреме која служи складиштењу, обради и преради готових производа.

MPRRТакође, кроз Јавни позив општинама Никшић, Шавник, Жабљак, Мојковац, Бијело Поље, Беране и Петњица за подршку развоју руралне инфраструктуре за 2020. годину, пристигло је укупно 135 апликација, укупне вриједности преко 5,6 милиона еура, од чега је за путну инфраструктуру 105 апликација, укупне вриједности 4,2 милиона еура и 30 апликација за водоснабдијевање, укупне вриједности 1,4 милиона еура. У току је процедура вредновања, рангирања и одобравања пристиглих апликација, након које очекујемо да ће у овој години бити асфалтирано додатних 40 км сеоских путева и реализовано најмање 15 нових инвестиција у водоснабдијевање. 

У претходне двије године Влада је са ИФАД-ом и локалним самоуправама, изградила је 55 дионица асфалтних руралних путева у седам црногорских општина - Никшић, Бијело Поље, Беране, Мојковац, Петњица, Жабљак и Шавник, укупне дужине око 39 км и вриједности преко 2,6 милиона еура. Реализовано је и 26 пројеката у области водоснабдијевања, укупне вриједности скоро 1 милион еура. 

У истом периоду 279 пољопривредних произвођача реализовало је инвестиције вриједне 941 хиљаду еура, за шта су кроз овај пројекат добили подршку од преко 460 хиљада еура. Набављено је 147 грла крупне и 463 грла ситне стоке, преко 68 тона садног материјала и 12.400 садница бобичастог воћа. Реализовано је и 28 инвестиција у набавку материјала за адаптацију и изградњу објеката за смјештај грла и за обраду или прераду производа, 98 инвестиција у набавку ситне механизације, 11 инвестиције у набавку опреме која служи складиштењу, обради и преради готових производа и 5 инвестиција у набавку транспортних средстава.

Процјењује се да преко 17.000 корисника има директну корист од ових инвестиција.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?