Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење о одлукама Владе донијетим без одржавања сједнице

Влада Црне Горе је у четвртак 14. маја, без одржавања сједнице, а на основу прибављене сагласности већине чланова, дала сагласност на Предлог измјена и допуна Средњорочног плана ИРФ ЦГ А.Д. за период 2019 – 2022. године усљед новонастале ситуације изазване пандемијом корона вируса. Смањење свих економских и привредних активности усљед пандемије коронавируса је довело до потребе адекватног одговора ИРФ-а, у циљу ублажавања негативних ефеката на црногорску привреду. ИРФ ће у наредном периоду креирати програме подршке у складу са потребама привреде и економске политике Владе Црне Горе, а све у циљу очувања постојећих предузећа, радних мјеста, као и покретања нових инвестиција, како би се очувала црногорска економија. Програми ће се креирати у сарадњи са надлежним министарствима, како би се расположиви ресурси искористили на најбољи могући начин. Очекивано повећање тражње за адекватним прогамима финансијске подршке и повећање кредитне активности креће се и до 30 одсто у односу на план.

Усвојен је и Извјештај о раду Инвестиционо-развојног фонда Црне Горе А.Д. за 2019. годину са финансијским исказима и Извјештајем независног ревизора за 2019. годину и предлозима Одлука. У Извјештају се наглашава да је пракса успјешног пословања настављена и у прошлој години коју је ИРФ завршио са реализацијом 241,4 милиона еура, кроз 516 пројеката, чиме је план од 180 милиона премашен за 35 одсто, Током десетогодишњег пословања ИРФ је пласирао преко милијарду еура, што је омогућило отварање нових и очување постојећих преко 16 000 радних мјеста.

Влада је размотрила и усвојила Информацију о реализацији Програма пружања подршке привреди и запосленима, у циљу ублажавања негативних ефеката епидемије новог корона вируса ЦОВИД19. Резултати програма за период 1-12. мај 2020. године показују да је 12.905 привредних субјеката поднијело захтјеве. Од овог броја је у истом периоду одобрено (већ је исплаћено, или је у процесу исплате) 87 одсто или 11.234 захтјева. За 302 захтјева поступак обраде је у току или је захтијевано достављање додатне документације. На основу одобрених захтјева, на дан 13. мај 2020. године већ су исплаћене, или су у процесу исплате, зараде за 46.790 запослених. Бруто износ средстава који се односи на одобрене захтјеве је 12,09 милиона еура. Субвенције за ново запошљавање, за април мјесец, одобрене су за 64 лица. Влада је донијела закључке којима се привредним друштвима и предузетницима продужава рок за подношење захтјева и приговора на 31. мај 2020. године за субвенције зарада за април, односно на 30. јун 2020. године за субвенције зарада за мај 2020. године.

Влада је усвојила Информацију о обезбјеђивању буџетских средстава Монтенегро Арлинесу, за измирење трошкова насталих реализацијом специјалних чартер летова за вријеме прекида комерцијалног саобраћаја у период од 16. марта до 04. маја 2020. године. Задужено је Министарство финансија да за ову намјену, на основу одговарајуће документације и достављених фактура, из Текуће буџетске резерве обезбиједи средстава у износу од 501.641,21 еура.

Донијета је Одлука о престанку важења Одлуке да се у објектима у Подгорици, Голубовцима, Бару и Беранама спроводи лијечење лица обољелих од заразне болести ЦОВИД-19.

Усвојена је Информација о захтјевима приређивача игара на срећу о потреби ослобађања од фиксног дијела концесионе накнаде за приређивање игара на срећу док трају мјере забране рада. Тим поводом, Влада је утврдила да од 15. марта до пестанка важења мјера из Наредбе Министарства здравља за предузимање привремених мјера за спречавање уношења у земљу, сузбијање и спречавање преношења новог коронавируса мирују права и обавезе концесионара по основу уговора о концесији за приређивање игара на срећу.

Влада је дала сагласност за извођење припремних радова за грађење сложеног инжењерског објекта – изградња магистралног пута Цетиње – Чево – Никшић, дионица Цетиње – Чево, дужине цца 23 км.

Планирана изградња будућег магистралног пута је у складу са поставкама Просторног плана Црне Горе до 2020. године и Просторно-урбанистичког плана Пријестонице Цетиње. Инвеститор радова је Управа за саобраћај.

Припремни радови на изградњи предметне саобраћајнице би обухватали геодетско обиљежавање трасе, одстрањивање грмља и дрвећа, ископ, утовар и одвоз земљаног материјала за потребе израде приступних путева новој траси, са постојећих прикључних регионалних саобраћајница.

Влада је утврдила Предлог Закона о рачуноводству којим се уређује се разврставање правних лица регистрованих за обављање привредних дјелатности и дјелова страних друштава, услови и начин вођења пословних књига, организација рачуноводства, састављање, достављање и објављивање финансијских извјештаја, услови и начин вршења процјене вриједности имовине и друга питања од значаја за рачуноводство. Основни разлог за доношење Закона је усклађивање постојеће регулативе са одговарајућим директивама ЕУ. Новим Закона ће се омогућити унапређење постојеће легислативе из области рачуноводства и финансијског извјештавања. Предвиђеним законским рјешењем уређује се и област процјене вриједности у складу са најбољом међународном праксом.

Утврђен је и Предлог закона о измјенама и допунама Закона о хитној медицинској помоћи. Важећим Законом прописано је да се јединице за хитну медицинску помоћ организују у складу са бројем становника, географским специфичностима, саобраћајним везама и удаљеношћу од болница. Формирањем нових општина Петњица, Гусиње и Тузи наметнула се обавеза, да се у складу са Законом и у овим општинама формира јединица за хитну помоћ. У циљу потпуније здравствене заштите и пружања хитне медицинске помоћи у свим општинама, одлучено је да се подстанице у општинама Андријевица, Плужине и Шавник организују у јединице хитне помоћи. Овим Законом стварају се услови за пружање квалитетне и благовремене хитне медицинске помоћи у свим општинама у Црној Гори.

Влада је донијела Одлуку о изради Плана генералне регулације Црне Горе. Ради се о планском документу којим се детаљније одређују циљеви и мјере просторног и урбанистичког развоја Црне Горе, уз уважавање специфичних потреба које проистичу из регионалних посебности, разрађују циљеви планирања простора и уређује рационално коришћење простора и подручја мора, у складу са економским, социјалним, еколошким и културно – историјским развојем. Планом генералне регулације Црне Горе, поред осталог, одређује се намјена површина; услови уређивања, изградње и коришћења простора; коридори и капацитети инфраструктуре; границе грађевинских подручја; границе обухвата за које се разрађују детаљна урбанистичка рјешења; границе зона урбане санације; простор предвиђен за разраду урбанистичким пројектима; заштићена подручја; правила уређења и правила грађења по зонама, правила парцелације, смјернице урбане санације; смјернице за израду урбанистичких пројеката; смјернице за заштиту културне баштине и др.

Донијета је Одлука о оснивању Јавне установе за смјештај одраслих лица са инвалидитетом и старих лица „Никшић“. Дјелатност Јавне установе, сагласно пословима утврђеним Законом о социјалној и дјечјој заштити, обухвата пружање услуга смјештаја одраслим лицима са инвалидитетом и старим лицима, подршке за живот у заједници, пружање савјетодавно-терапијских и социјално-едукативних услуга, стручне подршке и спровођење одговарајуће обуке пружаоцима услуге породичног смјештаја, радно-окупационо ангажовање, културно-забавних активности, као и законом прописану здравствену заштиту. Смјештајни капацитет установе је 208 мјеста. Укупна вриједност реконструкције постојећих објеката војног комплекса Требјеса за потребе дома за одрасла лица са инвалидитетом и стара лица износи 5.178.743,70 еура од чега су донаторска средства 2.317.274,70 еура. Радови на објекту се изводе планираном динамиком, а уговорени рок за завршетак свих радова на изградњи објекта је први квартал 2021. године.


Усвојена је и Информација о Инструменту претприступне подршке Европске уније за период 2021-2027 (ИПА ИИИ) и почетку припреме програма ИПА 2021 и ИПА 2022. У односу на праксу из претходних перспектива ИПА И и ИПА ИИ, значајна новина у Ипи ИИИ ће бити то да неће бити унапријед дефинисани износи финансијске подршке по државама, већ ће постојати јединстви, заједнички буџет за све државе кориснице Ипе. Европска комисија је осмислила овакав приступ како би подстакла брже и ефикасније спровођење програма и пројеката, али и пружила државама корисницама додатне могућности и награду за добру динамику у спровођењу реформи, што је уједно у складу с ревидираном методологијом приступања Европској унији.

Када је у питању програмирање подршке, иако из перспективе корисника неће бити већих измјена у самом процесу, Европска комисија ће настојати да кроз Ипу ИИИ осигура приступ који ће бити заснован на учинку, подржавајући државе и институције које су се обавезале на већи обим реформи. Кључни критеријуми за добијање финансијске подршке ће бити релевантност (стратешки значај) и зрелост предложених пројеката, сходно правилима које важе у државама чланицама ЕУ приликом коришћења Европских структурних и инвестиционих фондова. Овакав приступ ће значити да ће Европска комисија сваке године, на нивоу региона Западног Балкана и Турске, бирати пројекте који су најбоље рангирани по критеријумима стратешког значаја и зрелости. У пракси ће то значити да ће државе са спремнијим пројектима и добрим системом стратешког планирања бити у могућности да искористе више средстава у односу на мање спремне државе. Такође, најављена је и могућност коришћења додатних средстава за државе које буду брже напредовале у преговарачком процесу.

Влада је усвојила Информацију о немогућности повраћаја средстава у Фонд за подршку општинама за предфинансирање донаторских пројеката. Тим поводом задужено је Министарство финансија да општинама, које имају проблем са кашњењем уплате средстава од донатора за реализацију донаторских пројеката усљед пандемије изазване вирусом цовид-19, одобри одлагање повраћаја средстава Фонду најдуже на рок од 12 мјесеци од рока доспијећа обавезе.

Усвојена је Информација о стварању адекватних услова за становање породице покојног полицијског службеника Лековић Милутуна. Имајући у виду да се ради о службенику који је часно обављао полицијски посао и на њему трагично изгубио живот, Влада је задужила Министарство финансија да из буџетске резерве опредијели средства у укупном износу од 53.423 еура, и то: за куповину једнособног стана величине 51 м² у новосаграђеној згради у Мељинама – Херцег Нови, износ од 41.000 еура, као и за отплату дијела кредита код Аддико банке у износу од 12.423 еура.

Влада је усвојила Информацију о потреби санације Споменика погинулим Љешњанима у борбама за слободу (Барутана, Главни град Подгорица) и Спомен-комплекса на Грахову (Општина Никшић) Имајући у виду значај наведених спомен-обиљежја, а како се у претходном периоду нису спроводиле мјере текућег одржавања од стране субјеката којима је исто повјерено (Мјесна заједница Барутана и Савез бораца Никшића и народа Граховског краја), указала се потреба за њиховом цјеловитом санацијом. Сходно томе, ЈУ Центар за конзервацију и археологију Црне Горе је спровела анализу спомен-обиљежја, која је показала да је неопходно спровести значајније интервенције у вриједности од цца 200.000 еура. У Информацији се наводи да је Министарство културе, у складу са могућностима сопственог буџета, у 2020. години обезбиједило 50.000 еура за реализацију И фазе санације. Како је ријеч о изузетно значајним спомен-комплексима за очување идентитета грађана Црне Горе, Министарство је иницирало обезбједјивање недостајућих средстава за цјелокупну санацију ових објеката у 2020. години. Централна банка Црне Горе је исказала спремност да због значаја тих споменика за Црну Гору, обезбиједи износ од 100.000 еура. Недостајућа средства у износу од 50.000 еура ће се обезбиједити кроз друге најављене донације.

Усвојен је Извјештај о спровођењу Стратегије за превенцију и заштиту ђеце од насиља са Акционим планом 2017-2021. године (за 2019. годину). Акциони план за 2019.годину са 6 специфичних стратешких циљева обухвата укупно 41 активност, од чега је спроведено и реализовано 5 активности – 12 одсто, у току је или се континуирано реализује 33 – 78 одсто, док нијесу реализоване 3 мјере – 10 одсто. У Извјештају је оцијењено да је повећан степен реализације у односу на претходни период. Усвајање смјерница и упутстава од којих зависи и сама реализација активности које су дио Акционог плана очекује се у трећем, односно четвртом кварталу 2020. године.

Влада је усвојила Извјештај о раду Фонда за обештећење са Извјештајем о прикупљеним средствима, расположивим акцијама и издатим обвезицама за 2019. годину. У Извјештају је наведено да је право на исплату годишње рате у износу од 2.159.930,71 еура за прошлу годину остварило је укупно 4130 корисника права на обештећење. Фонд је издао и 214 потврда о конверзији новчаног обештећења у обвезнице у укупној номиналној вриједности од 1.434.590,00 еура.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?